Διεθνή

«Ράγισε» το δάσος Ρέιμ, «μάτωσε» η Γάζα - Ένας χρόνος με 1.200 νεκρούς Ισραηλινούς και 41.909 Παλαιστίνιους

«Ράγισε» το δάσος Ρέιμ, «μάτωσε» η Γάζα - Ένας χρόνος με 1.200 νεκρούς Ισραηλινούς και 41.909 Παλαιστίνιους Φωτογραφία: EPA
«Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αξίζουν εξίσου να ζουν με ασφάλεια και αξιοπρέπεια», τονίζει ο Μπάιντεν.

Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από την πρωτοφανή επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, που οδήγησε στο άνευ προηγουμένου ανελέητο σφυροκόπημα της Γάζας, το οποίο συνεχίζεται.

Οι ένοπλοι της Χαμάς σκότωσαν περίπου 1.200 ανθρώπους στις συντονισμένες επιθέσεις τους στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023. Από τότε, από τους αδιάκοπους βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 41.909 Παλαιστίνιοι, ενώ άλλοι 97.303 έχουν τραυματιστεί.

Στο Ισραήλ σήμερα έγιναν πολλές εκδηλώσεις μνήμης για τα θύματα. Συγκινητικές σκηνές διαδραματίστηκαν στο δάσος Ρέιμ, εκεί όπου η Χαμάς σκότωσε 380 ανθρώπους, στην επίθεση που εξαπέλυσε στο μουσικό φεστιβάλ Nova.

Συγγενείς των θυμάτων συγκεντρώθηκαν εκεί για να θρηνήσουν, ενώ στο βάθος ακούγονταν οι ισραηλινές επιδρομές στη Γάζα. Οι οικογένειες ήθελαν να ακουστεί ο ήχος σειρήνας για ένα λεπτό, για να τιμήσουν τη μνήμη των θυμάτων. Αλλά οι αρχές ασφαλείας τους ζήτησαν να μην το κάνουν. Φοβούνταν ότι ο κόσμος θα μπερδευόταν και θα νόμιζε ότι είναι προειδοποίηση για εισερχόμενη ρουκέτα.

Αντί για αυτό, έπαιξαν το τραγούδι που χόρευε ο κόσμος όταν η Χαμάς εξαπέλυσε την επίθεση. Ακολούθησε ενός λεπτού σιγή, που την έσπασαν οι ανατριχιαστικές κραυγές μιας μάνας που θρηνούσε.

{https://x.com/nytimes/status/1843275990828786172}

Στην Ιερουσαλήμ, συγγενείς ομήρων συγκεντρώθηκαν έξω από την κατοικία του Μπενιαμίν Νετανιάχου, όπου για δύο λεπτά ακουγόταν μία σειρήνα, κάτι που γίνεται και στην ημέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος. Από τους 251 που απήχθησαν την ημέρα της επίθεσης στο Ισραήλ, οι 97 βρίσκονταν ακόμα στη Γάζα, από τους οποίους οι 34 νεκροί, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Ο Νετανιάχου κατηγορείται ότι μπλοκάρει μια συμφωνία για κατάπαυση πυρός στη Γάζα, εξαιτίας της επιμονής του να διατηρήσει το Ισραήλ τον έλεγχο του διαδρόμου της Φιλαδέλφειας, ο οποίος χωρίζει τη Λωρίδα της Γάζας από την Αίγυπτο.

Μπάιντεν: Να τερματιστεί αυτός ο πόλεμος

Σε δήλωσή του για τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την επίθεση στο Ισραήλ, ο Τζο Μπάιντεν υπογράμμισε ξανά την ανάγκη να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε αναφορά στην «ανείπωτη βαναυσότητα» της επίθεσης, τη σεξουαλική βία, το «μακελειό από την τρομοκρατική οργάνωση της Χαμάς», αλλά και τον ένα χρόνο «καταστροφικού πολέμου».

Παράλληλα επεσήμανε ότι η 7η Οκτωβρίου θα μείνει στην ιστορία ως μία «μαύρη ημέρα» για τους Παλαιστίνιους, «λόγω της σύγκρουσης που εξαπέλυσε η Χαμάς εκείνη την ημέρα».

«Υπερβολικά πολλοί άμαχοι έχουν υποφέρει υπερβολικά πολύ κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου σύγκρουσης. Δεκάδες χιλιάδες έχουν σκοτωθεί, ένας απολογισμός που έχουν κάνει πολύ χειρότερο οι τρομοκράτες που κρύβονται και επιχειρούν ανάμεσα σε αθώους ανθρώπους», τόνισε ο Τζο Μπάιντεν.

«Δεν θα σταματήσουμε να εργαζόμαστε για να πετύχουμε μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, η οποία θα φέρει πίσω τους ομήρους, θα επιτρέψει την αύξηση της ανθρωπιστική βοήθειας για να ελαφρυνθούν τα δεινά, θα διασφαλίσει την ασφάλεια του Ισραήλ και θα τερματίσει αυτό τον πόλεμο. Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αξίζουν εξίσου να ζουν με ασφάλεια, αξιοπρέπεια και ειρήνη», υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Σε ξεχωριστή δήλωση, η Κάμαλα Χάρις τονίζει ότι δεν θα ξεχάσει ποτέ τη φρίκη της 7ης Οκτωβρίου 2023. Παράλληλα δεσμεύεται πως θα κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλίσει ότι «θα εκμηδενιστεί η απειλή της Χαμάς», ότι η οργάνωση «ποτέ ξανά δεν θα μπορέσει να κυβερνήσει» στη Γάζα, πως θα αποτύχει «στην αποστολή της να εξοντωθεί το Ισραήλ» και ότι ο λαός του θύλακα θα απελευθερωθεί από τη Χαμάς.

Επίσης δηλώνει ότι δεν θα σταματήσει να μάχεται για την απελευθέρωση όλων των ομήρων και πως «πάντα θα διασφαλίζω ότι το Ισραήλ έχει ο,τι χρειάζεται για να αμύνεται απέναντι στο Ιράν και τους τρομοκράτες που το Ιράν υποστηρίζει, όπως η Χαμάς».

Στην ίδια δήλωση, τονίζει ότι είναι συντετριμμένη για τον «θάνατο και την καταστροφή» στη Γάζα τον τελευταίο χρόνο. Είναι καιρός, υπογραμμίζει, να επιτευχθεί μια συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός, προκειμένου να μπει ένα τέλος στα δεινά των αθώων ανθρώπων.

«Πάντα θα μάχομαι ώστε οι Παλαιστίνιοι να μπορούν να έχουν το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια, την ελευθερία, την ασφάλεια και την αυτοδιάθεση», υπογραμμίζει η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και υποψήφια πρόεδρος στις επικείμενες εκλογές.