Ελλάδα

«Μπλόκο» σε τρεις περιοχές, γιατί οι ειδικοί έκλεισαν το λιανεμπόριο - Στα κάγκελα οι έμποροι

«Μπλόκο» σε τρεις περιοχές, γιατί οι ειδικοί έκλεισαν το λιανεμπόριο - Στα κάγκελα οι έμποροι
Η αναησυχία των ειδικών για την επιδημιολογική κατάσταση σε Πάτρα, Αχαϊα και Θεσσαλονίκη, έφερε το μπλόκο στο άνοιγμα της αγοράς. Στα κάγκελα οι έμποροι «απειλούν» με άνοιγμα της αγοράς.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του MEGA, όλα ξεκίνησαν το μεσημέρι της Παρασκευής, όταν οι επιδημιολόγοι της χώρας μας πήραν στα χέρια τους τα στοιχεία των δύο τελευταίων ημερών.

Αμέσως, οι σκληροί δείκτες της πανδημίας σήμαναν κόκκινο συναγερμό για τη Θεσσαλονίκη, την Κοζάνη και την Αχαΐα.

Αυτομάτως συγκάλεσαν τη σύσκεψη ολόκληρης της επιτροπής των επιστημόνων, όπου μελέτησαν πολύ αυτά τα στοιχεία.

Έτσι αποφάσισαν να μην ανοίξει το λιανεμπόριο στις τρεις αυτές περιοχές και μάλιστα οι ίδιοι δεν έδωσαν το πράσινο φως ούτε στα σχέδια για τις δημοτικές μετακινήσεις. Ωστόσο η κυβέρνηση πήρε την απόφαση να μην «μπλοκάρει» τις διαδημοτικές μετακινήσεις, αφού θέλει αυτές να λειτουργήσουν ως «βαλβίδα» αποσυμπίεσης των πολιτών, οι οποίοι έχουν πιεστεί πάρα πολύ ψυχολογικά.

Ενα συγκεκριμένο στοιχείο ήταν αυτό που οδήγησε στην απόφαση να ανασταλεί το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις τρεις αυτές περιοχές.

Πρόκειται για τα στοιχεία σοκ από τις εισαγωγές στα νοσοκομεία. Συγκεκριμένα, τις τελευταίες μέρες στη Θεσσαλονίκη παρατηρήθηκε 270% αύξηση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Την ίδια στιγμή, στην Κοζάνη τις τελευταίες 10 μέρες παρατηρήθηκε 220% αύξηση στους ανθρώπους που έμπαιναν στα νοσοκομεία, ενώ και στην Αχαΐα το ποσοστό αυτό έφτασε το 164%. Μάλιστα, εντύπωση προκαλεί ότι η Αχαϊα είναι εδώ και πολλές εβδομάδες υπό το καθεστώς «σκληρού» lockdown με τους κρίσιμους δείκτες ωστόσο να μην πέφτουν

Επιδημιολογικά στοιχεία

Η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την ενημέρωση της Παρασκευής έκανε λόγο για αύξηση 28% των ενεργών κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη την τελευταία εβδομάδα, επισημαίνοντας πως η συμπρωτεύουσα έχει σήμερα πάνω από 2.000 ενεργά κρούσματα.

Από την πλευρά του, ο κ. Χαρδαλιάς εξήγησε πως «η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης έχει 738 ενεργά κρούσματα, από τα οποία το 87,91% είναι συμπτωματικά, ενώ από την διαδικασία της ιχνηλάτησης έχουν εντοπιστεί επιπλέον 1.771 στενές επαφές, από τις οποίες το 40,65% είναι με συμπτώματα. Δηλαδή, υπάρχουν 1.458 ενεργά αλλά και πιθανά κρούσματα, δηλαδή άτομα που έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα και έχουν κλινικά συμπτώματα».

Ο ίδιος εξήγησε πως «η Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας έχει 1.062 ενεργά κρούσματα, το 81,26% των οποίων είναι συμπτωματικά, ενώ από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης έχουν εντοπιστεί 2.124 στενές επαφές, το 38% των οποίων είναι με συμπτώματα. Δηλαδή στην Αχαΐα υπάρχουν 1.889 ενεργά και πιθανά κρούσματα, τη στιγμή που υπάρχουν εξαιρετικές δυσκολίες στη διάθεση κλινών ΜΕΘ Covid».

Αντάρτικο από τους εμπόρους

Κύμα αντίδρασης από τους εμπόρους σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Κοζάνη μετά την απόφαση της κυβέρνησης να μην λειτουργήσει το λιανεμπόριο στις παρπαπάνω περιοχές.

Το μεσημέρι του Σαββάτου ο Εμπορικός Σύλλογος της Πάτρας πραγματοποίησε έκτακτη σύσκεψη και αποφάσισε να παραβεί την απόφαση και να ανοίξουν κανονικά τα καταστήματα την ερχόμενη Δευτέρα.

Στην Πάτρα εκτάκτως σήμερα ο Στέλιος Πέτσας.

Στους δρόμους προκειμένου να διαμαρτυρηθούν βγήκαν και οι καταστηματάρχες στην Πολίχνη Θεσσαλονίκης, οι οποίοι αντιδρούν έντονα στην αιφνιδιαστική απόφαση της κυβέρνησης να μην ανοίξουν τελικά τα μαγαζιά τους την ερχόμενη Δευτέρα.

Την αποστολή επιστολής προς τον πρωθυπουργό αποφάσισε στην έκτακτη συνεδρίασή του το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Μέσω της επιστολής ο Εμπορικός Σύλλογος θα ζητά από την Κυβέρνηση την ανάκληση της απόφασης που κρατά κλειστό το λιανεμπόριο την προσεχή Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη. Η επιστολή θα σταλεί σήμερα το βράδυ.

Την έντονη αντίδρασή τους εκφράζουν και οι έμποροι της Κοζάνης, θεωρώντας ότι η απόφαση της κυβέρνησης αποτελεί εις βάρος τους διάκριση