Ελλάδα

Πρωτοχρονιά με την Όμικρον να «καλπάζει», τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσουμε, νέες οδηγίες για τα PCR, πότε κάνουμε τεστ

(Φωτ.: INTIME) (Φωτ.: INTIME)
Η Πρωτοχρονιά θα έχει το «σημάδι» της Όμικρον, καθώς το «εκρηκτικό» μείγμα της νέας μετάλλαξης του κορονοϊού μαζί με τη Δέλτα προκαλούν ραγδαία αύξηση κρουσμάτων.

Τα σχέδια για πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν ανατράπηκαν φέτος εξαιτίας της εξάπλωσης της μετάλλαξης Όμικρον. Τα αρνητικά ρεκόρ νέων κρουσμάτων κορονοϊού καταρρίπτονται με τρομακτικούς ρυθμούς. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι λίγο πριν αποχαιρετήσουμε το 2021, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 35.580 νέες μολύνσεις με Covid-19 στη χώρα μας.

Πολλές από τις εξόδους σε κέντρα διασκέδασης και εστιατόρια ναυαγούν ενώ άλλες διαφοροποιούνται μετά τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη από τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, υπό το φόβο του υπερμεταδοτικού στελέχους της Όμικρον.

Ακόμη κι αν οι περισσότεροι μείνουν αναγκαστικά στα σπίτια, θα πρέπει να τηρήσουν σχολαστικά τα μέτρα προστασίας. «H επέλαση της Όμικρον απ’ ό,τι φαίνεται είναι πάρα πολύ έντονη. Τα τελευταία κρούσματα, που έχουμε μετρημένα με γονιδιακό έλεγχο, είναι πάνω από το 60% «Όμικρον» και πιθανότατα θα είναι ακόμα περισσότερα στις σημερινές μετρήσεις», τόνισε χαρακτηριστικά η Μίνα Γκάγκα κατά την ενημέρωση της Πέμπτης (30/12) στο υπουργείο Υγείας.

«Άρα είναι κάτι που μεταδίδεται πολύ γρήγορα και είναι πάρα πολύ σημαντικό να προσπαθήσουμε να το σταματήσουμε. Και ο τρόπος είναι να φοράμε μάσκες και τώρα, γιορτινές ημέρες και αύριο παραμονή Πρωτοχρονιάς και μεθαύριο, που θα δούμε τους δικούς μας, να μην τους δούμε αν έχουμε οποιοδήποτε σύμπτωμα», πρόσθεσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.

Τα συμπτώματα

Τα συμπτώματα που μοιράζονται το κοινό κρυολόγημα και η μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού, ανέφερε μεταξύ άλλων, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια, η μετάλλαξη Όμικρον εμφανίζει εντελώς διαφορετικά συμπτώματα από τη μετάλλαξη Δέλτα, ενώ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά εμφανίζει και στον χρόνο επώασης, τη διάρκεια νόσησης και τα συμπτώματα.

Ο χρόνος επώασης, χωρίς να διευκρινίζεται πόσος είναι αναφέρθηκε πως είναι βραχύτερος από εκείνον της Δέλτα, ενώ και η νόσηση φαίνεται να διαρκεί λιγότερο. Η μετάλλαξη Όμικρον εμφανίζει συμπτώματα όπως η καταρροή, ο πονοκέφαλος, η κόπωση, το φτέρνισμα και ο πονόλαιμος.

Σπανιότερα οι ασθενείς εμφανίζουν βήχα, υψηλό πυρετό και απώλεια γεύσης ή και όσφρησης. Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο η Βάνα Παπαευαγγέλου συνέστησε «να μην αψηφούνται τα συμπτώματα κοινού κρυολογήματος και να γίνεται άμεσα αυτοδιαγνωστικός ή εργαστηριακός έλεγχος».

Πότε κάνουμε τεστ

Σύμφωνα με το news4health, η Β. Παπαευαγγέλου τόνισε παράλληλα ότι έχει πέσει ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων στα 29 έτη. «Η θετικότητα έχει αυξηθεί αρκετά υπογράμμισε και τα δεδομένα από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Τρίκαλα και Κρήτη επιβεβαιώνουν την επικράτηση της παραλλαγής Όμικρον ενώ παράλληλα σημαντική είναι η αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα», δήλωσε η καθηγήτρια.

Μικρότερος είναι πάντως ο χρόνος επώασης της Όμικρον σύμφωνα με όσα δήλωσε η ίδια χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Αυτό άλλωστε είναι προφανές και από τον εκρηκτικό αριθμό κρουσμάτων που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες.

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, ανέφερε συγκεκριμένα ότι «είναι ένας ιός με εξαιρετικά μεγάλη μεταδοτικότητα και διασπείρεται πολύ εύκολα, γι’ αυτό και η αύξηση των κρουσμάτων. Γι’ αυτό οι ειδικοί πρότειναν τη χρήση μάσκας αυξημένης προστασίας ή διπλής μάσκας. Η ίδια τόνισε ότι μελέτες δείχνουν ότι η διάρκεια της νόσου με την Omicron είναι μικρότερη. Γι’ αυτό η Επιτροπή αναθεώρησε τους κανόνες καραντίνας, με βάση και τις αποφάσεις του CDC, με βάση το Μοντέλο 5+5. Μελέτες δείχνουν ότι και η διάρκεια της νόσου από την παραλλαγή Όμικρον είναι μικρότερη» είπε.

Και πρόσθεσε: «Έτσι πρόσφατα η Επιτροπή μας αναθεώρησε και τις οδηγίες που αφορούν την καραντίνα. Όσοι δεν έχουν συμπτώματα, θα μένουν σε καραντίνα 5 ημέρες και μετά μπορούν να κυκλοφορούν με μάσκα υψηλής προστασίας για άλλες 5 μέρες. Οι πλήρως εμβολιασμένοι δεν μπαίνουν καραντίνα, αλλά φορούν μάσκα. Πολλοί που θα κολλήσουν την Όμικρον, θα θεωρήσουν ότι έχουν απλό κρυολόγημα κι όχι κορονοϊό.

«Να μην αψηφούμε τα συμπτώματα κοινού κρυολογήματος, αλλά να προχωρούμε στη διενέργεια εργαστηριακού ελέγχου» σημείωσε αναφέροντας ότι δεν μπορεί να υπάρχει εφησυχασμός, καθώς και τα νοσοκομεία είναι επιβαρυμένα.

Πότε κάνουν τεστ όσοι ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα

Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ τεστ πρέπει να κάνουν και όσοι είναι εμβολιασμένοι είτε με διπλή, είτε με τριπλή δόση και έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα πέντε μέρες μετά την επαφή αυτή. Εφόσον το τεστ βγει αρνητικό την πέμπτη μέρα τότε μπορούν να εξέλθουν με προσοχή από το σπίτι.

Αυτό το οποίο δεν έχει αποσαφηνιστεί είναι αν τα άτομα που έχουν λοίμωξη πρέπει να κάνουν τεστ την 5η μέρα καραντίνας. Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο ΕΟΔΥ όσοι δεν έχουν συμπτώματα το μόνο που πρέπει να κάνουν για να γυρίσουν στην καθημερινότητά τους είναι να να φορούν μάσκα διπλή ή υψηλής προστασίας. Όσοι έχουν πυρετό μένουν άλλες πέντε μέρες σπίτι.

Αναλυτικά όπως αναφέρουν οι οδηγίες του ΕΟΔΥ: «Εάν δεν υπάρχουν συμπτώματα ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο – προεξάρχοντος του πυρετού- ελαττώνονται, διακοπή απομόνωσης. Εάν ο πυρετός συνεχίζει χωρίς άλλα συμπτώματα, παράταση της απομόνωσης εντός οικίας». Άρα, αν έχουμε πυρετό δεν πάμε πουθενά και μένουμε άλλες 5 μέρες τουλάχιστον στο σπίτι.

Με βάση τις οδηγίες αυτές λοιπόν αν δεν υπάρχουν άλλα συμπτώματα εκτός από πυρετό αυτός που έχει νοσήσει μπορεί να πάει στη δουλειά του ωστόσο οφείλει να φοράει μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας για τουλάχιστον άλλες πέντε (5) ημέρες. Δεν είναι συνετό δηλαδή με βάση όσα αναφέρουν οι οδηγίες να φορέσουμε μια μάσκα.

Σε κάθε περίπτωση, επειδή ο κάθε ασθενής είναι μοναδικός καλό θα είναι να μιλάμε και με τον προσωπικό μας γιατρό ώστε να παρακολουθούμε σωστά την υγεία μας, ειδικά όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Ανατροπή με το PCR

Μίνα Γκάγκα κάλεσε τους πολίτες που έχουν κάνει rapid test και έχει βγει θετικό, να μην προβούν και σε μοριακό τεστ επιβεβαίωσης (PCR), κατά την καθιερωμένη ενημέρωση της Πέμπτης για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού.

Δεν χρειάζεται PCR μετά από ένα θετικό rapid, είπε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας και εξήγησε πως επειδή αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάρα πολλά θετικά κρούσματα και πολύ μεγάλη ταλαιπωρία για τον κόσμο, είναι καλύτερα με το rapid test να μείνουμε στο σπίτι και να μην πάμε για PCR.

Αν το rapid μας δείχνει αρνητικούς, έχουμε ελάχιστες πιθανότητες να μεταδίδουμε τον ιό, ανέφερε η κ. Γκάγκα και πρόσθεσε ότι δεν χρειάζεται να πηγαίνει ολόκληρη η οικογένεια για να κάνει μοριακό τεστ επιβεβαίωσης για τον κορονοϊό, παρά μόνο αν υπάρχουν πολύ έντονα συμπτώματα.

«Τα τεστ προσφέρουν άμεσο αποτέλεσμα και συνεισφέρουν στην έγκαιρη απομόνωσή μας. Αν και τα αντιγονικά είναι λιγότερο ευαίσθητα από τα PCR, αυτοί που βγαίνουν αρνητικοί έχουν χαμηλό φορτίο και χαμηλή μεταδοτικότητα».

Η δήλωση κ. Γκάγκα έρχεται τη στιγμή που σχηματίζονται μεγάλες ουρές ατόμων για τη διενέργεια PCR καθώς η μετάλλαξη Όμικρον «καλπάζει» πλέον και στη χώρα μας.

«Μόνο οι ανεμβολίαστοι που νοσούν για πρώτη φορά και επιθυμούν να εκδώσουν πιστοποιητικό νόσησης είναι απαραίτητο να επιβεβαιώσουν το rapid test με ένα PCR», σημείωσε η Βάνα Παπαευαγγέλου.

Νέα μέτρα: Τι ισχύει για τα ρεβεγιόν σε σπίτια, ποια πρωτοχρονιάτικα πάρτι απαγορεύονται

Με αυστηρούς περιορισμούς, όμοιους με αυτούς των περσινών εορτών θα πραγματοποιηθεί και φέτος το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς.

Μάλιστα, εκτός από την εστίαση, η οποία θα κατεβάσει ρολά στις 02:00, αλλά και τα μπαρ και τα νυχτερινά μαγαζιά, τα οποία ουσιαστικά δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν αφού απαγορεύεται η μουσική, στο «στόχαστρο» μπαίνουν και τα πάρτι.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, η εστίαση θα κλείσει στις 02:00 το βράδυ, ενώ απαγορεύονται όλα τα οργανωμένα πάρτι, τόσο σε δημόσιους, όσο και σε ιδιωτικούς χώρους.

Χαρακτηριστικά, σε έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποίησε στο υπουργείο Υγείας, ανέφερε το εξής: «Θα πρέπει να καταστεί σαφές, ότι μέσα στις απαγορεύσεις είναι και η απαγόρευση διενέργειας οποιασδήποτε εκδήλωσης – πάρτι, είτε σε ιδιωτικό, είτε σε δημόσιο χώρο, που θα έχει τα χαρακτηριστικά οργανωμένου πάρτι, ώστε να αποφευχθεί η μεταφορά της μαζικής βραδινής διασκέδασης σε άλλους μισθωμένους χώρους».

Βέβαια τα παραπάνω μέτρα έχουν φέρει σύγχυση στους πολίτες οι οποίοι δεν ξέρουν τι ισχύει τελικά με πάρτι και ρεβεγιόν.

Σε ποια περίπτωση απαγορεύονται τα πάρτι

Η διευκρίνιση από το υπουργείο είναι ότι απαγορεύονται εκδηλώσεις και πάρτι σε δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο στην ουσία αφορά τα πάρτι σε σπίτια Airbnb.

Τι ισχύει για το ρεβεγιόν στα σπίτια

Σε αυτό το σημείο, προέκυψε το ερώτημα τι θα ισχύσει για τα πάρτι στα σπίτια και αν θα απαγορεύεται η μουσική, εν όψει και του ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς. Το υπουργείο Υγείας διευκρίνισε ότι στα σπίτια θα επιτρέπεται κανονικά η μουσική. Παράλληλα δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στα άτομα ή τη μουσική όπως για παράδειγμα συνέβαινε πέρσι που ήμασταν σε lockdown και απαγόρευση κυκλοφορίας και επιτρέπονταν οικογενειακά τραπέζια με 9 άτομα.

Έκκληση Πλεύρη προς νέους

Παράλληλα, ο Υπουργός Υγείας, απηύθυνε νέα έκκληση προς τους νέους ενόψει του ρεβεγιόν, να προστατεύσουν τους μεγαλύτερους συγγενείς τους.

Ισχυρή σύσταση είναι όσοι νέοι έχουν βγει, έχουν κάποιο ύποπτο σύμπτωμα να αποφύγουν τα ρεβεγιόν στο σπίτι ή αν πάνε να κάνουν πρώτα self test.

«Οποιοσδήποτε έχει το παραμικρό σύμπτωμα ή έχει εκτεθεί σε χώρους με συγχρωτισμό θα πρέπει να συμπεριφέρεται σαν να έχει κορονοϊό» είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, πρόσθεσε το εξής: «Πριν τα οικογενειακά τραπέζια θα πρέπει να γίνονται τεστ από όλους όσους θα παραβρεθούν και ειδικά όσοι αισθάνονται ότι έχουν βρεθεί με κόσμο ή είναι χώροι που μπορεί να έχουν νοσήσει να δείξουν ότι αγαπούν τους γονείς, τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους χωρίς να τους δουν».

Ο Υπουργός Υγείας, κατέληξε ότι «αν εφαρμοστούν μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου θα μας δώσουν τη δυνατότητα να επανέλθουμε στην κανονική μας ζωή. Θα καταφέρουμε να κρατήσουμε το ΕΣΥ σε υψηλό βαθμό παροχής υπηρεσιών και με όλες τις ενέργειες να ξέρουν οι πολίτες ότι θα έχουν τη στήριξη και θα έχουμε τη δυνατότητα να ατενίσουμε το μέλλον».

Υπενθυμίζεται ότι το όριο ατόμων και η απαγόρευση μουσικής ισχύει μόνο για την εστίαση που αφορά 6 καθήμενους ανά τραπέζι.

Πρόστιμα για τα παράνομα πάρτι

Στη νέα ΚΥΑ με τα μέτρα που θα ισχύσουν μέχρι τις 16 Ιανουαρίου που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ προβλέπονται ιδιαίτερα υψηλά πρόστιμα για τη διοργάνωση πάρτι και άλλων εκδηλώσεων σε ιδιωτικούς χώρους, σε μια προσπάθεια να περιοριστούν τα κορονο-πάρτι που μπορεί να λειτουργήσουν καταστροφικά τα επόμενα 24ωρα, δηλαδή την Παραμονή αλλά και ανήμερα της Πρωτοχρονιάς.

Ειδικότερα, στη ΚΥΑ επισημαίνεται ότι για τη «διενέργεια οποιασδήποτε μορφής ψυχαγωγικών συναθροίσεων και εκδηλώσεων σε ιδιωτικό μη επαγγελματικό χώρο που μισθώνεται ή παραχωρείται προς τον σκοπό αυτό, καθώς και διενέργεια οποιασδήποτε μορφής ψυχαγωγικών συναθροίσεων και εκδηλώσεων σε ιδιωτικό χώρο έναντι ανταλλάγματος ή εφόσον αυτές εμπεριέχουν τη μίσθωση εξοπλισμού ή υπηρεσιών μουσικής διασκέδασης» προβλέπεται διοικητικό πρόστιμο πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ στον μισθωτή ή παραχωρησιούχο του ιδιωτικού, μη επαγγελματικού χώρου, στον οποίο έλαβε ή λαμβάνει χώρα η εκδήλωση.

Το παραπάνω πρόστιμο αφορά την 1η παράβαση, ενώ για τη 2η παράβαση το πρόστιμο εκτοξεύεται στα 200.000 ευρώ στον μισθωτή ή παραχωρησιούχο του ιδιωτικού, μη επαγγελματικού χώρου, στον οποίο έλαβε ή λαμβάνει χώρα η εκδήλωση.