Ελλάδα

Κορονοϊός: Νέα σύσκεψη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τη χρήση κλιματιστικών

Κορονοϊός: Νέα σύσκεψη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τη χρήση κλιματιστικών
Η συντήρηση και ο καθαρισμός των κλιματιστικών τέθηκε ξανά στο τραπέζι της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων. Ποιες είναι νέες οδηγίες που προτάθηκαν. 

Στην Αττική λειτουργούν περίπου 2,5 εκατομμύρια κλιματιστικά. Ο κίνδυνος διασποράς του κορονοϊού στους κλειστούς επαγγελματικούς χώρους και η σωστή χρήση των κλιματιστικών μηχανημάτων ήταν ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν στη σημερινή κλιγια τον κορονοϊό του ΙΣΑ και της Περιφέρειας Αττικής.

Τα μέτρα πρόληψης και προφύλαξης στοχεύουν στον περιορισμό της μηχανικής διάδοσης του κορονοϊού μέσω των ρευμάτων αέρα που αναπτύσσονται κατά τη λειτουργία των κλιματιστικών μονάδων που μπορεί να διευκολύνουν την αερογενή μετάδοση με μηχανικό τρόπο από άτομα που είναι ήδη φορείς.

Επίσης, οι κλιματιστικές μονάδες ενδεχομένως να αποτελέσουν εστίες ανάπτυξης και πολλαπλασιασμού του ιού ή να μετατραπούν σε πηγές σε συνάρτηση με τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη, με τη συμμετοχή της Χρυσούλας Νικολάου Καθηγήτριας Βιοπαθολογίας Ανοσολογίας Αντιπροέδρου ΚΕ.ΣΥ, του Γιώργου Σαρόγλου Ομ. καθηγητή Παθολογίας - Λοιμωξιολογίας, της Κυριακής Κανελλακοπούλου Ομ. Καθηγήτριας Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας, του Κωνσταντίνου Συρίγου Καθηγητή Παθολογίας και Ογκολογίας Διευθυντή Γ΄ Παθολογικής Κλινικής, νοσοκομείο «Η Σωτηρία», του Χαρίλαου Κουτή, ομότιμου καθηγητή Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας, του Αναστάσιου Σπανού Αντιναυάρχου Ε.Α. Επεμβατικού Καρδιολόγου και του Ανδρέα Πάγκαλη, ειδικού Παθολόγου.

Αναλυτικά οι οδηγίες που προτάθηκαν ΕΔΩ