Ελλάδα

Μέρα 25: Φωτογραφικές διατάξεις με ονοματεπώνυμο στο νομοσχέδιο για το περιβάλλον

Μέρα 25: Φωτογραφικές διατάξεις με ονοματεπώνυμο στο νομοσχέδιο για το περιβάλλον
Έντονη η αντίδραση του 'Μέρα 25' για το νομοσχέδιο «Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας» που συζητείται από χθες στη Βουλή. Ο βουλευτής του κόμματος Κρίτων Αρσένης κάνει λόγο για ένα φωτογραφικό νομοσχέδιο, για «διατάξεις με ονοματεπώνυμο» και για πληθώρα άρθρων που εισήχθησαν αφού είχε τελειώσει η διαβούλευση.

«Πίστευα ότι τα κίνητρά σας είναι ιδεολογικά. Τα κίνητρά σας είναι η συνδιαλλαγή και η διαπλοκή», σημείωσε με ένταση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Χαζηδάκη, ο Βουλευτής Δυτικής Αθήνας του ΜέΡA25, Κρίτων Αρσένης, στη χθεσινή πρώτη συζήτηση για το νομοσχέδιο «Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας».

Ο Βουλευτής μίλησε για «διατάξεις με ονοματεπώνυμο», για τα πενήντα άρθρα που εισήχθησαν αφού είχε τελειώσει η διαβούλευση, για τον αποκλεισμό μεγάλου αριθμού φορέων στην ακρόαση, για τις λιγότερες κοινοβουλευτικές συνεδριάσεις, και μάλιστα σε μία Βουλή που λειτουργεί με λιγότερο από το 13% των μελών της, στη βάση της διακομματικής απόφασης για τον κορονοϊό.

natura

«Παραβιάζετε κάθε διαδικασία δημοκρατικού ελέγχου των αποφάσεων της κυβέρνησης. Στην ουσία η κυβέρνηση νομοθετεί με κλειστή Βουλή!», αναφώνησε ο Κρίτων Αρσένης, και με την κοινωνία αδύναμη να εκφράσει τις αντιρρήσεις της λόγω των περιοριστικών μέτρων.

«Αν λάβετε υπόψη σας τις παρατηρήσεις από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, δεν θα μείνει τίποτα από αυτό το νομοσχέδιο!», επεσήμανε από το βήμα της Βουλής, αναφερόμενος στις αντιρρήσεις που έχουν εκφράσει στη διαβούλευση, στις επιτροπές αλλά και με συλλογή υπογραφών, 22 περιβαλλοντικές οργανώσεις και 126 συλλογικότητες.

Ο Βουλευτής συνέχισε εντοπίζοντας τις διατάξεις που «καίνε» την κυβέρνηση ως φερέφωνο συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων:

-Εξόρυξη πετρελαίου μέσα σε περιοχές Natura.

-Πενταετής παράταση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, κατά παράβαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, δώρο στην Eldorado Gold.

-Ανεξέλεγκτη έρευνα για εξορύξεις υδρογονανθράκων

-Χώροι απόθεσης εξορυκτικών αποβλήτων χωρίς περιβαλλοντική αδειοδότηση.

-Στις καλένδες οι Δασικοί Χάρτες. Κλείνει το μάτι η κυβέρνηση στους οικοπεδοφάγους και στη δασική καταπάτηση και θέτει σε σοβαρό κίνδυνο λόγω εμπρησμών τα δάση, τις ιδιοκτησίες και την ανθρώπινη ζωή.

-Κυνήγι και ψάρεμα σε καταφύγια άγριας ζωής.

-Κατάργηση των φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, για να ελέγχει ασφυκτικά η κυβέρνηση την υλοποίηση όλων των αντιπεριβαλλοντικών της σχεδίων.

«Σώστε την αξιοπρέπεια σας μαζί με το περιβάλλον, κ. Χατζηδάκη. Σεβαστείτε το Σύνταγμα και τη Δημοκρατία. Αποσύρετε το νομοσχέδιο», κατέληξε ο Βουλευτής