Ελλάδα

Τραγωδία στα Τέμπη: Πως θα εξηγήσετε στο παιδί σας το τραγικό συμβάν

Τραγωδία στα Τέμπη: Πως θα εξηγήσετε στο παιδί σας το τραγικό συμβάν
Ανείπωτη θλίψη, βαρύ πένθος και μια εθνική τραγωδία που δεν έχει προηγούμενο βιώνει η Ελλάδα από τη σύγκρουση τρένων στα Τέμπη.

Τα παιδιά, θεατές και αυτά αυτής της τραγωδίας, ρωτάνε, παρατηρούνε και πολλές φορές εκφράζουν απορία για το τί έχει συμβεί.

Η κα. Ασπασία Τσολάκη, Ψυχολόγος/Παιδοψυχολόγος MSc, εξηγεί πώς μπορεί κάποιος να μιλήσει στο παιδί για όλα αυτά που συμβαίνουν και με ποιον τρόπο να το προσεγγίσει εξηγώντας του τέτοια τραγικά γεγονότα στο news4health

Πως να μιλήσετε στα παιδιά για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη

Αρχικά απαντάτε στο παιδί μόνο σε ό,τι σας ρωτάει, με λέξεις απλές και κατανοητές, χωρίς υπερβολικές πληροφορίες που ούτε αντιλαμβάνεται ούτε αντέχει.
Προσπαθείστε να ελέγξετε και να περιορίσετε την παρακολούθηση σκληρών εικόνων μέσω των ΜΜΕ και του διαδικτύου.

Μην του λέτε ψέματα, ότι για παράδειγμα δεν υπήρχαν τραυματίες, αλλά εστιάστε σε ό,τι θα του δημιουργήσει αίσθημα ασφάλειας, ηρεμίας και αισιοδοξίας. Πείτε του ότι έγινε ένα σοβαρό ατύχημα με πολλούς τραυματίες αλλά υπάρχουν γιατροί και ειδικοί που είναι κοντά σε όποιον το χρειάζεται.

Αφουγκραστείτε τις ανάγκες του παιδιού. Ακούστε τι θέλει να μάθει, τι το ανησυχεί, τι έχει στο μυαλό του. Μην σπεύσετε να του πείτε τι νιώθετε εσείς.
Ακούστε το προσεκτικά και το κάντε να νιώσει άνετα με το να σας ρωτάει όποτε θέλει ό,τι θέλει.

Προσπαθείστε να ελέγξετε τα δικά σας συναισθήματα πόνου, φόβου ή θυμού. Τα παιδιά χρειάζονται να βλέπουν από εμάς ψυχραιμία, αισιοδοξία και ηρεμία. Εκφράσεις όπως «δεν θα ξαναπάρουμε ποτέ μας τρένο, μπορεί να σκοτωθούμε» ή «δεν είμαστε ποτέ ασφαλείς σε οπουδήποτε μέσο» δεν πρέπει να ακούγονται μπροστά στο παιδί καθώς μπορεί να δημιουργήσουν άγχη και έντονες φοβίες που θα το ταλαιπωρούν στο μέλλον.

Τέτοιες συζητήσεις και ανησυχίες τις εκφράζουμε σε άλλους ενήλικες χωρίς να είναι παρόν το παιδί.
Αφήστε το να κλάψει εάν το νιώθει, να εκφραστεί όπως θέλει. Μην ενοχοποιείτε τα συναισθήματά του, δείξτε του ότι είσαστε εκεί για εκείνο.