Ελλάδα

Κηδεία τέως βασιλιά Κωνσταντίνου: Πώς θα καθίσουν οι προσκεκλημένοι, ποιοι βρίσκονται στην Ελλάδα - Εκδόθηκε NOTAM, ποιες οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Κηδεία τέως βασιλιά Κωνσταντίνου: Πώς θα καθίσουν οι προσκεκλημένοι, ποιοι βρίσκονται στην Ελλάδα - Εκδόθηκε NOTAM, ποιες οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
Λίγες ώρες έμειναν για την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 12:00 της Δευτέρας στη Μητρόπολη Αθηνών ενώ θα προηγηθεί και λαϊκό προσκύνημα. Σταδιακά γίνονται γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για το τελετουργικό.

Μεγάλη σημασία θα έχει ο τρόπος που θα καθίσουν οι προσκεκλημένοι, που έχουν έρθει από νωρίς σήμερα στην Ελλάδα, για να παραβρεθούν στην κηδεία.

Σύμφωνα με το Star, όσον αφορά την προσέλευσή τους, αυτή θα γίνει σύμφωνα με το πρωτόκολλο υψηλών προσώπων, το οποίο ορίζει τις θέσεις που θα έχουν μέσα στον ιερό ναό, ανάλογα με το αξίωμά τους.

Στην πρώτη σειρά από τα δεξιά θα βρίσκεται η οικογένεια του εκλιπόντος, δηλαδή η σύζυγος του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, η Άννα Μαρία, τα παιδιά του Αλεξία, Παύλος, Νικόλαος, Θεοδώρα και Φίλιππος. Δίπλα στα ανίψια τους θα καθίσουν η πρώην βασίλισσα της Ισπανίας, Σοφία, και η πρώην πριγκίπισσα της Ελλάδας Ειρήνη, οι αδελφές του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

Από πίσω θα σταθούν τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, περίπου 30 άτομα εγγόνια και ξαδέλφια. Αριστερά από την οικογένεια, θα βρίσκονται οι βασιλείς, δηλαδή ο βασιλιάς της Ισπανίας Φίλιππος με τη σύζυγό του Λετίθια, ο βασιλιάς της Ολλανδίας Γουλιέλμος Αλέξανδρος με τη βασίλισσα της Ολλανδίας Μάξιμα, ο βασιλιάς της Σουηδίας Κάρολος Γουσταύος με τη βασίλισσα Σίλβια και βασίλισσα της Δανίας Μαργαρίτα, αδελφή της συζύγου του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

Ιεραρχικά, το πρωτόκολλο ορίζει ότι πίσω από τους βασιλείς θα βρίσκονται οι πρώην βασιλείς και οι διάδοχοι των θρόνων, όμως δεν αποκλείεται να υπάρξουν αλλαγές στις θέσεις λόγω συγγένειας. Της κηδείας θα χοροστατήσει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και θα συμμετέχουν 12 Μητροπολίτες και μέλη της Ιεράς Συνόδου.

Αν και θα τηρηθούν όλα τα πρωτόκολλα και οι διαδικασίες για την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, θα υπάρξει και μια διαφορά. Κάθε φορά που θα τον αποκαλούν, θα τον προσφωνούν «Αξιομακάριστε δούλε του Θεού ημών σε αποχαιρετούμε» και θα προσθέτουν «το Βασιλέως ημών γενόμενος», εννοώντας δηλαδή ότι εκπορεύεται από βασιλιά και ότι είναι βασιλικής γενιάς,.

Το τυπικό επιτάσσει η σορός του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου να τοποθετηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να «κοιτάει» την Ωραία Πύλη.

Αύριο θα ξεκινήσει και το λαϊκό προσκύνημα της σορού του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου στη Μητρόπολη Αθηνών από τις 06:00 έως τις 10:30, ενώ θα ακολουθήσει η εξόδιος ακολουθία στις 12:00 στη Μητρόπολη και μετά η ταφή στο Τατόι.

Οι γιοι και τα εγγόνια του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου θα σηκώσουν το φέρετρο στους ώμους τους.

Μετά την κηδεία, η οικογένεια του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου θα παραθέσει επίσημο δείπνο και στους 200 υψηλούς προσκεκλημένους, με μενού που αναμένεται να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων σφυρίδες, καλαμάρια, γαρίδες και καραβίδες.

Στην Ελλάδα ο βασιλιάς της Ισπανίας

Στην Ελλάδα έφτασε ο βασιλιάς Φελίπε της Ισπανίας, μαζί με τη σύζυγό του Λετίθια, για την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου. Ο βασιλιάς Φελίπε της Ισπανίας δεν θα μπορούσε να λείπει από την κηδεία, αφού είναι ανιψιός του τέως. Μαζί του, η σύζυγός του Λετίθια. Η βασιλική οικογένεια της Ισπανίας έφτασε στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία, λίγο πριν τις 19:45, εν μέσω χειροκροτημάτων.

Στην Ελλάδα και στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία φτάνουν όλη μέρα γαλαζοαίματοι από πολλές χώρες. Ο πρίγκιπας Αλέξανδρος της Σερβίας και η Αικατερίνη έφτασαν νωρίς το απόγευμα στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία, όπως και η βασίλισσα της Δανίας, μαζί με την αδερφή της, αλλά και ο πρίγκιπας διάδοχος του θρόνου της Νορβηγίας, μαζί με τη σύζυγό του.

«Σφραγίζουν» με NOTAM τον εναέριο χώρο, δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας

Προσωρινούς περιορισμούς για την κυκλοφορία των drones τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου στον εναέριο χώρο συγκεκριμένων περιοχών στο κέντρο και στα βόρεια της Αττικής και για συγκεκριμένες ώρες προβλέπει η ΝΟΤΑΜ που εκδόθηκε την Κυριακή, στο πλαίσιο των μέτρων ασφαλείας για την κηδεία και την ταφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

Η σχετική σήμανση γίνεται για το χρονικό διάστημα μεταξύ 04:00 – 17:00 της Δευτέρας 16 Ιανουαρίου.

Οι περιορισμοί αφορούν σε τρεις περιοχές του εναέριου χώρου της Αττικής, ήτοι το κέντρο της Αθήνας, τις περιοχές της Τανάγρας, του Τατοΐου και της Δεκελείας, καθώς και ένα κομμάτι της βορειοανατολικής Αττικής.

notam

Η κηδεία του τέως μονάρχη θα πραγματοποιηθεί στη Μητρόπολη, στο κέντρο της Αθήνας, στις 12:00 της Δευτέρας, ενώ η ταφή του στο Τατόι, στα πρώην βασιλικά ανάκτορα.

Αυστηρά μέτρα ασφαλείας έχουν προβλεφθεί και γύρω από τα σημεία διαμονής των προσκεκλημένων στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Κατά τις συσκέψεις για τα μέτρα ασφαλείας, αποφασίστηκε η συμμετοχή 1000 αστυνομικών, δύο ελικοπτέρων και πέντε drones ενώ μέσα στη Μητρόπολη θα βρεθούν τα 187 άτομα τα οποία και έχουν προσκλήσεις. Στο Τατόι η είσοδος του κόσμου θα επιτρέπεται μέχρι την είσοδο Λεύκα καθώς έως το σημείο ταφής θα μπορούν να βρεθούν μόνο όσοι έχουν προσκληθεί.

Οι αστυνομικές δυνάμεις θα έχουν παρουσία σε καίρια σημεία, με επίκεντρο τους χώρους όπου θα λάβει χώρα η τελετή στη Μητρόπολη Αθηνών και στο Τατόι, καθώς και κατά τη διαδρομή της πομπής και στους χώρους διαμονής των επίσημων προσώπων, ενώ θα αναπτυχθεί συνεργασία με τους εκπροσώπους της Περιφέρειας Αττικής και του υπουργείου Πολιτισμού.

Και ο Αντώνης Σαμαράς θα δώσει το «παρών» στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου

Στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου θα δώσει το «παρών» τη Δευτέρα, ο πρώην πρωθυπουργός και νυν βουλευτής της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς.

Ο Μεσσήνιος πολιτικός θα είναι μεταξύ των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας που θα βρεθούν στην κηδεία, από τις 10:15 το πρωί στο παρεκκλήση της Μητρόπολης, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του.

Ο κ. Σαμαράς είχε σχολιάσει την απόφαση της κυβέρνησης να μην αποδώσει τιμές αρχηγού κράτους στον τέως βασιλιά, λέγοντας πως «μόνο τα αυταρχικά καθεστώτα συνηθίζουν να σβήνουν φωτογραφίες και σελίδες ολόκληρες».

Στην κηδεία θα βρεθούν και η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου και οι βουλευτές Μεσσηνίας, Μίλτος Χρυσομάλλης και Περικλής Μαντάς, Β' Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Βαρτζόπουλος και Λάρισας, Χρήστος Κέλλας.

Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο αντιπρόεδρός της, Παναγιώτης Πικραμμένος και η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ενώ το «παρών» αναμένεται να δώσει ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, ενώ ο Άδωνις Γεωργιάδης που θα βρίσκεται εκτός Ελλάδας θα εκπροσωπηθεί από τη σύζυγό του, Ευγενία Μανωλίδου.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας τη Δευτέρα, ποιοι δρόμοι θα είναι κλειστοί

Το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίες προχώρησε σε ανακοίνωση σχετικά με τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις εν όψει της κηδείας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώθηκε ότι, με σκοπό την ομαλή και ασφαλή κυκλοφορία πεζών και οχημάτων λόγω της νεκρώσιμης ακολουθίας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, η οποία θα ψαλεί στην Ιερά Μητρόπολη Αθηνών, θα εφαρμοσθούν προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε οδικές αρτηρίες του κέντρου της Αθήνας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική απόφαση της Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής:

Αύριο, Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2023 και κατά τις ώρες 06:00' έως 14:00' θα πραγματοποιηθεί προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στις παρακάτω οδούς του Δήμου Αθηναίων:

Μητροπόλεως σε όλο το μήκος της,

Αιόλου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Ανδριανού και Ερμού,
Ερμού, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Αιόλου και Αθηνάς.
Επιπλέον, απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση οχημάτων στις παραπάνω οδούς, από σήμερα, Κυριακή 15 Ιανουαρίου, από τις 10:00 μ.μ. έως αύριο, Δευτέρα 16 Ιανουαρίου στις 02:00 μ.μ.

Διευκρινίζεται ότι οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις μπορεί να παραταθούν ή να μειωθούν καθώς και να μην εφαρμοσθούν ανάλογα με τις επικρατούσες κυκλοφοριακές συνθήκες, κατά την κρίση του επικεφαλής των μέτρων Τροχαίας.

Σύμφωνα επίσης με την ανακοίνωση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας η πρόσβαση στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου πλησίον του Μητροπολιτικού Ναού, όπου θα βρίσκεται η σορός του τέως βασιλιά, θα είναι ελεύθερη από τις 06:00 π.μ. έως τις 11:00 π.μ. της Δευτέρας 16 Ιανουαρίου, ενώ στη συνέχεια, κατόπιν επιθυμίας της οικογένειας, πρόσβαση στον Μητροπολιτικό Ναό θα έχουν αυστηρά οι προσκεκλημένοι της οικογένειας.