Ελλάδα

Ο Ευθύμης Λέκκας στην Κρήτη, «δεν μπορούμε να πούμε αν ήταν ο κύριος σεισμός»

Ο Ευθύμης Λέκκας στην Κρήτη, «δεν μπορούμε να πούμε αν ήταν ο κύριος σεισμός» Φωτογραφία: INTIME
«Δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία αλλά δεν μπορούμε να πούμε αν ήταν ο κύριος», είπε ο Ευθύμης Λέκκας αναφορικά με τον δυνατό σεισμό που έγινε στην Κρήτη.

Ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ βρίσκεται στην Κρήτη μετά τον μεγάλο σεισμό που σημειώθηκε στο νησί. «Κάναμε συντονιστικό στο δήμο εδώ, διαπιστώσαμε ότι υπάρχει ετοιμότητα, ενώ δώσαμε και οδηγίες», ανέφερε ο Ευθύμης Λέκκας.

Σε δηλώσεις του, επισήμανε ότι «δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία» και πρόσθεσε ότι υπάρχει μια έντονη παρακολούθηση των φαινομένων που έχουν εξελιχθεί εδώ και πέντε ημέρες περίπου με κορυφαίο αυτό που έγινε χθες, λίγο πριν τις δέκα το βράδυ, με μέγεθος 5,1 Ρίχτερ. Συνεχίζοντας, ο καθηγητής είπε: «Η περιοχή της κεντρικής Κρήτης βρίσκεται εδώ και μερικά χρόνια σε διέγερση. Δεν μπορούμε να πούμε αν το 5,1 είναι ο κύριος σεισμός γιατί το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη. Θεωρώ ότι εκτονώθηκαν ήδη μεγάλα ποσά σεισμικής ενέργειας και μπαίνουμε σε μια περίοδο αισιοδοξίας, αν και η σεισμική δραστηριότητα μπορεί να κρατήσει ακόμη αρκετές ημέρες».

Όπως ανέφερε ο κ. Λέκκας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, υπάρχουν τρία ρήγματα στο σημείο που έγινε ο σεισμός: τα δύο οριοθετούν και την κοιλάδα της Μεσαράς και ένα εγκάρσιο που διατρέχει τα άλλα δύο ρήγματα. «Η σεισμική δραστηριότητα έγινε στην τομή αυτών των δύο ρηγμάτων. Στο παρελθόν έχει δώσει μεγάλους σεισμούς», σημείωσε ο καθηγητής.

Οι ζημιές είναι πολύ μικρές, κυρίως σε παλιά κτήρια που δεν κατοικούνται. Θα ελεγχθούν δημόσια κτήρια κα ειδικά τα σχολεία, όπου θα πρέπει να μεταβούν οι μαθητές από την Τρίτη, αλλά και οι εκλογείς την Κυριακή.

Αναφορικά με τον σεισμό στο Κιάτο, ο κ. Λέκκας ήταν καθησυχαστικός. «Είμασταν και στο Κιάτο, είναι μικρό ρήγμα εκεί, θεωρούμε ότι δεν έχει δυνατότητα για μεγάλους σεισμούς. Ο Κορινθιακός δίνει πάντα μεγάλους σεισμούς από όχι από αυτό το ρήγμα», ανέφερε.