Ελλάδα

Νέες τουρκικές προκλήσεις στη Χίο: Παραλίγο σύγκρουση με σκάφη της Frontex

Νέες τουρκικές προκλήσεις στη Χίο: Παραλίγο σύγκρουση με σκάφη της Frontex
Τουρκικές ακταιωροί προσπάθησαν να εμβολίσουν σκάφη της Frontex ανοιχτά του ελληνικού νησιού, ενημερώθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση

Η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις της και στο Αιγαίο, με την ανησυχία να είναι μεγάλη, ενώ ενημερώθηκε και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε η «ΕΡΤ», επικίνδυνους ελιγμούς κοντά σε φινλανδικό και σουηδικό σκάφος της Frontex πραγματοποίησαν τουρκικές ακταιωροί στα ελληνικά χωρικά ύδατα ανοιχτά της Χίου και παρολίγο να είχαμε σύγκρουση.

Τα δύο αυτά σοβαρά περιστατικά, πάντα σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, σημειώθηκαν το διήμερο 26 και 27 Απριλίου και ήδη έχουν ενημερωθεί γραπτώς ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς και η αρμόδια επίτροπος Μετανάστευσης Ίλβα Γιόχανσον. για τα επεισόδια διατάχθηκε έρευνα.

Το πρώτο περιστατικό σημειώθηκε τη νύχτα της 26ης Απριλίου στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Χίου, όταν τουρκική ακταιωρός εισήλθε παρανόμως στα ελληνικά χωρικά ύδατα και μπήκε σε τροχιά σύγκρουσης με ένα φινλανδικό σκάφος της Frontex, που περιπολούσε στην περιοχή και βρισκόταν στο σημείο, στα πλαίσια περιπολίας της επιχείρησης «Ποσειδών».

Όπως μετέδωσε το «OPEN TV», η σύγκρουση αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή και μετά από λίγο η ακταιωρός επέστρεψε στην Τουρκία.

Λίγες ώρες αργότερα στο ίδιο σημείο έγινε παρόμοιο επεισόδιο, αυτή τη φορά εις βάρος σουηδικού σκάφους. Συγκεκριμένα, τουρκική ακταιωρός μπήκε σε ελληνικά ύδατα και πέρασε ξυστά από το σουηδικό σκάφος.