Ελλάδα

«Ο αεροχείμαρρος οδηγεί σε ένα ιστορικό κύμα καύσωνα» - Ποιες περιοχές «ψήθηκαν» την Παρασκευή (εικόνες, βίντεο)

«Ο αεροχείμαρρος οδηγεί σε ένα ιστορικό κύμα καύσωνα» - Ποιες περιοχές «ψήθηκαν» την Παρασκευή (εικόνες, βίντεο) Φωτογραφία: EUROKINISSI
Ολοταχώς για ρεκόρ θερμοκρασιών όλων των εποχών πάμε τις επόμενες ημέρες, λόγω του καύσωνα, τι είναι ο αεροχείμαρος που θα δημιουργήσει τα ακραία φαινόμενα. Αυτές είναι οι περιοχές που «ψήθηκαν» την Παρασκευή (30/07). Πού «πιάσαμε» 43,3 βαθμούς Κελσίου, 40άρια σε 107 μετεωρολογικούς σταθμούς.

Ο καύσωνας του φετινού Αυγούστου φαίνεται πως θα μείνει στην ιστορία λόγω των θερμοκρασιών ρεκόρ, οι οποίοι θα ξεπεράσουν τους 45 βαθμούς Κελσίου, ειδικά τη Δευτέρα (02/08) προς την Τρίτη (03/08). «Ο αεροχείμαρος οδηγεί σε ένα ιστορικό κύμα καύσωνα», υπογράμμισε, μάλιστα, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo. Δείτε ποιες περιοχές «ψήθηκαν» την Παρασκευή (30/07), κοντά στους... 43 βαθμούς Κελσίου το θερμόμετρο και το σαββατοκύρακο. Πού «πιάσαμε» 43,3 βαθμούς Κελσίου, 40άρια σε 107 μετεωρολογικούς σταθμούς.

Ο καύσωνας του Αυγούστου 2021 φαίνεται πως τελικά θα μείνει στην μνήμη μας για καιρό και στα κιτάπια των επιστημόνων, καθώς φέρνει ακραία ζέστη, με τον υδράργυρο να πρόκειται να σκαρφαλώσει πάνω από τους 45 βαθμούς Κελσίου.

Οι μετεωρολόγοι τονίζουν πως το νέο κύμα ζέστης είναι απόρροια της Κλιματικής Αλλαγής, με αποτέλεσμα να αναμένεται απότομη άνοδος της θερμοκρασίας με όλες τις σχετικές υπηρεσίες να είναι σε ετοιμότητα.

Ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, διευκρινίζει, μάλιστα, ότι το πρώτο τριήμερο του Αυγούστου, όχι μόνο θα είναι ιδιαίτερα καυτό, αλλά θα μείνει και στην ιστορία, με τις θερμοκρασίες ρεκόρ που θα σημειωθούν.

Οι περιοχές που «ψήθηκαν»

Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, την Παρασκευή 30/7, ο υδράργυρος έφτασε ή ξεπέρασε τους 40 βαθμούς Κελσίου, σε 107 σταθμούς ενώ η απολύτως μέγιστη θερμοκρασία ήταν 43,3 βαθμοί Κελσίου.

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, πολλές περιοχές έχουν αρχίσει να «ψήνονται», με την απότομη άνοδο στον υδράργυρο να επιβεβαιώνει πως έρχεται ένας ιστορικός καύσωνας.

Ακολουθούν οι περιοχές όπου καταγράφηκαν οι οκτώ υψηλότερες μέγιστες θερμοκρασίες για την Παρασκευή (30/07):

kausonas zesti thermokrasies ellada meteo

Η πρόβλεψη του καιρού αύριο Σάββατο 31 Ιουλίου

Το Σάββατο (31/07) σε ολόκληρη τη χώρα θα επικρατήσει καύσωνας, ενώ υψηλές θα διατηρηθούν οι θερμοκρασίες και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Έντονο θα είναι το αίσθημα δυσφορίας στα αστικά κέντρα.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί, στη Βόρεια Ελλάδα από 16 έως 40-42 βαθμούς, στην Ήπειρο από 19 έως 42-43, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 22 έως 42-44 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 22 έως 41, στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από 22 έως 40 βαθμούς, ενώ στα Δωδεκάνησα και στο Ανατολικό Αιγαίο οι μέγιστες θα φτάσουν τοπικά στους 42 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν γενικά ασθενείς και στα πελάγη από βορειοδυτικές διευθύνσεις με εντάσεις 4-5 μποφόρ.

Στην Αττική περιμένουμε συνθήκες καύσωνα. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 29 έως 41-42 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε συνθήκες καύσωνα. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι με εντάσεις 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στην πόλη της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 28 έως 40 βαθμούς.

Χαρακτηριστικά, οι μεγαλύτερες θερμοκρασίες που έχουν σημειωθεί στην Ελλάδα, είναι οι εξής:

- 10-16/8 1957: Αγρίνιο 44,8

-20-26/8 1958: Τρίκαλα 47,2

-10-15/8 1994: Λαμία 44

-19-22/8 2006: Άργος 44

- 24-26/8 2007: Άργος 42,4

«Ο αεροχείμαρος οδηγεί σε ένα ιστορικό κύμα καύσωνα»

Οι υψηλές θερμοκρασίες που θα φέρει ο καύσωνας Αυγούστου, σε συνδυασμό με την μεγάλη διάρκεια, προκαλεί ανησυχία στους ειδικούς, οι οποίοι τον χαρακτηρίζουν ως ιστορικό.

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo επικαλούμενο, μάλιστα, τα νεότερα προγνωστικά δεδομένα που έχει στη διάθεσή του, κάνει λόγο για θερμοκρασίες άνω των 45 βαθμών Κελσίου την Δευτέρα.

Ο καύσωνας αυτός θα έχει λοιπόν υψηλές θερμοκρασίες τόσο ως προς τις μέγιστες όσο και προς τις ελάχιστες τιμές αλλά και μεγάλη διάρκεια.

Σύμφωνα με την ανάλυση που κάνουν οι ειδικοί του ΕΑΑ, Γ. Παπαβασιλείου, Σ. Βουγιούκας και Κ. Λαγουβάρδος, για την άνοδο της θερμοκρασίας θα ευθύνεται ο έντονος κυματισμός του αεροχειμάρου.

Συγκεκριμένα, τονίζουν πως «ο αεροχείμαρος είναι ένα ισχυρό ρεύμα αέρα σε ύψος περίπου 10 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της γης με κίνηση από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Ο αεροχείμαρος εντοπίζεται σε περιοχές όπου υπάρχει έντονη θερμοκρασιακή διάφορα μεταξύ δυο αερίων μαζών, ενώ η κίνηση του αεροχειμάρου καθορίζει την δημιουργία και τη κίνηση των βαρομετρικών συστημάτων».

«Τις τελευταίες ημέρες ο αεροχείμαρος εντοπίζεται εκτοπισμένος πιο νότια από την μέση κλιματική του θέση στην περιοχή της Δυτικής Ευρώπης κάτι το οποίο είχε και ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη ενός πεδίου υψηλών πιέσεων πάνω από την περιοχή μας και τη σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας. Αυτό το μοτίβο καιρού αναμένεται να συνεχιστεί με ιδιαίτερη εμμονή έως τουλάχιστον τις αρχές της νέας εβδομάδας με κορύφωση την Δευτέρα οπότε και αναμένεται περαιτέρω ενίσχυση του πεδίου υψηλών πιέσεων πάνω από την νότια Βαλκανική και τη χώρα μας με αποτέλεσμα την περαιτέρω άνοδο της θερμοκρασίας σε επίπεδα ρεκόρ για πολλές περιοχές», σημειώνουν χαρακτηριστικά.

kausonas zesti aeroxeimaros meteo

Γράφημα 1: Με μωβ χρωματισμένες γραμμές αποτυπώνεται η ταχύτητα και θέση του αεροχειμάρου τη Δευτέρα 02/08 το μεσημέρι όπως προβλέπεται απο το μοντέλο GFS, ενώ οι μάυρες καμπύλες γραμμές δείχνουν ποια θα ήταν η κανονική για την εποχή θέση του αεροχειμάρου. 

kausonas zesti aeroxeimaros meteo 1

Γράφημα 2: Ο αθροιστικός υετός στην Ευρώπη μέχρι το βράδυ της Δευτέρας 02/08, όπως προβλέπεται απο το προγνωστικό μοντέλο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.

Τι ανέφερε το meteo για τον «αεροχείμαρρο»

Ποιος είναι, όμως, ο λόγος που αυτό το κύμα καύσωνα έχει τόσο μεγάλη διάρκεια και συνοδεύεται από τόσο υψηλές θερμοκρασίες; Η απάντηση βρίσκεται 10 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της γης και στην κίνηση του αεροχειμάρου. Ο αεροχείμαρος είναι ένα ισχυρό ρεύμα αέρα σε ύψος περίπου 10 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της γης με κίνηση από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Ο αεροχείμαρρος εντοπίζεται σε περιοχές όπου υπάρχει έντονη θερμοκρασιακή διάφορα μεταξύ δυο αερίων μαζών, ενώ η κίνηση του αεροχειμάρου καθορίζει την δημιουργία και τη κίνηση των βαρομετρικών συστημάτων.

Τις τελευταίες ημέρες ο αεροχείμαρρος εντοπίζεται εκτοπισμένος πιο νότια από την μέση κλιματική του θέση στην περιοχή της Δυτικής Ευρώπης κάτι το οποίο είχε και ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη ενός πεδίου υψηλών πιέσεων πάνω από την περιοχή μας και τη σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας. Αυτό το μοτίβο καιρού αναμένεται να συνεχιστεί με ιδιαιτερη εμμονή έως τουλάχιστον τις αρχές της νέας εβδομάδας με κορύφωση την Δευτέρα οπότε και αναμένεται περαιτέρω ενίσχυση του πεδίου υψηλών πιέσεων πάνω από την νότια Βαλκανική και τη χώρα μας με αποτέλεσμα την περαιτέρω άνοδο της θερμοκρασίας σε επίπεδα ρεκόρ για πολλές περιοχές (Γράφημα 1).

Παράλληλα, αυτή η ατμοσφαιρική κυκλοφορία τις επόμενες ημέρες θα ευνοήσει την μεταφορά υγρών και θερμών αερίων μαζών προς την περιοχή των Άλπεων όπου θα εκδηλώνονται ραγδαίες βροχοπτώσεις με μεγάλα ύψη υετού, ενώ δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν και τοπικά πλημμυρικά επεισόδια σε βόρεια Ιταλία, Ελβετία και Αυστρία. Βροχερός καιρός και χαμηλότερες θερμοκρασίες για την εποχή αναμένονται στα υπόλοιπα τμήματα της κεντρική και βόρειας Ευρώπης βόρεια του αεροχειμάρρου, ενώ απουσία βροχοπτώσεων αναμένεται στην νοτιοανατολική Ευρώπη νοτίως του αεροχειμάρου.

 

NETWORK