Ελλάδα

Κηδεία τέως βασιλιά Κωνσταντίνου: Ξεκίνησε η αυτοκινητοπομπή για το Τατόι

intime intime
Ολοκληρώθηκε η εξόδιος ακολουθία για τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο.

Ξεκίνησε πριν από λίγο η αυτοκινητοπομπή για το Τατόι, όπου θα κηδευτεί ο τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος.

Ήδη πολίτες έχουν ανέβει στη γέφυρα Καλυφτάκη, στο ύψος της Κηφισιάς, κάτω από την οποία θα περάσει η αυτοκινητοπομπή για να καταλήξει στο Τατόι όπου θα κηδευτεί ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος.

kideia83

Με τον επικήδειο του Παύλου ολοκληρώθηκε η εξόδιος ακολουθία στη Μητρόπολη Αθηνών.

Όταν το φέρετρο βγήκε από τη Μητρόπολη, το συγκεντρωμένο πλήθος άρχισε να φωνάζει «Κωνσταντίνος, Κωνσταντίνος, ζήτω ο βασιλιάς» ενώ έψαλαν και τον εθνικό ύμνο.

Η οικογένειά του στάθηκε στα σκαλιά της Μητρόπολης και παρακολουθούσε το πλήθος να φωνάζει συνθήματα υπέρ του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

Τα εγγόνια του κρατούσαν τα παράσημά του ενώ ο σύζυγος της Αλεξίας κρατούσε το χρυσό ολυμπιακό του μετάλλιο.

Η Αλεξία κράτησε το σπαθί του.

Πρώτοι στα σκαλιά στεκόντουσαν ο Παύλος και η Άννα Μαρία, με τον πρωτότοκο γιο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου να ακουμπά την καρδιά του, για να ευχαριστήσει το πλήθος που ζητωκραύγαζε.

{https://youtu.be/fk-ZVsOYHbE}

Ο επικήδειος λόγος από τον γιο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, Παύλο

Ιδιαίτερα συγκινημένος, ο πρωτότοκος γιος του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου εκφώνησε τον επικήδειο λόγο στη Μητρόπολη Αθηνών.

«Κωνσταντίνε βασιλιά πατέρα, είναι μια δύσκολη ημέρα για εμάς τας παιδιά και τα εγγόνια για όλους ήρθαν να σε αποχαιρετίσουν για τελευταία φορά αλλά και για όλους εκείνους που τιμούν τη μνήμη σου και ήταν αδύνατο να ήταν μαζί σου.

Στερήθηκες πολύ νέος τον πατέρα σου βασιλέα Παύλο και παππού μου. Τήρησες πάντα την παρακαταθήκη του όταν ανέλαβες την ευθύνη του θρόνου. Σου είπε «αφιέρωσον τη ζωή σου εις την ευτυχίαν της πατρίδος σου, ουδεμία αξιότερη αποστολή, εκτιμού πάντοτε ότι προτιμότερο είναι να υποφέρει ο βασιλέας αντί για τον λαό.

Δόξασες τη χώρα με το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο. Ο αγώνας ήταν ένας σκληρός αγώνας που έδωσες με το νου και το σώμα μέχρι την τελική νίκη με το αείμνηστο πλήρωμα.

Ήταν μια σκληρή εποχή όταν ανέβηκες στον Θρόνο. Και το αποτέλεσμα ήταν κάτι που δεν το θέλησε κανείς. Η προσπάθειά σου απέτυχε αλλά δεν ήθελες μένοντας στην Ελλάδα να γίνεις αφορμή για μια νέα αιματοχυσία. Δέχθηκες με σεβασμό την απόφαση του ελληνικού λαού.

Η οικογένεια ήταν το παν για σένα και τη μητέρα μας. Δημιουργήσατε μια οικογένεια που την ενώνει η αγάπη και το καθήκον προς την Πατρίδα.

Ο Θεός έφερε να αφήσεις την τελευταία σου πνοή στην πατρίδα. Όπως μας δίδαξες πατέρα εμείς τα παιδιά σου και τα εγγόνια προσφέρουμε και θα προσφέρουμε για πάντα στην πατρίδα και την Ελλάδα.

Ισχύς μου η αγάπη του λαού ήταν και θα είναι για πάντα ο κανόνας της οικογένειάς μας. Για κάθε Έλληνα και κάθε οικογένεια η ισχύς είναι η αγάπη του κάθε Έλληνα για αυτήν.

«Καλό ταξίδι» έκλεισε με εμφανή τη συγκίνησή του ο Παύλος για τον πατέρα του, τέως βασιλιά Κωνσταντίνο.

Ο γιος του βασιλιά Κωνσταντίνου εκφώνησε στη συνέχεια επικήδειο και στα αγγλικά.

Πλήθος κόσμου στο λαϊκό προσκύνημα

Από τις 6:00 το πρωί της Δευτέρας (16/1) μέχρι και τις 11:00 διήρκησε το λαϊκό προσκύνημα στη σορό του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

Το φέρετρο, τυλιγμένο με την ελληνική σημαία, έφτασε στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης περίπου στις 5:20 όπου ήδη ήταν συγκεντρωμένος κόσμος για να προσκυνήσει στη σορό του 83χρονου εκλιπόντα.

Από πολύ νωρίς η ουρά ήταν αρκετά μεγάλη, με τον κόσμο να προσέρχεται διαρκώς έτσι ώστε να αποτίσει φόρο τιμής στον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο.