Ελλάδα

Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Live πώς θα χτυπήσει τη χώρα Πέμπτη και Παρασκευή

Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Live πώς θα χτυπήσει τη χώρα Πέμπτη και Παρασκευή
Προ των πυλών η νέα επιδείνωση του καιρού, καθώς ο «Μπάλλος» έρχεται... αγριεμένος. Βροχές, καταιγίδες, χαλάζι και ισχυρές ριπές ανέμου θα «χτυπήσουν» τη χώρα, live η πορεία της κακοκαιρίας.

Αύριο Πέμπτη το πρώτο κύμα κακοκαιρίας «Μπάλλος» στη χώρα μας, το οποίο θα φέρει ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο σύνολο της χώρας μας με έμφαση το Ιόνιο και τα ηπειρωτικά. «Θα πέσει πολύ νερό σε μικρό χρονικό διάστημα με τον κίνδυνο για πλημμύρες να είναι αυξημένος», υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ο κ. Μαρουσάκης.

Το δεύτερο κύμα της κακοκαιρίας θα είναι την Παρασκευή, όπου ο «Μπάλλος» θα μετατοπιστεί λίγο πιο νότια και θα επηρεαστεί η δυτική, κεντρική και νότια χώρα.

«Είναι αρκετά πιθανό να δούμε να σχηματίζεται στο Ιόνιο ένας Μεσογειακός κυκλώνας ωστόσο ακόμα δεν μπορούμε να γνωρίζουμε την τροχιά του. Υπάρχουν δύο σενάρια, είτε αυτό το κύμα θα αρχίζει να μετατοπίζεται μέσα στο Ιόνιο και τελικά θα καλύψει το σύνολο της ηπειρωτικής χώρας για να αρχίζει να εξασθενεί, είτε θα ακολουθήσει μία πιο νότια τροχιά για να περάσει προς τα νότια θαλάσσια τμήματα και να απασχολήσει κυρίως την ανατολική και νότια χώρα», τονίζει ο κ. Μαρουσάκης.

Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων (ΕΔΕΚΦ)

Ένα νέο καιρικό σύστημα με το όνομα ΜΠΑΛΛΟΣ (BALLOS) θα προκαλέσει νέα κακοκαιρία στη χώρα από την Πέμπτη (14-10-2021) και από τα δυτικά - νοτιοδυτικά, με κύρια χαρακτηριστικά:

meteo48

Τις ΙΣΧΥΡΕΣ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ, που θα συνοδεύονται κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις και πρόσκαιρα κατά τη διάρκεια των φαινομένων από ισχυρούς ριπαίους ανέμους. Τα έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν αρχικά το Ιόνιο, τα δυτικά ηπειρωτικά και τη Μακεδονία και από το μεσημέρι της Πέμπτης βαθμιαία την υπόλοιπη χώρα.

Την Παρασκευή (15-10-2021) κακοκαιρία προβλέπεται αρχικά σε όλη τη χώρα, τα έντονα φαινόμενα όμως από τις απογευματινές ώρες στα βορειοδυτικά θα εξασθενήσουν.

Το Σάββατο (16-10-2021) ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα επηρεάσουν την ανατολική χώρα, αλλά βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

meteo58956

Τους ΘΥΕΛΛΩΔΕΙΣ νότιους ΑΝΕΜΟΥΣ εντάσεως 7 με 8 μποφόρ. Στη βόρεια Ελλάδα από το βράδυ της Πέμπτης (14-10-2021) θα επικρατήσουν βόρειοι άνεμοι με την ίδια ένταση, ενώ την Παρασκευή (15-10-2021) οι νότιοι άνεμοι στο Αιγαίο πιθανώς να φτάσουν τοπικά τα 9 μποφόρ.

Την ΑΙΣΘΗΤΗ ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ στη βόρεια Ελλάδα κατά 6 με 7 βαθμούς Κελσίου.

{https://twitter.com/EMY_HNMS/status/1447867447609073667?s=20}

Στυλιανίδης: «Θα σταλούν προειδοποιητικά μηνύματα από το 112 ανάλογα με την πορεία της κακοκαιρίας»

Έκτακτη ενημέρωση των πολιτών πραγματοποίησε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, σχετικά με την επερχόμενη κακοκαιρία «Μπάλλος».

Θυμίζουμε πως νωρίτερα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη, υπό τον κ. Χρήστο Στυλιανίδη, για την επερχόμενη κακοκαιρία «Μπάλλος», που αναμένεται από σήμερα το βράδυ να αρχίσει να σαρώνει αρκετές περιοχές της χώρας.

«Μέσα από την διεξοδική ανάλυση των δεδομένων φτάσαμε σε συγκεκριμένα συμπεράσματα για να αυξήσουμε την ετοιμότητα της χώρας» είπε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και πρόσθεσε: «Θέλουμε να λειτουργήσουμε προληπτικά, να μην περιμένουμε να εμφανιστεί πλημμυρικό φαινόμενο και απλώς να τρέξουμε».

Έτσι, ο κ. Στυλιανίδης αναφέρθηκε στις ενέργειες της κεντρικής διοίκησης σε συνεργασίες με την τοπική αυτοδιοίκηση. «Ενεργούμε προληπτικά, οι αρχές της τοπικής αυτοδιοίκησης καλούνται να ειδοποιήσουν άμεσα τους πολίτες που διαμένουν σε περιοχές όπου έχουν εκδηλωθεί στο παρελθόν πλημμυρικά φαινόμενα να αποφύγουν υπόγεια, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της νύχτας».

Εντονα καιρικά φαινόμενα από τη νύχτα

Ο υπουργός είπε πως με τις τωρινές προβλέψεις υπάρχει πιθανότητα έντονης καταιγίδας κατά τη διάρκεια της νύχτας από την Πέμπτη ξεκινώντας από τα νησιά του Ιονίου και τη δυτική Ελλάδα.

Επιπλέον, ο κ. Στυλιανίδης σημείωσε πως θα αξιοποιηθεί και το 112. «Ανάλογα με την πορεία και την εξέλιξη του φαινομένου θα σταλούν προειδοποιητικά μηνύματα στους κατοίκους ανά περιοχή».

«Στη λογική της πρόληψης θα είμαστε έτοιμοι με τη βοήθεια των Ενόπλων Δυνάμεων, του ΕΚΑΒ της πυροσβεστικής, αν χρειάζεται να γίνει μεταφορά κατοίκων από περιοχές όπου ενδέχεται να παρουσιαστούν σοβαρά πλημμυρικά φαινόμενα» συνέχισε ο υπουργός.

«Δεν λέω εσκεμμένα για προληπτικές εκκενώσεις, αλλά θα παρακολουθούμε διαρκώς την εξέλιξη των φαινομένων και θα είμαστε έτοιμοι να κάνουμε το παν» είπε επιπλέον ο κ. Στυλιανίδης.

Όπως σημείωσε όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς πρέπει να βρίσκονται σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας, ώστε τα προβλήματα να αντιμετωπιστούν άμεσα. «Αν κλείσει ένας δρόμος θα πρέπει να υπάρχει δυνατότητα να ανοίξει προκειμένου να πλησιάσουμε σε ανθρώπους που θέλουν βοήθεια» είπε.

«Όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, της Αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων, της Πυροσβεστικής, του ΕΚΑΒ θα βρίσκονται σε επιφυλακή στις επιβαρυμένες περιοχές όπου προβλέπεται έντονο καιρικό φαινόμενο» συνέχισε.

Με ενιαία επιχειρησιακά κέντρα η αντιμετώπιση της κακοκαιρίας

Από απόψε θα δημιουργηθούν ενιαία επιχειρησιακά κέντρα στις περιοχές όπου υπάρχει ενδεχόμενο να πληγούν, σύμφωνα με το ολοκληρωμένο σύστημα δράσεων «Δάρδανος», εξήγησε επίσης ο υπουργός.

«Μπαίνουμε σε μια νέα φάση ιδιαίτερης εμπλοκής και των ενόπλων δυνάμεων σε αυτόν τον συντονισμό» σημείωσε επιπλέον, καθώς όπως εξήγησε η επιχειρησιακή δυνατότητα του στρατού είναι πολύτιμη.

Έκκληση στους πολίτες για προσοχή

«Εν όψει της κακοκαιρίας καλούμε όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί» είπε ο κ. Στυλιανίδης και επανέλαβε τις βασικές οδηγίες σε περίπτωση έντονων καιρικών φαινομένων:

  • Αποφεύγουμε κάθε περιττή μετακίνηση
  • Μετακινούμαστε στα υψηλότερα σημεία του σπιτιού και αποφεύγουμε την παραμονή μας σε υπόγειους, ημιυπόγειους και ισόγειους χώρους
  • Δεν διασχίζουμε χειμάρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει

«Είμαστε σε εγρήγορση, σε επιφυλακή, δεν υπάρχει θέμα πανικού, αλλά αν συντονιστούμε σωστά μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο» είπε κλείνοντας ο υπουργός.

Ήδη από χθες η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) έχει εκδώσει έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού, προκειμένου οι δήμοι της χώρας να προετοιμαστούν καλύτερα για την κακοκαιρία, που θα φέρει βροχές, καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις και χαμηλές θερμοκρασίες.

Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Η πορεία της κακοκαιρίας στην Ελλάδα live

Βροχές, καταιγίδες, μέχρι και... χαλάζι την Πέμπτη στην Αττική

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2021 φέρνει η κακοκαιρία «Μπάλλος», μέχρι και χαλάζι στην Αττική από το απόγευμα και μετά. Ο καιρός αύριο.

Στην Αττική αναμένονται βροχές, οι οποίες από το μεσημέρι θα ενισχυθούν και θα εκδηλωθούν καταιγίδες και ίσως και χαλαζοπτώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις έως 3 Μποφόρ και από το πρωί ως το απόγευμα 2 έως 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 17 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, την Πέμπτη αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες αρχικά στο Ιόνιο, στην Ήπειρο, στη Μακεδονία, στη Θεσσαλία και στη Στερεά Ελλάδα, οι οποίες θα επεκταθούν στην υπόλοιπη χώρα. Χαλαζοπτώσεις θα σημειωθούν κυρίως σε νησιωτικές και θαλάσσιες περιοχές. Χιονοπτώσεις αναμένονται από το πρωί κατά κύριο λόγο στα ορεινά της Δυτικής Μακεδονίας και στην Πίνδο, ενώ οι συγκεντρώσεις σκόνης στα νότια θα είναι σχετικά αυξημένες.

Η θερμοκρασία στη Θράκη θα κυμανθεί από 11 έως 20 βαθμούς Κελσίου, στη Δυτική Μακεδονία από 1 έως 8 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία από 9 έως 13, στη Θεσσαλία από 9 έως 14, στην Ήπειρο από 9 έως 20, στη Στερεά από 13 έως 19, στην Πελοπόννησο από 10 έως 21, στα νησιά του Ιονίου από 13 έως 19, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από 12 έως 20, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από 12 έως 23, στις Κυκλάδες από 13 έως 24, στα Δωδεκάνησα από 15 έως 23 και στην Κρήτη από 13 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Σημειώνεται ότι στη Μακεδονία, στη Θεσσαλία και στην Ήπειρο η ελάχιστη θερμοκρασία αναμένεται να σημειωθεί προς το τέλος του εικοσιτετραώρου.

Οι άνεμοι στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο θα πνέουν αρχικά από ανατολικές διευθύνσεις 2 έως 4 Μποφόρ, όμως από το πρωί θα στραφούν σε νοτιοανατολικούς 3 έως 5 και τοπικά έως 6 Μποφόρ. Εξαίρεση αποτελεί ο Θερμαϊκός και οι Σποράδες, όπου οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 4 έως 6 και πρόσκαιρα τοπικά έως 7 Μποφόρ.

Στο νότιο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 έως 5 και από το απόγευμα 4 έως 6 Μποφόρ. Στο βόρειο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ. Στο νότιο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές έως νότιες διευθύνσεις 4 έως 6 και πρόσκαιρα τοπικά έως 7 μποφόρ.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται βροχοπτώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 2 έως 4 Μποφόρ και στο Θερμαϊκό 4 έως 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 10 έως 12 βαθμούς.

LIVE η πορεία της κακοκαιρίας

Παρακάτω μπορείτε να δείτε την πορεία της κακοκαιρίας της επόμενες μέρες