Ελλάδα

«Νύχτα αγωνίας» στο Λουτράκι: Στον Άγιο Χαράλαμπο και το Καλαμάκι «εστιάζει» η Πυροσβεστική

«Νύχτα αγωνίας» στο Λουτράκι: Στον Άγιο Χαράλαμπο και το Καλαμάκι «εστιάζει» η Πυροσβεστική
Άνοιξε η παλιά Εθνική Οδός η Αθήνων - Κορίνθου. Με τρίτο «112» η Πολιτική Προστασία καλούσε νωρίτερα τους κατοίκους της περιοχής να εκκενώσουν προς Κόρινθο.

Νύχτα αγωνίας θα περάσουν οι κάτοικοι των οικισμών πέριξ του Λουτρακίου, καθώς λίγο πριν τις 22:00 υπάρχουν αναζωπυρώσεις στη φωτιά. 

Αυτό που προβληματίζει κατά βάσα την Πυροσβεστική είναι - σύμφωνα με την ΕΡΤ - η κατάσταση στον οικισμό του Αγίου Χαραλάμπους και στο Καλαμάκι Λουτρακίου, καθώς υπάρχουν σε πολύ μεγάλη έκταση «καντηλάκια», ενώ από κάτω υπάρχουν σπίτια. Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν στο σημείο, ενώ με το τελευταίο φως της ημέρας έγιναν κι οι τελευταίες ρίψεις από πέντε αεροσκάφη και πέντε ελικόπτερα τα οποία επιχειρούσαν από νωρίς.

Σημειώνεται πως υπάρχει μια ιδιαιτερότητα στην περιοχή εξαιτίας του ανάγλυφου στο συγκεκριμένο σημείο, στο οποίο δεν υπάρχει εύκολη πρόσβαση από τα επίγεια πυροσβεστικά μέσα τα οποία είναι αναγκασμένα να περιμένουν την φωτιά να πλησιάσει για να μπορούν να επιχειρήσουν.

Στην πυροσβεστική υπηρεσία επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία καθώς οι άνεμοι έχουν κοπάσει - με την πυρκαγιά στα δυτικά του Λουτρακίου να είναι σε καλύτερη κατάσταση. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η πυρκαγιά έχει αποτεφρώσει μικτή έκταση 1000 στρεμμάτων δασικής και θαμνώδης έκτασης.


Κλειστό μόνο το ένα ρεύμα στην Εθνικό Οδό Αθηνών - Κορίνθου

Άνοιξε λίγο πριν τις 20:30 η παλιά Εθνική Οδός Αθηνών - Κορινθού, ενώ πλέον στην κυκλοφορία έχει δοθεί και το ρεύμα προς Κόρινθο της ΝΕΟ.

Σύμφωνα με τη νεότερη ενημέρωση της Πυροσβεστικής, στο Λουτράκι η προσπάθεια της Πυροσβεστικής εστιάζεται στο αναχαιτιστεί η φωτιά στην Εθνικη Οδό Αθηνων Πατρών και να μην περάσει στους οικισμούς που βρίσκονται νότια της οδικής αρτηρίας. Οι δυνάμεις έχουν ενισχυθεί από Ήπειρο, Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησο, ενώ θα εξακολουθήσουν ρίψεις από τα εναέρια μέσα μέχρι τη δυση (με 9 επιχειρησιακά και ένα συντονιστικό).


Στις φλόγες σπίτια σε Ειρήνη, Γαλήνη και Καρμπουνάρι

Περισσότερα από 30 σπίτια έχουν καεί στον οικισμό Ειρήνη από την μεγάλη φωτιά στο Λουτράκι που έχει πλέον φτάσει στους Αγίου Θεοδώρους.

Παράλληλα, λίγο μετά τις 19:30, καίγονται σπίτια στον οικισμό Γαλήνη, με τους πολίτες καταγγέλλουν ότι εδώ και δύο ώρες δεν έχει φανεί κανένα πυροσβεστικό μέσο.

Καμμένα σπίτια και στο Καρμπουνάρι Λουτρακίου.


Έκλεισε παλιά και νέα Εθνικής Οδός - Προς Αγίους Θεοδώρους οι φλόγες

Κλειστή είναι πλέον και η παλιά Εθνική Οδός Αθηνών Κορίνθου λόγω της ανεξέλεγκτης φωτιάς που μαίνεται από το μεσημέρι της Δευτέρας στο Λουτράκι.

Πιο συγκεκριμένα, η παλιά Εθνική Οδός Αθηνών Κορίνθου έχει κλείσει από τον κόμβο Αγίων Θεοδώρων μέχρι τον κόμβο Eπιδαύρου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Νωρίτερα, διεκόπη η κυκλοφορία και στην Εθνική Οδό Αθηνών - Κορίνθου.

Εκκενώθηκαν οικισμοί, κατασκηνώσεις και γηροκομείο

H πυρκαγιά ξέσπασε το μεσημέρι της Δευτέρας στην περιοχή Καλλιθέα Λουτρακίου. Προληπτικά εκκενώθηκαν τρεις κατασκηνώσεις, με τα 800 παιδιά να βρίσκονται πλέον στο κλειστό Γήπεδο Λουτρακίου. Μήνυμα του 112 προέτρεπε νωρίτερα για εκκένωση των περιοχών Καλλιθέα, Πευκιά, Αγ. Κωνσταντίνος και Ειρήνη Κορινθίας.

Στη συνέχεια, 112 στάλθηκε και στους κατοίκους των περιοχών Καλαμάκι Ισθμίων και Παράδεισος - ώστε να εκκενώσουν τους οικισμούς τους προς Κόρινθο. Συγκεκριμένα το μήνυμα ανέφερε: «Δασική πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή. Εάν βρίσκεστε στις περιοχές Καλαμάκι Ίσθμια, Παράδεισος εκκενώστε προς Κόρινθο. Ακολουθήστε τις οδηγίες των Αρχών».

Σημειώνεται πως νωρίτερα εκκενώθηκαν οι τρόφιμοι από το γηροκομείο «Ελπίς», ενώ ήδη τα παιδιά από την κατασκήνωση Sportcamp Loutraki βρίσκονται στο κλειστό γυμναστήριο «Γ. Γαλανόπουλος».

Κλειστός ο προαστιακός στο Κιάτο