Ελλάδα

Συσκευασμένα κρέατα: Ρεπορτάζ του Dnews για την... απόκλιση στις τιμές

Συσκευασμένα κρέατα: Ρεπορτάζ του Dnews για την... απόκλιση στις τιμές Φωτογραφία: ΑΡΧΕΙΟΥ - EUROKINISSI
Χαοτική είναι η διαφορά των τιμών στην αγορά συγκριτικά με τα σούπερ μάρκετ. Οι τιμές στην Βαρβάκειο το τελευταίο διάστημα παραμένουν σταθερές σε αντίθεση με τα σούπερ μάρκετ που συνεχίζουν να αυξάνονται.

Το ράλι των τιμών στα βασικά καταναλωτικά αγαθά «καλά κρατεί», με τις τιμές στα συσκευασμένα κρέατα να ξεφεύγουν. Κρεοπώλες μιλώντας στo Dnews, κάνουν λόγω για μεγάλη αισχροκέρδεια και κερδοσκοπία, ενώ εφιστούν την προσοχή των καταναλωτών στη ποιότητα και στην ποσότητα που αναγράφεται πάνω στα προϊόντα που αγοράζουν. «Πλέον το τρικ είναι γνωστό. Γράφουν τις τιμές του κιλού και δίπλα την τιμή της συσκευασίας έτσι ώστε ο καταναλωτής να μην προσέξει το καθαρό βάρος», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Αυτή την περίοδο η κίνηση στην αγορά είναι υποτονική καθώς διανύουμε τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού και σχεδόν το 80% του κόσμου είναι διακοπές. Παρ όλα αυτά η ποιότητα των προϊόντων παραμένει υψηλή και οι τιμές σταθερές. Ενδεικτικά ο λαιμός χοιρινός στα σούπερ μάρκετ στοιχίζει 7,80 ευρώ το κιλό, ενώ στη Βαρβάκειο αγορά 5,80 ευρώ. Το μοσχάρι χωρίς κόκκαλο είναι στα 11.70 ευρώ το κιλό, με την αντίστοιχη τιμή στην αγορά -α ποιότητα- να είναι στα 10,80 ευρώ.

Το φιλέτο στήθος κοτόπουλο φτάνει 17,69 ευρώ το κιλό, η συσκευασία των 0,780 γραμμαρίων (τρία φιλέτα) 11.50 ευρώ, έναντι των 7,50 ευρώ. Το ποντίκι νεαρού μόσχου είναι 2 ευρώ ακριβότερο στα σούπερ μάρκετ αφού κάνει 12,90 ευρώ το κιλό, 10,80 που θα το βρει κάποιος στην κρεαταγορά. Το μπούτι κοτόπουλο είναι 8,92 ευρώ το κιλό, δηλαδή 4 ευρώ παραπάνω αφού η αντίστοιχα κυμαίνεται στα 4,90 ευρώ το κιλό.

kotopoulo.mili

«Είναι δυνατόν; Τέτοιες τιμές», αναρωτιέται στo Dnews ο κρεοπώλης κ. Δημήτρης και συνεχίζει: «Οι καταναλωτές πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη σημασία στα συσκευασμένα προϊόντα όχι πόσο έχει η συσκευασία αλλά πόσο ζυγίζει το περιεχόμενο του διότι η τιμή έρχεται πολύ περισσότερο από την Βαρβάκειο αγορά. Οι τιμές στα σούπερ μάρκετ είναι εξωπραγματικές, φωνάζουμε χρόνια αλλά κανείς δεν μας ακούει».

Τέλος, όσον αφορά τους κιμάδες στις κρεαταγορές αλλά και στα κρεοπωλεία ο κιμάς κόπτεται παρουσία του πελάτη από το τεμάχιο του κρέατος που επιθυμεί, ενώ στα σούπερ μάρκετ είναι συσκευασμένος με αποτέλεσμα κανένας να μην γνωρίζει πρώτον την ποιότητα και δεύτερον τη μίξη κρέατος.

kreas.mili