Ελλάδα

Ιωάννης Κουκουβέλας στο Dnews: «Η Θεσσαλία θα αποκατασταθεί σε ένα χρόνο από τώρα, αλλά μερικώς»

Ιωάννης Κουκουβέλας στο Dnews: «Η Θεσσαλία θα αποκατασταθεί σε ένα χρόνο από τώρα, αλλά μερικώς» Φωτογραφία: ΙΝΤΙΜΕ
«Η περιοχή της Θεσσαλίας θα καταφέρει να ανακάμψει αρκετά σε ένα χρόνο από σήμερα, αλλά δεν μπορεί να προβλεφθεί με ακρίβεια σε ποιο βαθμό θα ανακάμψει, επειδή η ανάκαμψη θα εξαρτηθεί από μια σειρά παραμέτρων που πρέπει να καταγραφούν».

Αυτή είναι η εκτίμηση του καθηγητή Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και Μέλους μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής ΣεισμοΤεκτονικής ΟΑΣΠ, κ. Ιωάννη Κουκουβέλα.

Ο ίδιος θεωρεί ότι η περιοχή θα καταφέρει να ανακάμψει έως και 70 % σε ένα χρόνο, αλλά αυτό είναι μια απλή εκτίμηση που μένει να αποδειχθεί. «Αν το τοπίο επανέλθει στην ίδια μορφή αυτό θα το ξέρουμε μόλις η περιοχή αποστραγγιστεί από την πλημμύρα και εφόσον γίνουν οι ανάλογες μετρήσεις. Θα ήθελα όμως να πω ότι θεαματικές αλλαγές σε μεγάλη έκταση δεν θα υπάρξουν. Στο τι μέλλει γενέσθαι, η αρωγή της κυβέρνησης όπως ανακοινώθηκε θα είναι καθοριστική και θα δώσει την ώθηση ώστε στην περιοχή να ανασυνταχθεί ο κοινωνικός ιστός και να επανεκκινήσει η οικονομία»

Αναφορικά με τα αίτια αυτής της καταστροφής ο καθηγητής λέει ότι πρέπει να υπάρχει η ανάλογη γεωλογική θεώρηση:

«Η γεωλογία ως επιστήμη ασχολείται πολλές φορές με τα ακραία φυσικά φαινόμενα τα οποία και αποτυπώνονται στη γεωλογική καταγραφή. Το φαινόμενο “Daniel”, από όλες τις απόψεις, ήταν ακραίο και η εξήγησή του έχει και γεωλογικές παραμέτρους. Επιγραμματικά αναφέρθηκαν από τους μετεωρολογικούς σταθμούς βροχοπτώσεις, στη Θεσσαλία τις τελευταίες ημέρες, 900 – 1000 χιλιοστά βροχής. Αυτή η βροχόπτωση αντιστοιχεί περίπου σε δύο υδρολογικά έτη. Τώρα από γεωλογικής απόψεως η περιοχή του Θεσσαλικού κάμπου δεν ήταν πριν από το Daniel λίμνη και ούτε θα είναι σε μερικές μέρες», λέει ο ίδιος.

Στην απάντηση του ερωτήματος:

«ποιος φταίει για την πλημμύρα;», ο καθηγητής λέει πως πρωταρχικά η ακραία βροχόπτωση που προκάλεσε ένα μη γνωστό καταστροφικό φαινόμενο:

«Για να προβλέψει και να διαχειριστεί κάποιος ένα φαινόμενο σαν αυτό αφενός πρέπει να έχει εμπειρία από ανάλογα φαινόμενα, πράγμα που δεν υπήρχε, αφού ανάλογη βροχόπτωση δεν είχε ξανασυμβεί και αφετέρου να υπάρχουν αντιπλημμυρικά έργα ικανής διατομής για να «πάρουν» την πλημμυρική παροχή, που επίσης δεν υπήρχαν γιατί ποτέ δεν χρειάστηκαν. Αν τέτοια έργα σχεδιάζονταν, εύκολα πολλοί από μας θα τα χαρακτήριζαν ως “Φαραωνικά”. Ο σχεδιασμός έργων γίνεται με τις υφιστάμενες τιμές πλημμυρικών παροχών και υπενθυμίζω ότι ανάλογες καταγραφές δεν υπήρχαν. Συνοψίζοντας, μια βροχόπτωση έξω από τα όρια της στατιστικής, δεν είναι δυνατόν να αποστραγγισθεί με τα υφιστάμενα αντιπλημμυρικά έργα. Για να είμαι όμως περισσότερο ακριβής αυτά πιθανά να λειτούργησαν κατά τις πρώτες ώρες της εξέλιξης του φαινομένου αλλά όχι στην κορύφωσή του”.

Σύμφωνα με τον Καθηγητή Κουκουβέλα, δυστυχώς, όπως και το συγκεκριμένο φαινόμενο, ανάλογα φαινόμενα στο μέλλον δεν μπορούν να αποφευχθούν με τις υφιστάμενες υποδομές.

«Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι τα έργα στην τεχνητή κοίτη που εκτρέπει τον Πηνειό ποταμό έξω από την Λάρισα άρχισαν να ανασκάπτονται πριν από περίπου 80 χρόνια και ολοκληρώθηκαν πριν από 40 χρόνια. Άρα για να γίνει εκβάθυνση και διεύρυνση της κοίτης αυτής θα χρειαστούν αρκετά χρόνια και τα ανάλογα κονδύλια. Αυτό αν επιχειρηθεί για ολόκληρη την περιοχή της Θεσσαλία θα χρειασθεί πολλαπλάσια κονδύλια και τον αντίστοιχο χρόνο», καταλήγει ο Έλληνας επιστήμονας.

Koukouvelas

Ιωάννης Κουκουβέλας, καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και Μέλους μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής ΣεισμοΤεκτονικής ΟΑΣΠ