Ελλάδα

Βαλίτσες, εισιτήρια και... μάσκες: Τι πρέπει να γνωρίζουμε για το ταξίδι μέσα στην πανδημία

Βαλίτσες, εισιτήρια και... μάσκες: Τι πρέπει να γνωρίζουμε για το ταξίδι μέσα στην πανδημία
Δεν είναι λίγοι οι οποίοι περιμένουν με ανυπομονησία να ταξιδέψουν το καλοκαίρι καθώς τα κρούσματα πέφτουν και οι μάσκες σιγά σιγά… βγαίνουν.

Όπως όλα δείχνουν ο κόσμος θα ταξιδέψει φέτος για διακοπές σε αντίθεση με πέρυσι που το καλοκαίρι μας βρήκε στην...καρδιά της πανδημίας.

Οι εμβολιασμένοι πρέπει να είναι επίσης σχετικά προσεκτικοί, ωστόσο υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις στις οποίες θα πρέπει να φορούν μάσκα ειδικά όταν χρησιμοποιούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για την μετακίνησή τους.

Οι εξωτερικές δραστηριότητες πάντως είναι η καλύτερη επιλογή και για όσους έχουν παιδιά που δεν έχουν εμβολιαστεί. Σε κάθε περίπτωση προτού ξεκινήσετε τα σχέδιά σας για τις καλοκαιρινές διακοπές καλό είναι να έχετε «λύσει» μέσα σας πως θα παραμείνετε ασφαλείς.

Tι πρέπει να έχετε κατά νου πριν το ταξίδι σας

Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να αναλογιστεί κανείς πριν ταξιδέψει είναι τα ποσοστά εμβολιασμού της χώρας - περιοχής στην οποία θέλει να ταξιδέψει συμβουλεύει ο Jarod Fox λοιμωξιολόγος από την Florida.

Σημαντικό είναι να λάβουμε υπόψη μας την ύπαρξη κάποιου αναπνευστικού προβλήματος ή την περίπτωση παχυσαρκίας και γενικά υποκείμενων νοσημάτων, καθώς αν κολλήσει κορονοϊό ένας τέτοιος άνθρωπος τότε υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να υπάρξουν επιπλοκές.

Επίσης, στην περίπτωση που έχετε παιδιά καλό θα ήταν να φοράτε και εσείς και εκείνα μάσκες σε περίπτωση που είστε σε εξωτερικό χώρο για μεγάλο χρονικό διάστημα ανάμεσα σε πολύ κόσμο.

Σύμφωνα με το News4Health, σε κάθε περίπτωση τα παιδιά καλό θα είναι να παίζουν σε εξωτερικούς χώρους. Αν βρίσκονται με άτομα τα οποία έχουν εμβολιαστεί πάντως τότε είναι λιγότερο πιθανό να μολυνθούν.

Πρέπει επίσης να γνωρίζετε τις τοπικές οδηγίες και να ενημερώνεστε για τυχόν αλλαγές στις συστάσεις.

Τα άτομα με μάσκα ή και Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια τα οποία σκοπεύουν να βρίσκονται σε χώρο με πολυκοσμία για μεγάλο χρονικό διάστημα καλό θα είναι να φορούν μάσκα.

Ακόμα και οι εμβολιασμένοι καλό θα ήταν να φορούν μάσκα ειδικά σε περίπτωση που αναπτύξουν συμπτώματα όπως:

  • ρίγη ή πυρετό
  • βήχα
  • δυσκολία στην αναπνοή
  • κούραση
  • πόνους στο σώμα και στους μύες
  • πονοκέφαλο
  • απουσία γεύσης ή όσφρησης
  • ξερός λαιμός
  • καταρροή
  • εμετός ή ναυτία
  • διάρροια

Σύμφωνα με το CDC (Κέντρα Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών) τα εμβόλια έχουν 90% αποτελεσματικότητα και ακόμα και οι εμβολιασμένοι μπορούν να μολυνθούν. Παρόλα αυτά δεν γνωρίζουμε ακόμα πόσο συνηθισμένες είναι αυτές οι περιπτώσεις.

Για αυτό το λόγο τα μέτρα προστασίας όπως η απόσταση, το πλύσιμο των χεριών και η αποφυγή συνωστισμού είναι σημαντικά για να παραμείνουμε υγιείς.