Ελλάδα

Γροθιά στο στομάχι: H στιγμή που κτηνοτρόφος αντικρίζει τα 800 πνιγμένα ζώα του στη Λάρισα

Γροθιά στο στομάχι: H στιγμή που κτηνοτρόφος αντικρίζει τα 800 πνιγμένα ζώα του στη Λάρισα Φωτογραφία: onlarissa.gr
Ολική καταστροφή έχουν υποστεί οι κτηνοτρόφοι το Θεσσαλικού κάμπου από το «χτύπημα» της κακοκαιρίας Daniel. Σοκαριστική η στιγμή που κτηνοτρόφος αντικρίζει τα 800 πνιγμένα ζώα του.

Γροθιά στο στομάχι οι εικόνες από πλημμυρισμένη κτηνοτροφική μονάδα στην Τερψιθέα της Λάρισας. Ο ιδιοκτήτης μπαίνει με μια βάρκα, καθώς ακόμα τα νερά δεν έχουν υποχωρήσει και αντικρίζει το αποτρόπαιο θέαμα της απόλυτης καταστροφής. 

Σύμφωνα με το onlarissa.gr, ο κτηνοτρόφος Κώστας Πατσιούρας έχει υποστεί τεράστια ζημιά καθώς από τα 1.200 πρόβατά του, πνίγηκαν τα 800.

Αν και ακόμα δεν έχει ξεκινήσει η διαδικασία της καταγραφής, οι πρώτες εκτιμήσεις των κτηνοτρόφων είναι ότι χάθηκε περίπου το 1/3 των ζώων, ωστόσο απαιτείται χρόνος για να γίνει λεπτομερής καταγραφή. Ανείπωτος ο πόνος για όσους είδαν τα πρόβατά τους να πνίγονται χωρίς οι ίδιοι να μπορούν να τα βοηθήσουν.

Στις άμεσες προτεραιότητες είναι περισυλλογή, ταφή και καύση των νεκρών ζωών προκειμένου να προληφθούν ασθένειες. Και αυτό διότι τα κουφάρια των ζώων αποτελούν υγειονομική βόμβα.

Μετά από πλημμύρες, οι πιθανότεροι κίνδυνοι για την υγεία του πληθυσμού περιλαμβάνουν τις γαστρεντερίτιδες ιογενούς, βακτηριακής και παρασιτικής αιτιολογίας (norovirus, rotavirus, Cryptosporidium κ.ά.), ηπατίτιδα Α, νοσήματα του αναπνευστικού συστήματος (Covid-19, λεγεωνέλλα κ.ά), καθώς και τα νοσήματα που μεταδίδονται μέσω διαβιβαστών και μέσω τρωκτικών ή άλλων ζώων (λεπτοσπείρωση, ιός Δυτικού Νείλου, ελονοσία κ.ά).

{https://www.youtube.com/watch?v=3HvCkJmBflQ}