Ελλάδα

Ανοίγουν τα σύνορα για τους Σέρβους μετά τις ουρές χιλιομέτρων στον Προμαχώνα

photo: Eurokinissi / αρχείο photo: Eurokinissi / αρχείο
Ελεύθερα περνούν πλέον τα σύνορα μας οι Σέρβοι πολίτες από τον Προμαχώνα μετά το κομφούζιο που προκλήθηκε από τη Δευτέρα 15/6 λόγω της εξαίρεσης εισόδου σε ΦΕΚ που εκδόθηκε το βράδυ της Κυριακής. Προς ομαλοποίηση από το πρωί της Τρίτης 16/6 η κατάσταση στον Προμαχώνα.

Τα παρατράγουδα που σημειώθηκαν χτες με τις ουρές των πολλών χιλιομέτρων έξω από τον Προμαχώνα με Σέρβους που ήθελαν να εισέλθουν στην Ελλάδα οφείλονταν σε ΦΕΚ που εκδόθηκε το βράδυ της Κυριακής.

Το συγκεκριμένο ΦΕΚ προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση, καθώς δεν επέτρεπε την είσοδο στη χώρα μας Σέρβων πολιτών αλλά κι άλλων πολιτών τρίτων χωρών ( σ.σ κάτοικοι χωρών εκτός Ζώνης Σένγκεν). Υπενθυμίζεται ότι τα σύνορα μας παραμένουν κλειστά για ορισμένους πολίτες τρίτων χωρών έως τις 30 Ιουνίου.

Παρ’ όλα αυτά, την Δευτέρα Σέρβοι τουρίστες είχαν ήδη ξεκινήσει το ταξίδι τους για την Ελλάδα, μιας κι είχαν κάνει κρατήσεις σε ελληνικά ξενοδοχεία κι είχαν τις διαβεβαιώσεις ότι θα μπορούν να εισέλθουν στη χώρα μας κανονικά. Το αποτέλεσμα ήταν εκατοντάδες αυτοκίνητα, σε πολλά από τα οποία επέβαιναν οικογένειες με μικρά παιδιά, να κολλήσουν για ώρες στα σύνορα Ελλάδας-Βουλγαρίας, έξω από τον Προμαχώνα.

Την ίδια στιγμή η οργή των ξενοδόχων στην Βόρεια Ελλάδα, κι ειδικά σε Πιερία και Χαλκιδική όπου είχαν γίνει οι περισσότερες κρατήσεις άρχισε να θυμίζει καζάνι που βράζει. Στη παραλία της Κατερίνης μάλιστα οι ξενοδόχοι έχουν ήδη αρχίσει να μιλούν για αποζημιώσεις για όλη αυτή την ταλαιπωρία που υπέστησαν οι ίδιοι αλλά και οι τουρίστες.

Ομαλοποιείται η κατάσταση λένε από το Τελωνείο

Το DNEWS επικοινώνησε με το Τελωνείο Προμαχώνα, από το οποίο μας είπαν ότι έχουν ήδη προφορική εντολή από τα κεντρικά να επιτρέπουν στους Σέρβους τουρίστες την είσοδο στη χώρα μας ήδη από χθες το βράδυ.

Παρ’ όλα αυτά όπως τόνισαν η εντολή είναι ακόμα προφορική και θα χρειαστεί περαιτέρω γραπτή αποσαφήνιση/ διόρθωση στο ΦΕΚ της Κυριακής, κάτι που ίσως συμβεί και εντός της ημέρας.
Όπως τόνισαν, αυτή τη στιγμή η ουρά των αυτοκινήτων είναι γύρω στο 1χλμ έξω από τον Προμαχώνα και γύρω στο 1χλμ είναι και εντός της Βουλγαρίας προς τα δικά μας σύνορα, γεγονός που σύμφωνα με τους ίδιους σημαίνει ότι η κατάσταση βαίνει πρoς ομαλοποίηση.

Το μόνο σίγουρο είναι πως η καθυστέρηση στα σύνορα της χώρας μας από βορρά είναι αναντίρρητη καθώς όπως μας εξήγησαν σε πολλούς υπηκόους από τρίτες χώρες πραγματοποιούνται δειγματοληπτικά τεστ για κορνονοϊό από τα κλιμάκια του ΕΟΔΥΥ και γενικά ο έλεγχος εισόδου είναι πολύ σχολαστικός και χρονοβόρος.