Ελλάδα

28η Οκτωβρίου: Μοναχικές… παρελάσεις στα ακριτικά νησιά της χώρας (βίντεο)

28η Οκτωβρίου: Μοναχικές… παρελάσεις στα ακριτικά νησιά της χώρας (βίντεο)
Στα αρκτικά νησιά, τις εντυπώσεις έκλεψαν οι λιγοστοί μαθητές που παρέλασαν για την 28η Οκτωβρίου, ενώ δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις όπου μαθητές έκαναν παρέλαση μόνοι τους, συνοδεία των δασκάλων τους.

Μία και μοναδική μαθήτρια έκανε παρέλαση σε χωριό της Νάξου. Όλοι ήταν εκεί για να χειροκροτήσουν τη μικρή Εφραιμίνα που παρέλασε με τεράστια υπερηφάνεια μαζί με τον δάσκαλό της.

Στους ακριτικούς Αρκιούς, ο Άγγελος, ο μοναδικός μαθητής του σχολείου εδώ και χρόνια, παρέλασε καταχειροκροτούμενος.

«Ο Άγγελος το έχει συνηθίσει αυτό εδώ στο νησί, γενικά είναι κάθε μέρα μόνος του οπότε σήμερα ήταν μία μέρα χαράς, κάτι διαφορετικό, χαρήκαμε που ήρθε και μας τίμησε τόσο πολύς κόσμος. Η χαρά του ήταν μεγάλη. Είχαν έρθει εκπρόσωποι από τον στρατό και το λιμενικό και τον δήμο της Πάτμου και παρελάσαμε στο κέντρο», είπε η δασκάλα του.

Γαύδος

Μοναδική ήταν η παρέλαση για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου και στο νησί της Γαύδου.

Δύο μικροί μαθητές πιασμένοι χέρι χέρι μαζί με τη δασκάλα του νηπιαγωγείου, πήραν την ελληνική σημαία και παρέλασαν στον κεντρικό δρόμο του νησιού για να τιμήσουν το έπος του 1940.

Άγιος Ευστράτιος

Από νωρίς το πρωί οι κάτοικοι στο ακριτικό νησί του Αγίου Ευστρατίου συγκεντρώθηκαν για να υποδεχθούν τους 26 μαθητές όλων των σχολικών βαθμίδων.

«Σε τόσο μικρά μέρη, με τόσους λίγους μαθητές έχουμε τη χαρά να συμμετέχουμε όλοι στις παρελάσεις και δεν αποκλείεται κανένας μαθητής από αυτές. Το κάνουμε με πολύ μεγάλη υπερηφάνεια. Με τις προσκλήσεις της γειτονικής χώρας θεωρώ ότι με το να συμμετέχουμε κρατάμε υψηλά το εθνικό φρόνημα», είπε η δήμαρχος του νησιού, Μαρία Κάκαλη.

Κέρκυρα

Στο Μαθράκι της Κέρκυρας, ο 10χρονος Τάσος παρέλασε για τελευταία φορά πριν μετακομίσει μόνιμα στην Τήλο.

Με περισσή περηφάνια σήκωσε τη γαλανόλευκη και παρέλασε συνοδευόμενος από τη δασκάλα του, για τη γιορτή της εθνικής επετείου, προκαλώντας και πάλι δάκρυα χαράς σε όλους τους κατοίκους στο Μαθράκι.

Κάρπαθος

Στο Διαφάνι Καρπάθου, δύο μικροί μαθητές με τη συνοδεία της δασκάλας τους, κρατούν με χαμόγελο και περηφάνια την ελληνική σημαία με τους λιγοστούς θεατές να ξεσπούν σε χειροκροτήματα.

Μπορεί σε όλες αυτές τις ακριτικές περιοχές οι κάτοικοι να είναι μετρημένοι στα δάχτυλα, αλλά αυτό που δεν είναι σίγουρα μετρήσιμο, είναι η αγάπη τους για την πατρίδα και η περηφάνια που νιώθουν σε κάθε εθνική εορτή.