Διεθνή

Το Netflix «βγάζει» την υπόθεση των αδελφών Μενέντεζ από το συρτάρι - Επανεξέταση της καταδίκης τους

Το Netflix «βγάζει» την υπόθεση των αδελφών Μενέντεζ από το συρτάρι - Επανεξέταση της καταδίκης τους Φωτογραφία: Kim KULISH/EPA
Ο εισαγγελέας της κομητείας του Λος Άντζελες Τζορτζ Γκάσκον δήλωσε ότι υπάρχει «ηθική και δεοντολογική υποχρέωση» να επανεξεταστούν τα στοιχεία που υπέβαλαν τα αδέρφια Μενέντεζ πέρυσι.

Επανεξέταση της καταδίκης των αδελφών Μενέντεζ για τη δολοφονία των γονιών τους, ανακοίνωσαν οι δικαστικές αρχές του Λος Άντζελες.

Ο Λάιλ και ο Ερικ Μενέντεζ πυροβόλησαν τον Χοσέ και την Κίτι Μενλεντζε στην έπαυλή τους στο Beverly Hills το 1989, σε μια συνωμοσία, σύμφωνα με τους εισαγγελείς, για να κληρονομήσουν την περιουσία του πατέρα τους.

Την Πέμπτη, ο εισαγγελέας της κομητείας του Λος Άντζελες Τζορτζ Γκάσκον δήλωσε ότι υπάρχει «ηθική και δεοντολογική υποχρέωση» να επανεξεταστούν τα στοιχεία που υπέβαλαν τα αδέρφια πέρυσι, με τα οποία υποστήριζαν ότι κακοποιήθηκαν σεξουαλικά από τον πατέρα τους και πως ενήργησαν σε αυτοάμυνα.

Το δημόσιο ενδιαφέρον για την υπόθεση έχει ανανεωθεί από τον προηγούμενο μήνα, όταν και προβλήθηκε στο Netflix η σχετική σειρά και το ντοκιμαντέρ.

{https://www.youtube.com/watch?v=xQaa4G0JZn8}

Στην αρχική δίκη, οι εισαγγελείς ισχυρίστηκαν ότι οι δολοφονίες είχαν ως κίνητρο την απληστία.

Υποστήριξαν ότι τα αδέρφια ξόδεψαν μεγάλο μέρος της μεγάλης κληρονομιάς τους σε ρολόγια Rolex, αυτοκίνητα και πολυτελή ακίνητα, πριν γίνουν καταστούν ύποπτοι για τον διπλό φόνο. Οι αναφορές στις σπατάλες, σε μια δίκη που καλύφθηκε τηλεοπτικά, έκαναν την υπόθεση πασίγνωση στις ΗΠΑ.

Τότε, οι ένορκοι δεν είχαν βγάλει απόφαση. Το 1996, στη δεύτερη δίκη, τα αδέλφια κρίθηκαν ένοχα και καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη χωρίς αναστολή.

Ο Λάιλ Μενέντεζ ήταν 21 ετών και ο Έρικ Μενέντεζ 18 ετών, όταν πυροβόλησαν και σκότωσαν τους γονείς τους.

1427223 7d766

Τα νέα στοιχεία

Τα νέα στοιχεία που εξετάζονται τώρα περιλαμβάνουν μια επιστολή του Έρικ Μενέντεζ προς τον ξάδελφό του, το 1988, η οποία φέρεται να αναφέρεται στην κακοποίηση που υπέστη από τον πατέρα του.

«Καμία από αυτές τις πληροφορίες δεν έχει επιβεβαιωθεί», δήλωσε ο Γκάσον - ο αρχαιότερος εισαγγελέας στο Λος Άντζελες.

«Δεν είμαστε στο σημείο να πούμε αν πιστεύουμε ή όχι αυτές τις πληροφορίες», πρόσθεσε.

«Αλλά είμαστε εδώ για να σας πούμε ότι έχουμε ηθική και δεοντολογική υποχρέωση να επανεξετάσουμε αυτά που μας παρουσιάζονται», κατέληξε.

Ο ίδιος δήλωσε ότι η επανεξέταση θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα καταδίκη ή σε νέα δίκη. Η ακρόαση έχει οριστεί για τις 26 Νοεμβρίου, σύμφωνα με το CBS News.

Ο Γκάσκον δήλωσε ότι το γραφείο του δέχτηκε πληθώρα τηλεφωνημάτων μετά την κυκλοφορία του Monsters: The Lyle and Erik Menendez Story στο Netflix.

{https://www.youtube.com/watch?v=_EaEllq5FLk}

Την Πέμπτη, η Κιμ Καρντάσιαν εξέφρασε την υποστήριξή της στα αδέρφια.

«Δεν είναι τέρατα. Είναι ευγενικοί, έξυπνοι, τίμιοι άνδρες», ανέφερε σε άρθρο της στο NBC News.

Με πληροφορίες από BBC