Ελλάδα

Τέμπη: Το «προφίλ» του σταθμάρχη της Λάρισας, πόσες ημέρες ήταν στο σταθμό, η βασική εκπαίδευσή του και η μετάταξη

Τέμπη: Το «προφίλ» του σταθμάρχη της Λάρισας, πόσες ημέρες ήταν στο σταθμό, η βασική εκπαίδευσή του και η μετάταξη Φωτογραφία: INTIME
Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις για τον σταθμάρχη στον σιδηροδρομικό σταθμό της Λάρισας που βαρύνεται με κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα για την σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη.

Ερωτήματα κατά πόσο εκείνη την ημέρα θα έπρεπε να βρισκόταν μόνος του στο πόστο αυτό, έχοντας την αποκλειστική αρμοδιότητα για τα τρένα, εγείρονται μετά τις αποκαλύψεις που έρχονται στο φως για την εκπαίδευση του σταθμάρχη στον σταθμό της Λάρισα.

Αναλύοντας το επαγγελματικό του «προφίλ», θα μπορούσε κανείς να αναλογιστεί εύλογα αν είχε την απαιτούμενη εμπειρία για να διαχειριστεί ένα τόσο κομβικό σιδηροδρομικό πόστο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, ο 59χρονος υπηρετούσε από το 1989 έως το 2011 στο τμήμα αποσκευών στον ΟΣΕ στην Λάρισα. Το 2011 πήρε μετάταξη στο Υπουργείο Παιδείας και το 2022 κατέθεσε αίτηση για νέα μετάταξη σε μία από τις 18 θέσεις σταθμάρχη που ζητούσε ο ΟΣΕ.

Στις αρχές του Αυγούστου του 2022 ο 59χρονος ξεκίνησε τη βασική εκπαίδευση για την ειδικότητά του. Ολοκλήρωσε το θεωρητικό πρόγραμμα στις 22 Οκτωβρίου 2022, με 712 ώρες. Ακολούθησαν άλλοι τρεις μήνες πρακτικής εκπαίδευσης προτού ολοκληρώσει την εκπαίδευσή του τον Ιανουάριο.

Στη συνέχεια τοποθετήθηκε στο νέο του πόστο. Ωστόσο, επειδή οι Νέοι Πόροι, η Καλαμπάκα και η Λάρισα έχουν κοινή έδρα, οι σταθμάρχες μοιράζονται τις βάρδιες. Αυτό σημαίνει ότι στον σταθμό της Λάρισας δεν είχε εργαστεί περισσότερο από 15 ημέρες, πάντα σύμφωνα με την ΕΡΤ, που επικαλείται πληροφορίες από αρμόδιες πηγές και επισημαίνει ότι ο 59χρονος θα μπορούσε να τοποθετηθεί ως εφεδρικός σταθμάρχης εκείνο το μοιραίο βράδυ ή θα μπορούσε να τοποθετηθεί σε κάποιον άλλον σταθμό, λιγότερο κομβικό, στον οποίο θα είχε να διαχειριστεί λιγότερα τρένα.

Άνθρωποι που γνωρίζουν πως λειτουργεί ένας σιδηρόδρομος τονίζουν ότι θα πρέπει ένας σταθμάρχης να έχει εμπειρία για εργαστεί στο συγκεκριμένο σταθμαρχείο και μάλιστα σε ένα τετραήμερο με αυξημένο φόρτο εργασίας.

Απολογείται αύριο

Σημειώνεται ότι ο 59χρονος σταθμάρχης της Λάρισας ζήτησε και έλαβε προθεσμία για να απολογηθεί το Σάββατο 4 Μαρτίου.

Ο συνήγορός του Στέφανος Παντζαρτζίδης, σε δηλώσεις του, είπε πως ο πελάτης του «αναλαμβάνει το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί», τονίζοντας παράλληλα πως είναι συντετριμμένος από την τραγωδία.

Επίσης, ο συνήγορος του 59χρονου είπε πως αν και είναι νωρίς ακόμη για όλα, «θα πρέπει να μην κοιτάμε μόνο το δέντρο και να χάνουμε το δάσος» σημειώνοντας πως όλα τα υπόλοιπα θα μελετηθούν εφόσον ληφθεί το αντίγραφο της δικογραφίας.