Ελλάδα

Ρούλα Πισπιρίγκου: Στο εδώλιο σήμερα για το θάνατο της 9χρονης Τζωρτζίνας

Ρούλα Πισπιρίγκου: Στο εδώλιο σήμερα για το θάνατο της 9χρονης Τζωρτζίνας
Ξεκινά σήμερα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών η εκδίκαση της υπόθεσης θανάτου της 9χρονης Τζωρτζίνας Δασκαλάκη - Ανοικτό το ενδεχόμενο διακοπής ή αναβολής της δίκης.

Μια από τις συγκλονιστικότερες υποθέσεις που τάραξε ολόκληρη την ελληνική κοινή γνώμη αναβιώνει σήμερα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας στο εδώλιο του οποίου κάθεται η Ρούλα Πισπιρίγκου κατηγορούμενη για τη δολοφονία της πρωτότοκης κόρης της Τζωρτζίνας με θανατηφόρα ποσότητα κεταμίνης.

Η 34χρονη, η οποία βρίσκεται προφυλακισμένη από τον περασμένο Απρίλιο στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού, κατηγορείται επίσης και για τους θανάτους των δύο μικρότερων παιδιών της Μαλένας και Ίριδας, με τη δικαστική έρευνα για τα δύο κοριτσάκια να βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της ανάκρισης και η απολογία της κατηγορούμενης να έχει προσδιοριστεί για την προσεχή Τετάρτη.

Σύμφωνα με την κατηγορία χορηγήθηκαν στην Τζωρτζίνα 6,5 mg κεταμίνης. Ήταν μια ποσότητα που, σύμφωνα με τους ειδικούς, «ήταν ικανή να σκοτώσει ακόμη και ελέφαντα». Η 34χρονη φέρεται να είχε αποπειραθεί και στο παρελθόν να σκοτώσει την κόρη της αλλά οι γιατροί κατάφεραν να την σώσουν και να μείνει τετραπληγική.

Σύμφωνα με το δικαστικό συμβούλιο, το οποίο υιοθέτησε την πρόταση του εισαγγελέα, η 34χρονη είχε επιχειρήσει και τον Απρίλιο του 2021 να σκοτώσει το παιδί με τη χορήγηση κεταμίνης, κάτι όμως που κατάφερε τελικά, τον Ιανουάριο του 2022, όταν το παιδί νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο Παίδων και ενώ στο πλευρό του βρισκόταν μόνο εκείνη.

Όπως αναφέρει το βούλευμα «η κινητροδότηση της κατηγορούμενης ως προς την εκπόρευση της ως άνω εξακολουθητικής αξιόποινης συμπεριφοράς της ελέγχεται στα δυσμενή και παθογενή χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς και της ιδιοσυγκρασίας της, που αποκρυσταλλώνονται, κυρίως, σε ιδέες μεγαλείου συνδεόμενες με τη δημοσιότητα / διασημότητα, αλλά μη έχουσες έρεισμα στην πραγματικότητα, στον ενστερνισμό της αντίληψης πως μπορεί κανείς να αποκτήσει δημοσιότητα / διασημότητα μέσα από παραβατικές πράξεις, στη διαρκή διαπραγμάτευση μεταξύ αλήθειας και ψέματος, πραγματικού και μη πραγματικού, σε αποστέρηση κάθε γνησίου συναισθήματος, σε επικέντρωση (κατά προεξάρχοντα ρόλο) σκέψεων και επενδύσεων γύρω από τον ήδη εν διαστάσει σύζυγό της και υποστηρίζοντας την κατηγορία, με ενδιάθετη έκφραση κτητικότητας επ’ αυτού, στη διακατοχή της από την ιδέα / φόβο της εγκατάλειψης, στην απόδοση μεγάλης σημασίας στο να βρίσκεται κανείς στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μέσω της διασημότητας που προσφέρει η δημοσιότητα, στην αντίληψη των παιδιών της ως μια ναρκισσιστικής προέκτασης του εαυτού της και σε προσέγγιση εξιδανίκευσης του θανάτου, καταδεικνύεται, κατά την κρίση του παρόντος Συμβουλίου, θρασύτητα, έντονη αντικοινωνικότητα, αδιαφορία για την ανθρώπινη ζωή, ταπεινά ελατήρια και ιδιαίτερη επικινδυνότητα της κατηγορούμενης…».

Η Ρούλα Πισπιρίγκου από την πρώτη στιγμή που μπήκε στο στόχαστρο των διωκτικών αρχών κινείται στη γραμμή της απόλυτης άρνησης των κατηγοριών.

«Καμία μητέρα δεν μπορεί να κάνει κακό στο ίδιο της το παιδί. Η εις βάρος μου η κατηγορία βασίζεται σε τυχαία στοιχεία που συγκεντρώθηκαν μετά το τραγικό συμβάν του παιδιού μου στα πλαίσια μιας προσπάθειας να βρεθεί μια προφανής αιτία και να αποδοθούν ευθύνες για τον θάνατό του» είχε αναφέρει η Ρούλα Πισπιρίγκου στην πολύωρη απολογία της για τη δολοφονία της Τζωρτζίνας χωρίς, ωστόσο, να πείσει καθώς προφυλακίστηκε ενώ λίγους μήνες αργότερα κατηγορήθηκε και για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του παιδιού.

«Αρνούμαι στο σύνολο της την αποδιδόμενη σε μένα κατηγορία, ποτέ δεν επιδίωξα, επιθύμησα ή προκάλεσα το θάνατο του παιδιού μου. Καμιά μητέρα δεν μπορεί να κάνει κακό στο ίδιο της το παιδί. Η Τζωρτζίνα ήταν το πρώτο μου παιδί και αποτελούσε την μεγάλη μου αδυναμία.

Ο θάνατος της, που ακολούθησε τα τραγικά περιστατικά που είχαν λάβει χώρα σε βάρος των δύο άλλων παιδιών τα οποία είχαν νωρίτερα χάσει τη ζωή τους από άλλες αιτίες, ήρθε ως τελειωτικό χτύπημα για μένα, ενώ αποτελούσε και το τελειωτικό χτύπημα σε βάρος της οικογένειας μου, η ενότητα της οποίας άρχισε μετά από τα ανωτέρω τραγικά γεγονότα να κλυδωνίζεται μέχρι σημείου να έχει σήμερα σχεδόν διαλυθεί οριστικά», είχε αναφέρει η 34χρονη στο απολογητικό υπόμνημα που είχε συντάξει με τον τότε συνήγορο υπεράσπισής της Όθωνα Παπαδόπουλο.

Η δίκη αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς η υπεράσπιση της 34χρονης, ο Αλέξης Κούγιας που την έχει πλέον αναλάβει θα επιχειρήσει να αποδομήσει τα στοιχεία της δικογραφίας στρέφοντας τα βέλη της κυρίως σε βάρος των ιατροδικαστών.

Η Ρούλα Πισπιρίγκου στη δικαστική αίθουσα θα βρεθεί αντιμέτωπη με τον σύζυγο της Μάνο Δασκαλάκη ο οποίος έχει δηλώσει πως θα στηρίξει την κατηγορία ενώ πριν από λίγες ημέρες κατέθεσε αίτηση διαζυγίου.