Ελλάδα

Στα ύψη κρούσματα, διασωληνωμένοι και νέοι θάνατοι από κορονοϊό - Τα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση

eurokinissi eurokinissi
Αυξητικές τάσεις σε όλους τους δείκτες της πανδημίας του κορονοϊού, καθώς εκτός από τα χιλιάδες κρούσματα κάθε ημέρα, αυξάνονται οι διασωληνωμένοι και οι θάνατοι που καταγράφονται ημερησίως.

Το τελευταίο 24ωρο έχασαν τη ζωή τους από κορονοϊό 70 άνθρωποι, αριθμός που δεν είχε καταγραφεί στη χώρα μας από τον Μάιο, ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων σε ΜΕΘ δείχνει να αυξάνεται αργά αλλά σταθερά. Σήμερα οι διασωληνωμένοι είναι 489, ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων την 1η Νοεμβρίου ήταν 432 ασθενείς.

Αυτή τη στιγμή δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων για ανεμβολίαστους καθώς πρώτα πρέπει να γίνει η εκτίμηση από την εφαρμογή των μέτρων που θεσπίστηκαν πρόσφατα και εάν αυτά εφαρμόζονται. Όμως, η κυβέρνηση προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα, καθώς κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει το πώς θα εξελιχθούν οι επόμενες κρίσιμες εβδομάδες.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, δεν θεωρείται απίθανο το σενάριο να δούμε τους ανεμβολίαστους να μπορούν να πάνε μόνο σε σούπερ μάρκετ και φαρμακεία, χωρίς τη δυνατότητα να μετέχουν σε καμία άλλη δραστηριότητα ακόμη και με rapid test, ενώ ένα ακραίο σενάριο (εάν το ΕΣΥ φτάσει σε σημείο κατάρρευσης) που υπάρχει στο τραπέζι, είναι να απαγορευτεί πλήρως η είσοδος στους ανεμβολίαστους στα σούπερ μάρκετ και να κάνουν τις αγορές τους μόνο ηλεκτρονικά.

Το μέτωπο που χρειάζεται ενίσχυση είναι το σύστημα υγείας και ιδιαίτερα στα νοσοκομεία της βορείου Ελλάδας που πιέζονται έντονα τις τελευταίες ημέρες, με την επίταξη ιδιωτών γιατρών να είναι προ των πυλών.

Υπενθυμίζεται ότι από κυβερνητικά στελέχη, αλλά και από τον πρωθυπουργό, έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο ενός ολικού lockdown, καθώς πλέον υπάρχει η δυνατότητα του δωρεάν εμβολιασμού.

Αυτά είναι τα μέτρα που εξετάζονται ενώ «φουντώνει» η πανδημία

Τα χιλιάδες νέα κρούσματα κάθε μέρα φουντώνουν τις συζητήσεις για λήψη νέων μέτρων το επόμενο διάστημα. Ήδη ένα μέτρο που έχει πέσει στο τραπέζι είναι η επιστράτευση ιδιωτών γιατρών ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα που ο κορονοϊός βρίσκεται σε ανεξέλεγκτη κατάσταση και οι ΜΕΘ είναι γεμάτες ασφυκτικά.

Παράλληλα, έγινε γνωστό πως επίκεινται μέτρα στα σούπερ μάρκετ όλης της χώρας. Πριν από ένα μήνα περίπου χαλάρωσαν τα μέτρα με αποτέλεσμα να εισέρχονται υποχρεωτικά με μάσκα ένας πελάτης ανά 2 τμ ενώ πριν τη χαλάρωση ίσχυε ένας πελάτης ανά 9 τμ.

Αυτό αναμένεται να αλλάξει και να μπει πλαφόν και πάλι στους καταναλωτές που εισέρχονται σε σούπερ μάρκετ. Συγκεκριμένα, αναμένεται να ανακοινωθεί μείωση των πελατών εντός του καταστήματος με το επικρατέστερο σενάριο να μιλά για 1 πελάτη ανά 5 τ.μ.

Επιπλέον, το πρωί ο Άδωνις Γεωργιάδης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για καθημερινά rapid test σε ανεμβολίαστους, ακόμα και τον αποκλεισμό τους από την εστίαση. Στο ερώτημα εάν θα μπορούσανοι ανεμβολίαστοι να αποκλειστούν από την εστίαση ή να υποβάλλονται σε rapid test καθημερινά, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε πως «όλα αυτά είναι ενδεχόμενα ανοιχτά και θα μπορούσαν να γίνουν αν η κατάσταση γίνει πολύ χειρότερη».

Επιπλέον, απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο καθολικού lockdown λέγοντας ότι όλα τα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση έχουν στόχο να μην επηρεάσουν τη ζωή των εμβολιασμένων που κινδυνεύουν μεν να κολλήσουν ή να νοσήσουν από κορονοϊό αλλά δεν κινδυνεύουν να πεθάνουν.

Μάλιστα, εξέφρασε την ικανοποίησή του από την εφαρμογή των νέων μέτρων λέγοντας ότι «ξεκόλλησαν» τη πορεία των εμβολιασμών καθώς έχουν οδηγήσει σε εκατοντάδες ραντεβού πρώτης δόσης.

Σχετικά με τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε ότι εκτός από τους υγειονομικούς πουθενά στην Ευρώπη δεν έχει επιβληθεί και πως ένα δημοκρατικό κράτος δεν μπορεί να βάλει με κάποιον με το ζόρι να εμβολιαστεί.