Ελλάδα

Κορονοϊός: Περισσότεροι από 90.000 νεκροί σε όλο τον πλανήτη

Κορονοϊός: Περισσότεροι από 90.000 νεκροί σε όλο τον πλανήτη
Κορονοϊός: Η πανδημία του νέου κορονοϊού έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 90.000 ανθρώπους παγκοσμίως μετά την εμφάνισή της στην Κίνα τον Δεκέμβριο, με το 50% και πλέον των θανάτων να καταγράφεται στην Ιταλία, την Ισπανία και τις ΗΠΑ, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, που βασίζεται σε επίσημες πηγές, έως τις 19.30 ώρα Ελλάδας.

Συνολικά, έχουν καταγραφεί 90.938 θάνατοι (για 1.534.426 κρούσματα), εκ των οποίων 64.342 στην Ευρώπη, την πλέον πληγείσα ήπειρο. Με 18.279 νεκρούς, η Ιταλία είναι η χώρα που καταμετρά τους περισσότερους θανάτους στον κόσμο. Ακολουθεί η Ισπανία (15.238), οι ΗΠΑ (14.830) και η Γαλλία (10.869).

Τα συμπτώματα μέρα με τη μέρα

Εως και δύο εβδομάδες χρειάζονται προκειμένου κάποιος που έχει μολυνθεί από τον κορονοϊό, να εκδηλώσει τα συμπτώματα.

Χρειάζονται 2-14 ημέρες μετά την έκθεση στον ιό SARS-CoV-2 για να αναπτυχθεί το πρώτο σύμπτωμα. Τότε είναι που ο ασθενής μπορεί να αισθανθεί σαν να έχει κοινό κρυολόγημα, ή εποχική γρίπη.

Πολλοί ασθενείς εμφανίζουν πυρετό νωρίς.

Η κοινή αποστολή Κίνας-ΠΟΥ διαπίστωσε ότι περίπου το 88% των ασθενών είχαν πυρετό. Μια άλλη μελέτη από την Κίνα έδειξε ότι αν και μόνο το 44% των ασθενών είχαν πυρετό όταν εισήχθησαν σε νοσοκομείο, το 89% τελικά ανέπτυξε πυρετό.

Αλλά υπήρξαν μερικές περιπτώσεις που οδήγησαν σε γαστρεντερικά συμπτώματα. Η διάρροια, η ναυτία, ο εμετός ή/και η κοιλιακή δυσφορία μπορεί να εμφανιστούν μερικές ημέρες πριν από τα συμπτώματα του αναπνευστικού συστήματος.

Ωστόσο, αυτό δεν είναι ο κανόνας, επειδή η COVID-19 είναι μια αναπνευστική ασθένεια. Αυτό σημαίνει ότι, για τους περισσότερους ασθενείς, ο κορονοϊός θα ξεκινήσει και θα τελειώσει με τους πνεύμονες.

Στις πρώτες ημέρες της μόλυνσης, ο κορονοϊός εισβάλλει στα κύτταρα του πνεύμονα.

Συγκεκριμένα, αυτό μπορεί να ξεκινήσει με βλάβη στις τριχωτές προεξοχές που κινούνται προς τα πίσω για να διατηρήσουν τους αεραγωγούς καθαρούς από βλέννα και σκουπίδια.

Όταν τα κύτταρα μολυνθούν, πεθαίνουν και αποσυντίθενται, αυξάνοντας τα σκουπίδια και εμποδίζοντας την ικανότητα του σώματος να κρατήσει τους πνεύμονες και την τραχεία καθαρούς.

Η φλεγμονή προκαλεί βλάβη και η βλάβη προκαλεί περισσότερη φλεγμονή και ο φαύλος αυτός κύκλος μπορεί να συνεχιστεί μέχρι να μην απομείνει κανένας υγιής ιστός στον πνεύμονα.

Και αυτή η φλεγμονή μπορεί να εξηγήσει γιατί ο ξηρός βήχας είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα.

Το ίδιο ισχύει και για την αναπνοή και την παραγωγή φλέγματος. Άλλα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν αυτή την περίοδο είναι κόπωση, πονόλαιμος, πονοκέφαλος, πόνος στις αρθρώσεις ή στους μυς, ρίγη και ρινική καταρροή.

Μέχρι την πέμπτη ημέρα, οι ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα μπορεί να διαπιστώσουν ότι έχουν πρόβλημα με την αναπνοή και συνήθως περνούν περίπου 7 ημέρες για να πάει κάποιος στο νοσοκομείο.