Ελλάδα

Στρατηγός Τζούμης: Τι βλέπει να γίνεται με το Oruc Reis, Τι επιδιώκει η Τουρκία

photo: armyvoice photo: armyvoice
Στρατηγός Λάμπρος Τζούμης: Τι βλέπει να γίνεται με το Oruc Reis – Τι επιδιώκει η Τουρκία και πώς κρίνει την ελληνική αντιμετώπιση.

Μιλώντας στο Armyvoice.gr και την Ιωάννα Ηλιάδη, ο αντιστράτηγος ε.α. Λάμπρος Τζούμης υποστήριξε ότι η Τουρκία επιδιώκει να κατοχυρώσει τις διεκδικήσεις της έως τον 28ο μεσημβρινό και δεν επιθυμεί να εμπλακεί σε πολεμική αναμέτρηση. Ούτε βέβαια έχει σκοπό να κάνει έρευνες για φυσiκό αέριο.

Με την πόντιση των καλωδίων το μόνο που επιδιώκει είναι να κατοχυρώσει τις διεκδικήσεις της σε μια περιοχή που έμεινε εκτός της συμφωνίας με την Αίγυπτο.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Τζούμης υποστήριξε:

Μπορούμε να βρούμε δικαιολογίες για να καλύψουμε τον στρουθοκαμηλισμό μας ή το γεγονός ότι δεν αντιδρούμε, αλλά δεν είναι σοβαρές δικαιολογίες.

Η Τουρκία δεν έχει σκοπό να κάνει έρευνες για να βρει φυσικό αέριο. Επιδιώκει την αμφισβήτηση. Το μήνυμα που περνάει όταν βλέπουμε ένα σκάφος να περνάει μέσα απο την υφαλοκρηπίδα και εμείς να στέλνουνε ένα πλοίο και κάθε 15 λεπτά να του ζητάμε να βγει έξω.

Σε αντίστοιχες περιπτώσεις το 1976 και το 1987 είχαμε φθάσει στα πρόθυρα πολέμου.

Το Oruc Reis ανεξάρτητα με το εάν μπορεί να κάνει ή όχι έρευνα κατοχυρώνει αμφισβήτηση. Η συμπεριφορά της Τουρκίας τις τελευταίες ώρες είναι αντίδραση στην συμφωνία για ΑΟΖ με την Αίγυπτο.

Η περιοχή από τον 28ο μεσημβρινό και ανατολικότερα, τον οποίο αφήσαμε εκτός της συμφωνίας με την Αίγυπτο, η Τουρκία τον διεκδικεί από το 2012. Και περιλαμβάνει το Καστελόριζο. Εκεί προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα. Η Τουρκία δεν επιθυμεί τη σύγκρουση. Επιθυμεί να πάμε σε διαπραγματεύσεις ακόμα και υπό το καθεστώς βίας.

Στρατηγός Λάμπρος Τζούμης: Τι βλέπει να γίνεται με το Oruc Reis

Τι προβλέπει ότι θα γίνει; Δείτε την συνέντευξη στο Armyvoice.gr και την Ιωάννα Ηλιάδη

πηγή: armyvoice