Ελλάδα

Κορονοϊός: Με πρόγραμμα Σαββάτου τα δρομολόγια στα λεωφορεία, πρόταση για δωρεάν μετακίνηση στα ΜΜΜ

Κορονοϊός: Με πρόγραμμα Σαββάτου τα δρομολόγια στα λεωφορεία, πρόταση για δωρεάν μετακίνηση στα ΜΜΜ
Κορονοϊός: Στην εφαρμογή ειδικού προγράμματος δρομολογίων στα συγκοινωνιακά μέσα του Οργανισμού, προχωρά από σήμερα (16/03) ο ΟΑΣΑ, λόγω των αδειών ειδικού σκοπού, που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι οδηγοί, βάσει της σχετικής πράξης νομοθετικού περιεχομένου.

Στην εφαρμογή ειδικού προγράμματος δρομολογίων στα συγκοινωνιακά μέσα του Οργανισμού, προχώρησε ο  ΟΑΣΑ, λόγω των αδειών ειδικού σκοπού που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι οδηγοί, βάσει της σχετικής πράξης νομοθετικού περιεχομένου, εξατίας του κορονοϊού.

Με στόχο την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού, το έκτακτο πρόγραμμα λειτουργίας των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς είναι προσαρμοσμένο στα νέα δεδομένα, λαμβάνοντας υπόψη την μείωση κατά 50% της κίνησης των επιβατών που έχει σημειωθεί την τελευταία εβδομάδα.

Το επιβατικό κοινό θα μπορεί να ενημερώνεται για το ημερήσιο ειδικό πρόγραμμα εκτέλεσης δρομολογίων για κάθε γραμμή από την εφαρμογή OASA Telemetics, την ιστοσελίδα της τηλεματικής, καθώς και από το πληροφοριακό κέντρο 11185.

Για την αποφυγή εξάπλωσης του κορωνοϊού ο ΟΑΣΑ λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα, όπως η συστηματική απολύμανση συρμών και οχημάτων από εξειδικευμένα συνεργεία, η αναστολή της εφαρμογής του μέτρου της εισόδου από την μπροστινή πόρτα σε λεωφορεία και τρόλεϊ, η τοποθέτηση αντισηπτικών για τους εργαζομένους σε σταθμούς, εκδοτήρια, γραφεία και καμπίνες οδηγών και η προμήθεια 40.000 γαντιών για τους οδηγούς των λεωφορείων.

Παράλληλα, ο ΟΑΣΑ προτρέπει τους επιβάτες να ελαχιστοποιήσουν τις συναλλαγές με χαρτονομίσματα και κέρματα και να προτιμούν τη χρήση καρτών - πιστωτικών ή χρεωστικών - στα εκδοτήρια.

Επίσης, σε όλες τις οθόνες των αστικών συγκοινωνιών (σε σταθμούς μετρό, στάσεις τηλεματικής, συρμούς μετρό, κτλ) επαναλαμβάνονται συνεχώς ενημερωτικά μηνύματα που υπενθυμίζουν τις οδηγίες προστασίας καιπροσωπικής υγιεινής, που πρέπει όλοι να τηρούν ως μέτρο προστασίας κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Να γίνει δωρεάν για το κοινό η μετακίνηση στα ΜΜΜ ζητούν οι εργαζόμενοι στο μετρό

Δωρεάν μετακινήσεις για το κοινό ζητούν οι εργαζόμενοι στην ΣΕΛΜΑ. Μάλιστα με ανακοίνωσή τους αναφέρουν:

«Τα δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς είναι κοινωνικό αγαθό. Σε μια χώρα που έκλεισαν χιλιάδες επιχειρήσεις και χάνονται μεροκάματα λόγω καραντίνας, θα πρέπει στοιχειωδώς να γίνουν ΔΩΡΕΑΝ για όσους έχουν ανάγκες να μετακινηθούν.

-Οι εργαζόμενοι δουλεύουμε 24 ώρες το 24ωρο με αυτοθυσία για να εξυπηρετήσουμε το κοινωνικό σύνολο.

p-Είναι επιτακτική ανάγκη για άμεση χρηματοδότηση στο 100% από το κράτος, για όσο καιρό διαρκούν τα μέτρα προστασίας, τόσο για τις λειτουργικές ανάγκες όσο και για τις πλέον αυξημένες ανάγκες για απολύμανση.

-Οι εργαζόμενοι στην λειτουργία θα πρέπει να απεμπλακούν άμεσα από τις οικονομικές συναλλαγές και τους ελέγχους κομίστρου, προκειμένου να προφυλάξουν τόσο την δίκη τους υγεία, όσο και των επιβατών.

-Ομαδοποίηση σε μικρά γκρουπ σε όλο το τεχνικό και διοικητικό προσωπικό προς αποφυγή και μετάδοση του ιού.

-Άμεσος έλεγχος όλων των εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες, όταν εμφανίζουν τα πρώτα συμπτώματα ιώσεως, από τον ΕΟΔΥ, ανεξαρτήτως ηλικίας δεδομένου τον τεράστιο αριθμό επαφών με το επιβατικό κοινό και τους χιλιάδες εργαζόμενους σε μηχανικά αεριζόμενους χώρους.

-Λαμβάνοντας υπόψη την επιβατική κίνηση θα πρέπει τα δρομολόγια να προσαρμοστούν για όσο διάστημα κριθεί σκόπιμο για την δημόσια υγεία.