Ελλάδα

«Φωτιά» οι τιμές για την πιο «γλυκιά» συνήθεια του καλοκαιριού

PEXELS PEXELS
Στα ύψη βρίσκεται φέτος και η τιμή του παγωτού αφού το κόστος τόσο των τυποποιημένων παγωτών στα ψυγεία όσο και των χειροποίητων έχει εκτοξευθεί με αποτέλεσμα μία από της αγαπημένες συνήθειες του καλοκαιριού για μικρούς και μεγάλους να είναι πλέον πολυτέλεια.

Οι ανατιμήσεις που παρατηρούνται στα συσκευασμένα παγωτά αγγίζουν το 30%. Για παράδειγμα ένας πύραυλος από τα 2,20 που στοίχιζε πέρσι, φέτος είναι στα 3 ευρώ. Το παγωτό μηχανής όπως και η χύμα μπάλα ξεκινάει από 1,80 και φτάνει ακόμα και τα 3 ευρώ, ενώ το 2022 για μία μπάλα παγωτό δίναμε από 1,40 μέχρι 2,30 ευρώ. Η τιμή φυσικά αυξάνεται αν ο πελάτης προσθέσει σοκολάτα, τρούφα, σιρόπια και ξερούς καρπούς.

Αυξημένη τιμή, μειωμένη ποσότητα

«Είναι λογικό το παγωτό μηχανής τουλάχιστον για εμάς να το πουλάμε πιο ακριβά από πέρσι. Το μείγμα για το παγωτό μηχανής ήταν στα 15 ευρώ το κιλό, φέτος έχει φτάσει τα 20 ευρώ», δηλώνει στα Dnews ιδιοκτήτης αναψυκτηρίου στο κέντρο της Αθήνας.

Σύμφωνα με αυτές τις τιμές μία τετραμελής οικογένεια μπορεί να ξοδέψει από 14,40 έως 24 ευρώ για 2 μπάλες παγωτό το άτομο. Αυτές οι τιμές φυσικά αφορούν το παγωτό «στο χέρι». Δηλαδή εάν κάνεις μία βόλτα στο πάρκο μία οικογένεια χρειάζεται τουλάχιστον 50 ευρώ, αν υπολογίσει κανείς το νερό και τα αναψυκτικά ή τους χυμούς που θα καταναλώσουν μαζί με τα παγωτά. Παράλληλα, σε συνδυασμό με τις ανατιμήσεις παρατηρείται και μείωση της ποσότητας των συσκευασιών.

«Τώρα που έχει ανοίξει ο καιρός και οι βόλτες στις πλατεία έχουν γίνει περισσότερες, το σνακ που θα επιλέξει το παιδί είναι δεδομένο το παγωτό. Το ίδιο βέβαια θα προτιμήσω και εγώ. Με την αύξηση των τιμών καταλαβαίνεις ότι και η πιο απλή βόλτα με το παιδί στην πλατεία είναι ένα μεγάλο έξοδο για τον οικογενειακό προϋπολογισμό και αυτό είναι ακόμα πιο δύσκολο όταν κλείσουν τα σχολεία όπου η βόλτα μας στην πλατεία θα είναι σχεδόν καθημερινή», αναφέρει γονιός στα Dnews.

Περισσότερα από 23 ευρώ το κιλό οι premium γεύσεις παγωτών

Για εκείνους που θέλουν να απολαύσουν μία ιδιαίτερη γεύση παγωτού η τιμή του κιλού να εκτοξεύεται. Οι γεύσεις όπως εκμέκ κανταΐφι, cremino banofee, sorbet passion fruit, apple pie, happy hippo, ξεπερνούν ακόμα και τα 25 ευρώ το κιλό.

Σημειώνεται ότι οι τιμές αυξάνονται κατακόρυφα σε περίπτωση που κάποιος επιλέξει να κάτσει να φάει ένα παγωτό σε ζαχαροπλαστείο ή καφετέρια.