Ελλάδα

Στον εισαγγελέα ο τζιχαντιστής του ISIS: Εξυμνούσε το Ισλαμικό κράτος κρατώντας καλάσνικοφ

Στον εισαγγελέα ο τζιχαντιστής του ISIS: Εξυμνούσε το Ισλαμικό κράτος κρατώντας καλάσνικοφ
Ενώπιον του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, οδηγείται σήμερα ο 34χρονος φερόμενος ως τζιχαντιστής του ISIS που συνελήφθη χθες στο κέντρο της Αθήνας

Στον εισαγγελέα οδηγείται σήμερα ο καταζητούμενος 34χρονος Ιρακινός που εντοπίστηκε και συνελήφθη χθες το μεσημέρι σε περιοχή των Πατησίων ως ύποπτος για μέλος του ISIS.

Άνδρες της ΕΛΑΣ κατάσχεσαν το κινητό του τηλέφωνο και ηλεκτρονικά αποθηκευτικά μέσα, στα οποία από μία πρώτη έρευνα έχει εντοπιστεί βιντεοληπτικό υλικό, που επιβεβαιώνει τις πληροφορίες για εμπλοκή του σε ενέργειες τζιχαντιστών.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, βίντεο του 2014 και 2015 εμφανίζουν τον 34χρονο Ιρακινό να συμμετέχει σε δράσεις του ISIS στη Συρία, όπως επίσης και να δηλώνει μέλος του και να εξυμνεί τις φρικαλεότητες.

Στις εικόνες εμφανίζεται να κρατά πολεμικό καλάσνικοφ και να κάνει κήρυγμα υπέρ του Ισλαμικού Κράτους.

Η ζωή του στην Ελλάδα

Οι αρχές εικάζουν ότι ο φερόμενος τζιχαντιστής έφτασε στην Ελλάδα μέσω Τουρκίας το 2018, κρύβοντας το παρελθόν του και ξυρίζοντας τα μούσια του.

Μαζί με τη γυναίκα του και τα τέσσερα παιδιά του έφτασε στα Πατήσια - αφού πρώτα πέρασε από τη Λέσβο - ενώ δούλεψε σε κατάστημα με φασόν ενός Πακιστανού, που ζει νόμιμα στη χώρα.

Ο 34χρονος Ιρακινός φέρεται, παράλληλα, να είχε καταθέσει δύο αιτήσεις ασύλου, οι οποίες και απορρίφθηκαν, ενώ εκκρεμούσε απόφαση διοικητικού δικαστηρίου, στο οποίο είχε προσφύγει επικαλούμενος ανθρωπιστικούς λόγους.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, δεν είχε καμία επαφή με εξτρεμιστικές ομάδες και έψαχνε τρόπο να φύγει για την κεντρική Ευρώπη.

 Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ

Σε ανακοίνωσή της η αστυνομία σημείωνε τη Δευτέρα:

«Μεσημβρινές ώρες σήμερα (Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2021) συνελήφθη από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία (Δ.Α.Ε.Ε.Β.) 34χρονος αλλοδαπός, κατηγορούμενος για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση ISIS. Συγκεκριμένα κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών που παρασχέθηκαν από αλλοδαπές συνεργαζόμενες υπηρεσίες και σε συνεργασία με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.) εντοπίστηκε στο κέντρο της Αθήνας και συνελήφθη.

 Πρωινές ώρες της 05/10/2021 θα οδηγηθεί ενώπιον του κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.»