Ελλάδα

Κάτοικοι μετρούν τις πληγές τους στην Πεντέλη - Εικόνες βιβλικής καταστροφής και πολίτες σε απόγνωση (εικόνες&βίντεο)

Κάτοικοι μετρούν τις πληγές τους στην Πεντέλη - Εικόνες βιβλικής καταστροφής και πολίτες σε απόγνωση (εικόνες&βίντεο)
Εκτεταμένες καταστροφές στο οικιστικό ιστό μεταξύ Νταού Πεντέλης και Ντραφίου καταγράφουν από τις πρώτες ώρες μετά την καταστροφή η Πυροσβεστικη και τα αρμόδια τεχνικά κλιμάκια.

Όπως φαίνεται στο σημερινό οδοιπορικό φωτορεπορτάζ του Dnews, μπορεί να μην έχουν υποστεί καταστροφές στα σπίτια σε τέτοιο βαθμό όπως ήταν η αρχική ανησυχία ωστόσο, ο περιβάλλων χώρος είναι καμένος με συνέπεια να καθίσταται σχεδόν απαγορευτική η μόνιμη κατοίκηση αυτόν τον καιρό.

penteli58

Φαίνεται επίσης ότι η φωτιά που ξέσπασε για άγνωστο λόγο στο Νταού κοντά στο νεκροταφείο είχε στόχο να κάψει σε λίγες ώρες ολόκληρη την ανοιχτή περιοχή και από το Ντράφι έως την Παλλήνη, πράγμα το οποίο συνέβη αφού μετά τις 2 τη νύχτα όταν αυξήθηκε η ένταση του φαινομένου «γύρισε» από την άλλη πλευρά, προς την Μαραθωνος.

Οι εικόνες και το βίντεο δείχνει ξεκάθαρα ότι το μέτωπο της φωτιάς κινούνταν δεξιά και αριστερά των μεγάλων οδών Αχαιών, Καλισσιων και Ελαίων, ενώ διοχετεύτηκε μέσα από τη χαράδρα σε όλη την περιοχή.

penteli66

«Ήταν πάρα πολύ δύσκολο να φύγω και να αφήσω τους κόπους μιας ζωής».

Η κα. Πολυξένη η οποία εγκατέλειψε το σπίτι της στην Ανθούσα στην οδό Ληξουρίου, περιγράφει στα Dnews τις δραματικές στιγμές που έζησε.

penteli69

«Στις 22.10 ξεκίνησε η φωτιά και στις 23.00 είχε κοπάσει ο άνεμος. Υπήρχαν βέβαια κάποια οχήματα της πυροσβεστικής. Είχε έρθει μήνυμα για εκκένωση αλλά ήταν δύσκολο να αφήσω το σπίτι μου και να φύγω μαζί με το παιδί μου. Δεν θέλω ποτέ να δοκιμάσετε αυτό το πράγμα. Για μένα ήταν πάρα πολύ δύσκολο να φύγω και να αφήσω τους κόπους μιας ζωής. Στις 3 τη νύχτα ξύπνησα, σηκώθηκα και είδα ότι φούντωνε τη φωτιά από εκεί. Ξύπνησα το γιο μου και φύγαμε μέσα στις φλόγες. Με πήρε η γειτόνισα και μου είπε: «καίγεται το σπίτι σας»

penteli694

«Υπήρξε μια κάλυψη από το δήμο ,από την πυροσβεστική κι από την πολιτική προστασία, γιατί άφησαν να καεί το σπίτι μου; Το άφησαν τελείως ακάλυπτο. Μας είπαν ότι έφυγαν από εδώ και πήγαν στο νοσοκομείο της Πεντέλης, εμάς έπρεπε να μας αφήσουν έτσι; Εδώ είναι ζούγκλα. Αν δεν ξύπναγα θα καιγόμουν μαζί με το σπίτι μου. Ξύπνησα τυχαία από τη μυρωδιά».

Eπείγουσα εισαγγελική έρευνα για τις φωτιές σε Πεντέλη και Μέγαρα

Tην διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν τις τελευταίες ημέρες στις περιοχές Πεντέλης και Μεγάρων διέταξε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, Μαρία Γκανέ.

penteli32

Συγκεκριμένα, ζητά από την Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου, να ξεκινήσει την προκαταρκτική εξέταση για την αναζήτηση ποινικών ευθυνών προς κάθε κατεύθυνση, για ενδεχόμενες ευθύνες όπως εμπρησμός, εμπρησμός δάσους και παράβαση του νόμου προστασίας του περιβάλλοντος.

penteli12

{https://www.youtube.com/watch?v=M-LaWySTzt0}