Ελλάδα

Υδροσίφωνας εμφανίστηκε κοντά στο λιμάνι της Ρόδου (βίντεο)

Υδροσίφωνας εμφανίστηκε κοντά στο λιμάνι της Ρόδου (βίντεο)
Στο λιμάνι της Ρόδου εμφανίστηκε ένας υδροσίφωνας ο οποίος καταγράφηκε σε βίντεο.

Εντυπωσιακές εικόνες καταγράφηκαν χθες, Πέμπτη, κοντά στο λιμάνι της Ρόδου.

Στο σημείο αυτό έκανε την εμφάνισή του ένας υδροσίφωνας, ο οποίος καταγράφηκε σε βίντεο.

{https://www.youtube.com/watch?v=hoLs3p963Yw}

Τι ακριβώς είναι;

Ως υδροσίφωνας (στα αγγλικά ο όρος συναντάται ως Waterspout) ορίζεται η στροβιλιζόμενη δίνη αέρα που έχει επαφή με το έδαφος και η οποία «κρέμεται» κάτω από νέφη καταιγίδας προκαλώντας υλικές ζημιές και απειλώντας αρκετές φορές ανθρώπινες ζωές στο πέρασμα της. Αυτή η στροβιλιζόμενη αέρα δίνη όταν συμβεί στην ξηρά αποκαλείται ανεμοστρόβιλος (στα αγγλικά ο όρος συναντάται ως Tornado).

Ο πρώτος που ασχολήθηκε με την έρευνα των σιφώνων στην Ευρώπη ήταν ο πατέρας της τεκτονικής των πλακών Alfred Wegener. Οι υδροσίφωνες είναι ασθενέστεροι από τους σίφωνες ξηράς ενώ και η ταχύτητα μετακίνησής τους από το ένα σημείο στο άλλο είναι πολύ πιο αργή.

Η διάμετρός τους κυμαίνεται από 3 έως 50 μέτρα και πολύ σπάνια μπορεί να φτάσει τα 100 – 150 μέτρα ενώ η διάρκεια ζωής τους σχεδόν πάντα είναι μόλις μερικά λεπτά. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι πολύ ισχυροί υδροσίφωνες είναι ικανοί να καταστρέψουν μέχρι και σκάφη ενώ υπάρχει πάντα και ο κίνδυνος να βγουν στην ξηρά, με κίνδυνο τότε να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές ή και θύματα