Υγεία

Αυτά τα τρόφιμα μπορεί να μειώνουν το προσδόκιμο ζωής

Αυτά τα τρόφιμα μπορεί να μειώνουν το προσδόκιμο ζωής Φωτογραφία: UNSPLASH
Ανησυχητική έρευνα για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα.

Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων μπορεί να μειώσει το προσδόκιμο ζωής σε ποσοστό που ξεπερνά το 10%, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Από τη μελέτη, που αφορούσε τη διατροφή 541.000 ανθρώπων, ο κίνδυνος ήταν αυξημένος κατά 15% για τους άνδρες και 14% για τις γυναίκες, μετά την προσαρμογή δεδομένων, επεσήμανε η επικεφαλής της έρευνας, Erikka Loftfield, ερευνήτρια στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου στο Μέριλαντ.

«Τα αναψυκτικά διαίτης ήταν βασικός παράγοντας στην κατανάλωση υπέρ- επεξεργασμένων τροφίμων. Δεύτερα ήταν τα αναψυκτικά με ζάχαρη», ανέφερε η Loftfield μιλώντας στο CNN.

Τα επεξεργασμένα δημητριακά, για παράδειγμα το υπερ- επεξεργασμένο ψωμί και αρτοσκευάσματα, ακολουθούν στη λίστα δημοτικότητας, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας.

«Αυτή είναι άλλη μία μεγάλη, μακράς διάρκειας μελέτη, που επιβεβαιώνει τη σχέση της κατανάλωσης υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων με τη θνησιμότητα από κάθε αιτία, ιδιαίτερα από καρδιαγγειακές παθήσεις και διαβήτη τύπου 2», επεσήμανε ο Carlos Monteiro, ομότιμος καθηγητής Διατροφής και Δημόσιας Υγείας στο πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα.

Για την έρευνα χρησιμοποιήθηκε το σύστημα κατηγοριοποίησης NOVA, το οποίο διαχωρίζει τις τροφές από μη ή ελάχιστα επεξεργασμένες, για παράδειγμα φρούτα και λαχανικά, έως υπερ- επεξεργασμένες, όπως τα αλλαντικά και τα λουκάνικα.

Η έρευνα, που παρουσιάστηκε σε συνέδριο στο Σικάγο, ανέλυσε τα διατροφικά δεδομένα 541.000 Αμερικανών που συγκεντρώθηκαν το 1995. Οι ερευνητές συνέδεσαν αυτά τα δεδομένα με τα ποσοστά θανάτων τα επόμενα 20-30 χρόνια.

Οι άνθρωποι που κατανάλωναν υπερβολικά υπερ-επεξεργασμένες τροφές ήταν πιο πιθανό να πεθάνουν από καρδιαγγειακή πάθηση ή διαβήτη, σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν κατά 10% τέτοια τρόφιμα. Όμως, σε αντίθεση με άλλες μελέτες, οι ερευνητές δεν διαπίστωσαν αύξηση στους θανάτους που σχετίζονται με τον καρκίνο.

Κάποιες υπερ-επεξεργασμένες τροφές ενέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από άλλες, επεσήμανε η Loftfield. «Το υψηλής επεξεργασίας κρέας και τα αναψυκτικά ήταν κάποιες από τις υποομάδες τροφίμων που σχετίζονται περισσότερο με τον κίνδυνο θνησιμότητας», συμπλήρωσε.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν τα περισσότερα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα ήταν νεότεροι και βαρύτεροι και συνολικά ακολουθούσαν χαμηλότερης ποιότητας διατροφή, από εκείνους που έτρωγαν λιγότερες τροφές αυτής της κατηγορίας.

Όμως, ο αυξημένος κίνδυνος για την υγεία τους δεν μπορεί να εξηγηθεί από αυτές τις διαφορές. Και αυτό επειδή ακόμα και άνθρωποι με φυσιολογικό βάρος και καλύτερη διατροφή επίσης διέτρεχαν κάποιο κίνδυνο για πρόωρο θάνατο από υπερ- επεξεργασμένες τροφές, σύμφωνα με τη μελέτη.

Ένας βασικός περιορισμός της μελέτης ήταν ότι τα διατροφικά δεδομένα συγκεντρώθηκαν μόνο μία φορά, πριν από τρεις δεκαετίες. Κάτι που σημαίνει ότι οι διατροφικές συνήθειες μπορεί να άλλαξαν.

Στα μισά της δεκαετίας του ‘90 υπήρξε «έκρηξη» στην παραγωγή των υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων. Εκτιμάται ότι σχεδόν το 60% των ημερήσιων θερμίδων που παίρνει ένας Αμερικανός είναι από αυτές τις τροφές. Κάτι που δεν προκαλεί έκπληξη, καθώς ακόμα και το 70% των τροφίμων σε ένα σούπερ μάρκετ μπορεί να είναι υπερ- επεξεργασμένα.

«Πιθανότατα υποτιμούμε την κατανάλωση των υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων στη μελέτη μας, επειδή είμαστε πολύ συντηρητικοί. Η πρόσληψη πιθανότατα αυξήθηκε με τα χρόνια», τόνισε η Loftfield.