Ελλάδα

Οι Έλληνες άφησαν το τυρί και «το έριξαν» στα αυγά και τα γιαούρτια

Οι Έλληνες άφησαν το τυρί και «το έριξαν» στα αυγά και τα γιαούρτια Φωτογραφία: Pixabay
Η επιδείνωση των οικονομικών των νοικοκυριών ιδιαίτερα την τελευταία διετία έχουν επηρεάσει καθοριστικά το τι τρόφιμα τελικά μπαίνουν στο τραπέζι των Ελλήνων, αλλά και το πόσο πίνουν ή πόσο καπνίζουν.

Σχεδόν 10,5 κιλά κρέας, 2,5 κιλά ζυμαρικά, 17 κιλά φρούτα και 25 κιλά λαχανικά χρειάζεται ένα νοικοκυριό στην Ελλάδα σε μηνιαία βάση για να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες των μελών του.

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι τα ελληνικά νοικοκυριά μείωσαν τις δαπάνες τους για την αγορά τροφίμων στο 22% από 23,1% από τις συνολικές δαπάνες τους ένα χρόνο πριν, ενώ ταυτόχρονα μείωσαν τις αγορές τους σε τσιγάρα και ποτά στο 3,8% από 3,9% που ήταν ένα χρόνο νωρίτερα.

Την ίδια ώρα, μάλιστα, που μειώνουν την κατανάλωση του τυριού επενδύουν κυρίως σε αβγά και γιαούρτι.

Η εικόνα των αλλαγών στις κατ ταναλωτικές τάσεις είναι πολύ πιο έντονη αν δει κάποιος σε βάθος χρόνου τις καταναλώσεις των Ελλήνων σε τρόφιμα, ποτά και τσιγάρα και, μάλιστα, εξετάζοντας τη μηναία κατανάλωση των νοικοκυριών, όχι σε αξία αλλά σε ποσότητες.

Η «μόδα» για υγιεινό τρόπο ζωής μειώνει την κατανάλωση σε... τσιγάρα και ψωμί

Για παράδειγμα, η ανάγκη για πιο υγιεινό τρόπο ζωής και η αύξηση των τιμών έχει ως αποτέλεσμα τη διαχρονική μείωση της κατανάλωσης τσιγάρων με τη μέση μηναία κατανάλωση να έχει μειωθεί το 2021 στα 118 τεμάχια όταν μια πενταετία πριν από το 2016 ήταν στα 160.

Αντίστοιχα, βλέπουμε μείωση της κατανάλωσης γάλακτος από 12,1 λίτρα το 2014 σε 9,6 λίτρα το 2021, όπως και μείωση της κατανάλωσης ψωμιού και ειδών αρτοποιίας από 10,7 κιλά το 2014 σε 8,5 κιλά τον μήνα το 2021.

Αντίθετα, σταθερή φαίνεται να παραμένει η κατανάλωση κρέατος, φρούτων και λαχανικών, αλλά και ψαριών και ζυμαρικών ενώ αύξηση σημειώθηκε στην κατανάλωση αβγών και προϊόντων γιαουρτιού