Ελλάδα

«Ξεμπλοκάρουν» τα έργα στον αυτοκινητόδρομο Πατρών – Πύργου, την Τετάρτη στη Βουλή

EUROKINISSI EUROKINISSI
Στην τελική ευθεία η ολοκλήρωση των νομικών διεργασιών για να ξεκινήσει η κατασκευή του δρόμου Πάτρα – Πύργου.

Τελειώνουν οι νομικές διεργασίες και μπαίνουν στην τελική ευθεία η προετοιμασία για να ξεκινήσει η κατασκευή του δρόμου Πάτρας – Πύργου.

Σε υπουργική τροπολογία, συμπεριλαμβάνεται απόφαση του υπουργού Υποδομών Κώστα Καραμανλή, με την οποία το αναβαλλόμενο τμήμα Πάτρα – Πύργος του αυτοκινητοδρόμου Ελευσίνα – Πάτρα – Πύργος – Τσακώνα εξαιρέθηκε από το αντικείμενο της σύμβασης παραχώρησης, εις όφελος της ασφάλειας των χρηστών.

Ο οδικός άξονας χαρακτηρίζεται «έργο υποδομής άμεσης προτεραιότητας» και παρέχεται πλέον όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός του. Ο οδικός άξονας θα κατασκευαστεί με μικτή χρηματοδότηση από τη μια του Δημοσίου – με ανώτατο όριο το τίμημα που είχε επιτευχθεί μετά τις κεπτώσεις κατά τις 8 ακυρωθείσες- διαγωνιστικές διαδικασίες, τον παραχωρησιούχο με ίδια κεφαλαιακή συμμετοχή και από τραπεζικό δανεισμό.

Σύμφωνα με το υπουργείο, το 2013 έγινε η τροποποίηση συμβάσεων παραχώρησης 5 αυτοκινητοδρόμων, λόγω οικονομικής κρίσης και προβλέφθηκε η αφαίρεση του τμήματος Πάτρα – Πύργος – Τσακώνα, στη συνέχεια με απόφαση δόθηκε η δυνατότητα στο Δημόσιο να δημοπρατήσει οποιοδήποτε από τα παραπάνω τμήματα, το 2014 το υπουργείο προχώρησε στη δημοπράτηση του Πάτρα – Πύργος ως ενιαίο έργο, διαγωνισμό που ακύρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ για να το επαναδημοπρατήσει «σπάζοντας» το έργο σε 8 τμήματα. Τώρα, μετά τις συνεννοήσεις του υπουργείου με την ΕΕ η πρόβλεψη της τροποποίησης του 2013 ανακαλείται μαζί με τη σχετική υπουργική απόφαση.

ΠΗΓΗ pelop.gr