Ελλάδα

Νέα απάντηση Κούγια σε Πλεύρη, «όταν έχουμε τελειώσει νομική απαγορεύεται να μεταβληθούμε σε Μαυρογιαλούρους»

Νέα απάντηση Κούγια σε Πλεύρη, «όταν έχουμε τελειώσει νομική απαγορεύεται να μεταβληθούμε σε Μαυρογιαλούρους»
«Χαρτοπόλεμος» μεταξύ Αλέξη Κούγια και Θάνου Πλεύρη πριν και μετά τη συνάντηση που είχε ο υπουργός Υγείας με τον υπεύθυνο της ΜΕΘ Παίδων στο Ρίο, Ανδρέα Ηλιάδη.

Ο ποινικολόγος Αλέξης Κούγιας με την ανακοίνωσή του, σχολιάζει την αντίδραση του υπουργείου Υγείας απέναντι στις υπόνοιες για εμπόριο οργάνων που άφησε ο ίδιος, εξετάζοντας τον εντατικολόγο Ανδρέα Ηλιάδη στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου.

Στην πρώτη ανακοίνωση ο κ. Κούγιας αναφέρει:

«Πρώτη φορά στην καριέρα μου, η οποία σε λίγο συμπληρώνει 50 χρόνια, βλέπω έναν μάρτυρα ενός Δικαστηρίου να έρχεται στο Δικαστήριο, συνοδευόμενος από δικηγόρο και την επομένη να επισκέπτεται τον Υπουργό Υγείας, συνοδευόμενος πάλι από δικηγόρο και αφού προηγουμένως έχει ενημερώσει όλα τα μέσα τηλεοράσεως για να τον απαθανατίσουν.

Με τον κύριο αυτόν θα ασχοληθούμε νόμιμα στις 25/4/2023 και τότε είμαι βέβαιος ότι θα αντιληφθούν όλοι, ακόμη και οι πλέον δύσπιστοι, πώς οικοδομήθηκε η κατηγορία εις βάρος της κας Σ.Π. Εγώ θέλω να του υποβάλω μόνο μια ερώτηση: γιατί το παιδί, ενώ είναι ζωντανό, του ψύχει τον εγκέφαλο;»

Στην δεύτερη ανακοίνωση ο κ. Κούγιας αμφισβητεί τις νομικές γνώσεις του κ. Πλεύρη και προκαλεί τον κ. Ηλιάδη να υποβάλλει μήνυση εναντίον του.

«Δεν έχω άποψη τι επιπέδου Υπουργός Υγείας είναι ο Πλεύρης, αλλά από αυτό που δημοσιοποιήθηκε, ότι δηλαδή, θα ζητήσει τα πρακτικά της δίκης Πισπιρίγκου για να κινηθεί νομικά εναντίον μου το Υπουργείο, για τη μία και μοναδική ερώτηση που έκανα στον Ηλιάδη, αντιλαμβάνομαι ότι δεν πρέπει να έχει και σοβαρή σχέση με το ποινικό δίκαιο.

Θέλω να του υποβάλω τις εξής ερωτήσεις:

  • Με ποια ιδιότητα θα πάρει αντίγραφα της δίκης Πισπιρίγκου;
  • Είναι διάδικος;
  • Εκπροσωπεί το θύμα ή την κατηγορουμένη;
  • Είναι μήπως Εισαγγελέας;
  • Είναι μήπως Δικαστής;

Η οποιαδήποτε ερώτησή μου αφορά τον Ηλιάδη προσωπικά και ακόμη και εάν αυτός ισχυρίζεται ότι τον συκοφάντησα, μόνο αυτός έχει δικαίωμα να υποβάλει μήνυση εναντίον μου και εναντίον της κας κατηγορούμενης, την όποιαν εγώ εκπροσωπώ.

Καλό είναι να δημιουργούμε εντυπώσεις ενόψει των εκλογών, αλλά όταν έχουμε τελειώσει τη νομική απαγορεύεται να μεταβληθούμε σε Μαυρογιαλούρους».

Ο Πλεύρης προαναγγέλλει μηνύσεις μετά τις αναφορές Κούγια: «Πλήρης νομική υποστήριξη στον Ηλιάδη»

Πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης συνάντηση του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη, της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα, του Διοικητή της 6ης ΥΠΕ Γιάννη Καρβέλη και του διευθυντή ΜΕΘ Παίδων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών Ανδρέα Ηλιάδη, με αφορμή τις αναφορές του Αλέξη Κούγια για «εμπόριο οργάνων» στη δίκη Πισπιρίγκου.

Η πολιτική ηγεσία εξέφρασε την πλήρη στήριξη στο γιατρό για τη στοχοποιηση που δέχεται ο ίδιος και οι άλλοι γιατροί, ενώ υπογράμμισε πως θα υπάρξει πλήρης νομική υποστήριξη από την ΥΠΕ στις μηνύσεις που τους έχουν υποβληθεί αλλά και σε μηνύσεις που θα κάνουν για την προάσπιση της προσωπικότητας τους.

Το Υπουργείο Υγείας, μάλιστα, θα αναζητήσει τα πρακτικά της δίκης και αν έχουν ειπωθεί πράγματα που θίγουν θεσμούς του Υπουργείου θα κινηθεί αυτοτελώς:

«Εκφράζουμε την απόλυτη στήριξη μας στους θεσμούς του Υπουργείου και ειδικά στον ΕΟΜ και στο θεσμό των μεταμοσχεύσεων, ο οποίος στη χώρα μας γίνεται με πλήρη ασφάλειά και διαφάνεια και από τις μεταμοσχεύσεις σώζονται εκατοντάδες ζωές ετησίως» αναφέρουν πηγές του υπουργείου.

Ειδικά μάλιστα τη στιγμή που σε ένα ήδη αυστηρό πλαίσιο προβήκαμε στην αναθεώρηση του, παρέχοντας ακόμη μεγαλύτερη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ασθενών και των συμμετεχόντων και επομένως αποκρούουμε κάθε φωνή που με προκλητικό τρόπο δυναμιτίζει έναν θεσμό που σώζει ζωές.

«Κανένας μας δεν είναι πάνω από την ιδέα των μεταμοσχεύσεων και κανένας δεν μπορεί να αγγίξει τις ψυχές των παιδιών που έχουν δώσει ζωή με τον θάνατό τους σε άλλα παιδιά», τόνισε, από την πλευρά του, ο Ανδρέας Ηλιάδης μετά το τέλος της συνάντησης.