Ελλάδα

«Κουτσοί, στραβοί στον Άγιο Παντελεήμονα»: Από που βγήκε η γνωστή φράση και τι σχέση έχει με... το Άστρος Κυνουρίας

«Κουτσοί, στραβοί στον Άγιο Παντελεήμονα»: Από που βγήκε η γνωστή φράση και τι σχέση έχει με... το Άστρος Κυνουρίας
Πίσω στο 1830 κρύβονται οι ρίζες της πολύ γνωστής αυτής φράσης που πολλοί χρησιμοποιούν, αλλά ελάχιστοι ξέρουν πώς προέκυψε.

«Κουτσοί, στραβοί στον Άγιο Παντελεήμονα». Όλοι, έστω και μία φορά, έχουμε χρησιμοποιήσει τη συγκεκριμένη φράση.

Πώς βγήκε όμως και τι σχέση έχει το Άστρος Κυνουρίας με αυτή;

Ο Άγιος Παντελεήμονας υπήρξε σύμφωνα με την Ορθοδοξία ο προστάτης των ανάπηρων. Αυτός που γιατρεύει τους τυφλούς, παθήσεις του σώματος κλπ.

Κάποιοι πίστευαν ότι είχε εμφανιστεί, μάλιστα, στο Άστρος, ένα χωριό της Κυνουρίας, κοντά στο 1830. Τα γεγονότα λένε βέβαια πως αυτό δεν συνέβη ποτέ.

Αυτό που φαίνεται πως συνέβη - ή τελοσπάντων που θέλει ο αστικός μύθος να συνέβη - ήταν πως εμφανίστηκε στο Άστρος ένας άγνωστος τύπος που αποφάσισε να παρουσιαστεί σαν… Άγιος Παντελεήμονας.

Δεν γιάτρεψε ποτέ κανέναν. Δεν ήταν, άλλωστε, ούτε γιατρός, ούτε Άγιος. Μιας και ήταν άκακος, όμως, οι κάτοικοι του χωριού τον άφηναν να νιώθει… Άγιος, φροντίζοντας μάλιστα να διαδώσουν τη φήμη του και στις γύρω περιοχές. Αποτέλεσμα; Οι κάτοικοι του χωριού έβλεπαν οικογενειάρχες, μόνους τους ή με τα παιδιά τους, να καταφθάνουν στο Άστρος για να... γιατρευτούν.

«Κουτσοί, στραβοί όλοι στον Άγιο Παντελεήμονα», λέει ο θρύλος ότι ήταν η φράση που έλεγαν οι κάτοικοι του χωριού της Κυνουρίας βλέποντας να καταφθάνουν συνεχώς «πιστοί», παρά το γεγονός ότι ποτέ κανείς τους δεν γιατρεύτηκε.

Πηγή: exploringgreece.tv