Ελλάδα

«Κάνε διακανονισμό αλλιώς πούλα το σπίτι σου»: Μαρτυρία στο Dnews για τη ψυχολογική βία κατ΄ εντολή «επενδυτικών fund»

«Κάνε διακανονισμό αλλιώς πούλα το σπίτι σου»: Μαρτυρία στο Dnews για τη ψυχολογική βία κατ΄ εντολή «επενδυτικών fund»
Τα εκβιαστικά τηλεφωνήματα των εισπρακτικών εταίρων που ενεργούν κατ’ εντολή των «επενδυτικών fund», φέρνουν σε απόγνωση χιλιάδες ιδιοκτήτες πρώτης κατοικίας οι οποίοι λόγω της παρατεταμένης κρίσης αδυνατούν να πληρώσουν τις δόσεις των δανείων.

Η κυρία Αναστασία - διαζευγμένη μητέρα ενός ανηλίκου παιδιού 16 ετών και ενός ενήλικου- μιλά στο Dnews για την δίκη της περιπέτεια.

Η ίδια τα τελευταία 28 χρόνια είναι εργαζόμενη σε ΔΕΚΟ, ενώ το 2007 έλαβε στεγαστικό δάνειο αξίας 120.000 ευρώ με επιδοτούμενο επιτόκιο, τη δόση του οποίου επι σειρά ετών αποπλήρωνε κανονικά.

Κάποια στιγμή όταν περικόπηκαν κατά 30% οι μισθοί - με το πρωτο μνημόνιο το 2012 - αναγκάστηκε να αναπροσαρμόσει τον οικογενειακό προϋπολογισμό και στο πλαίσιο αυτό δήλωσε αδυναμία καταβολής του συνόλου της δόσης.

Ωστόσο το αίτημα της για ένταξη στον αποκαλούμενο «νόμο Κατσέλη» απορρίφθηκε παρά το γεγονός ότι πρώτον η δανειολήπτρια εκείνη την περίοδο είχε δυο ανήλικα τέκνα και δεύτερον δεν διέθετε πρόσθετα εισοδήματα. Ακολούθως άσκησε έφεση η οποία επίσης απορρίφθηκε το 2021 ωστόσο το αρχικό ποσό του δανείου είχε εκτοξευθεί στις 180.000 ευρώ. Έκτοτε οι οχλήσεις είναι καθημερινές και εκβιάστηκες.

«Με απειλούν πως θα με σύρουν στα δικαστήρια»

«Στα τηλέφωνα που μου κάνουν ζητάνε να πουλήσω το σπίτι για να πάρουν αυτοί τα χρήματα και όχι βέβαια για να με βοηθήσουν να αποπληρώσω το δάνειο.

Μου βάζουν μάλιστα ψευδοδιλλήματα όπως το να μπω σε ρύθμιση δίδοντας προκαταβολή 11 και 12 χιλιάδες ευρώ όταν ο μισθός μου από τον οργανισμό δεν ξεπερνά τα 1500 ευρώ το μήνα. Μου έστειλαν δε και διαταγή πληρωμής απειλώντας ότι θα μου πάρουν το σπίτι και θα με στείλουν στα ποινικά δικαστήρια. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι αν καταδικαστω θα χάσω τη δουλειά μου επειδή απασχολούμε στον ευρύτερο δημόσιο τομέα», δηλώνει απεγνωσμένα η κυρία Αναστασία.

Σημειώνεται ότι η δανειολήπτρια πήρε τα χρήματα για να επισκευάσει στην ουσία τον έναν από τους δυο ορόφους της οικογενειακής της κατοικίας, δεν αγόρασε δηλαδή καινούριο διαμέρισμα ούτε επεκτάθηκε σε κάρτες κι άλλα καταναλωτικά δάνεια. Όπως σημειώνει το μόνο παρήγορο για εκείνη είναι ότι το ένα πλέον ενήλικο παιδί της εργάζεται και την συνδράμει ενώ το άλλο εμφανίζει πρόοδο στην εκπαίδευση του.