Ελλάδα

Καύσωνας «Κλέων»: Η απίστευτη μέτρηση των 104 βαθμών σε... «φλεγόμενο» αναβάτη

upstories upstories
Η ομάδα των Up Stories κατέγραψε με θερμικές κάμερες τις υψηλές θερμοκρασίες που προκάλεσε ο καύσωνας «Κλέων» στην Αθήνα την Παρασκευή και το αποτέλεσμα είναι... συγκλονιστικό.

Ο καύσωνας «Κλέων» σαρώνει τη χώρα, με τα αστικά κέντρα να «ψήνονται» από τις υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται. Τα μεγάλα κτίρια, η άσφαλτος και η έλλειψη πρασίνου και υδάτινων πόρων στις μεγάλες πόλεις, κάνουν την ατμόσφαιρα... καμίνι.

Η Αθήνα σε τέτοιες περιπτώσεις καταγράφει θερμοκρασίες ρεκόρ, όπως φάνηκε και την Παρασκευή από θερμικές κάμερες που κατέγραψαν θερμοκρασίες άνω των 80 βαθμών σε αυτοκίνητα.

Η ομάδα των Up Stories έκανε μία καταγραφή μέσω drone και θερμικών καμερών, με μία από τις ενδείξεις να είναι… αδιανόητη.

Πιο αναλυτικά, το μεσημέρι της Παρασκευής (14/7) στην Ομόνοια θερμική κάμερα «έγραψε» θερμοκρασία 104 βαθμών σε έναν αναβάτη μηχανής που διέσχιζε την πλατεία!

{https://www.youtube.com/watch?v=PS4uG3ckbSo}

Η μέση θερμοκρασία του οδοστρώματος στην Αθήνα ήταν πάνω από 60 βαθμούς, ενώ στα φυλάκια των τσολιάδων της Προεδρικής Φρουράς η θερμοκρασία άγγιξε τους 70 βαθμούς.

Σε σημεία όπου υπήρχαν δέντρα, συντριβάνια ή πισίνες η θερμοκρασία ΄΄ηταν περίπου 15 βαθμούς κάτω από τον μέσο όρο της ημέρας.

Το ειδικό όργανο μέτρησης θερμοκρασίας εδάφους του ευρωπαϊκού δορυφόρου Sentinel 3 κατέγραψε θερμοκρασίες άνω των 50 °C στις 11:48 το πρωί της Παρασκευής 14/07.

{https://www.youtube.com/watch?v=CMWAEQnsgF8}

Η απόλυτα μέγιστη τιμή καταγράφηκε στον θεσσαλικό κάμπο, στον Νομό Λάρισας και ήταν ίση με 58 °C.

Την ίδια ώρα, οι μετεωρολογικοί σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr κατέγραφαν θερμοκρασία αέρα κοντά στους 40 °C, επομένως, τις απογευματινές ώρες όταν σημειώθηκαν οι μέγιστες τιμές θερμοκρασίας αέρα, πολύ πιθανό οι αντίστοιχες τιμές θερμοκρασίας εδάφους να ήταν σημαντικά υψηλότερες.

meteo