Ελλάδα

Κορονοϊός: Κρίσιμες οι επόμενες μέρες για την Αττική - Ύστατο μέτρο το lockdown

Eurokinissi Eurokinissi
Το νέα μέτρα και το κατά πόσο αυτά θα αποδώσουν θα κρίνουν τα επόμενα βήματα για την Αττική.  

Με τα κρούσματα να παραμένουν σταθερά πάνω από 300 τις τελευταίες ημέρες και με την πλειοψηφία τους να εντοπίζονται στην Αττική οι επόμενες μέρες θεωρούνται πολύ κρίσιμες. Η κυβέρνηση τονίζει ότι το ενδεχόμενο lockdown αποτελεί ύστατη λύση, ωστόσο αν τα μέτρα δεν αποδώσουν, δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Αποφάσεις για την Αττική σε δέκα ημέρες

Η πορεία της πανδημίας στην Αττική το τελευταίο διάστημα, μπορεί να είναι ανησυχητική, ωστόσο το lockdown, όπως τόνισαν χθες Μαγιορκίνης και Χαρδαλιάς δεν μοιάζει να είναι κοντά.

Το ενδεχόμενο lockdown μπορεί να μην έχει συζητηθεί καν στην Επιτροπή ωστόσο δεν βγαίνει από το τραπέζι και παραμένει ως «ύστατη επιλογή», όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Μαγιορκίνης χθες. Αυτό που έχει προτεραιότητα για τους ειδικούς, είναι να τηρηθούν τα υπάρχοντα μέτρα και εντός δέκα ημερών θα υπάρχει μια ξεκάθαρη εικόνα για το αν θα προτείνουν πιο αυστηρά μέτρα στην Αττική.

«Θέλουμε να δούμε εάν αυτά τα μέτρα που έχουν πολύ λιγότερο κοινωνικοοικονομικό κόστος, θα αποδώσουν. Ελπίζουμε και πιστεύουμε ότι θα αποδώσουν. Ωστόσο όλοι γνωρίζουμε ποια είναι η αποτελεσματικότητα του lockdown και εννοείται ότι υπάρχει ως τελευταίο, ύστατο μέτρο», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Γκίκα Μαγιορκίνη, στη φάση που βρισκόμαστε δίνεται έμφαση στην αποφυγή οριζόντιων μέτρων, με προτεραιότητα σε μέτρα τοπικού χαρακτήρα και απηύθυνε εκ νέου έκκληση, στους άνω των 65 ετών να τηρούν τα μέτρα. Δεν είναι όμως μόνο τα αυξημένα κρούσματα που τρομάζουν, αλλά και ο αριθμός των ανθρώπων που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, με τα νοσοκομεία της Αττικής να αγγίζουν τα όριά τους. Όλα τα στοιχεία θα εξεταστούν σήμερα στην καθιερωμένη τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στην τηλεδιάσκεψη της Παρασκευής.

Παραμένει στο «κόκκινο» η Αττική

Χθες Τρίτη, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 346 νέα κρούσματα, 77 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι, ενώ καταγράφηκαν 8 θάνατοι. Ωστόσο κατά τη διάρκεια της νύχτας δύο ακόμα άνθρωποι δεν τα κατάφεραν και έχασαν τη ζωή τους. Πρόκειται για μια 72χρονη που νοσηλευόταν στο νοσοκομείου του Ρίου με υποκείμενα νοσήματα και έναν 86χρονο ο οποίος νοσηλευόταν με κορονοϊό στο νοσοκομείο των Γιαννιτσών.

Η εικόνα στην Αθήνα εξακολουθεί να παραμένει πολύ ανησυχητική, αφού 210 από τα συνολικά 346 κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ καταγράφηκαν στην Αττική.

Τέλος και οι θεατρικές παραστάσεις - Έρχεται πλατφόρμα ενημέρωσης για τον κορονοϊό

Στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, ανακοίνωσε ότι από την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου αναστέλλονται όλες οι υπαίθριες θεατρικές παραστάσεις, σημειώνοντας ότι στο πλαίσιο των μέτρων περιορισμού θα μεταδίδονται μέσω live streaming από την ΕΡΤ. Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, δημιουργείται ειδική πλατφόρμα στο gov.gr για την ενημέρωση της εξέλιξης του κορονοϊού στην Ελλάδα.

Στο μεταξύ, την ποινική δίωξη όσων τάσσονται κατά της χρήσης μάσκας με την ενεργοποίηση του αυτόφωρου σε βάρος τους, ζητεί με εγκύκλιό του, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλειος Πλιώτας, ο οποίος τάσσεται υπέρ της αυστηρής εφαρμογής των μέτρων, κάνοντας λόγο για «Δίκαιο Ανάγκης» προκειμένου να περιοριστεί η πανδημία.

NETWORK