Ελλάδα

Ελευσίνα: Τα 7 παροπλισμένα πλωτά γεωτρύπανα που «σκουριάζουν» στον κόλπο

Ελευσίνα: Τα 7 παροπλισμένα πλωτά γεωτρύπανα που «σκουριάζουν» στον κόλπο
Ο κόλπος της Ελευσίνας έχει μετατραπεί σε «νεκροταφείο» ναυαγίων και παροπλισμένων πλοίων με τεράστια περιβαλλοντική υποβάθμιση στο ήδη μολυσμένο τοπίο.

Τα 7 πλωτά γεωτρύπανα μεταφέρθηκαν το 2017 στον κόλπο της Ελευσίνας και μέχρι σήμερα παραμένουν ακινητοποιημένα στο Β Καραβοστάσι, που βρίσκεται απέναντι από τη Βίλα Ευταξία.

Τα γεωτρύπανα το 2017 ανήκαν στην εταιρεία γεωτρήσεων Ocean Rig. Πρόκειται για εταιρεία υποβρύχιων εξορύξεων, η οποία εδρεύει στην Αθήνα.

Το 2018 ολοκληρώθηκε η εξαγορά της εταιρείας Ocean Rig, συμφερόντων του εφοπλιστή Γιώργου Οικονόμου, από την ελβετική Transocean Ltd, σε μια συμφωνία συνολικής αξίας περίπου 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Λόγω παλαιότερης τεχνολογίας και οικονομικών προβλημάτων, το 2017, με απόφαση της εταιρείας Ocean Rig και του Λιμεναρχείου Ελευσίνας, κατέληξαν σε συμφωνία για τη μεταφορά 7 πλωτών γεωτρύπανων και παρά τις αντιδράσεις των κατοίκων της για την προσάραξή τους στον κόλπο της Ελευσίνας.

Η "αποθήκευσή" τους εκεί τείνει να μετατρέψει τον ήδη επιβαρυμένο κόλπο της Ελευσίνας σε ένα απέραντο θαλάσσιο πάρκινγκ πλοίων.

Σήμερα, στο κεντρικό λιμάνι και τη γύρω περιοχή υπάρχουν 27 ναυάγια στα ρηχά νερά του κόλπου, ενώ υπάρχουν περισσότερα από 40 παροπλισμένα και κατασχεμένα πλοία που συμβάλλουν στη ρύπανση της θάλασσας.

Αυτά είναι τα 7 πλωτά γεωτρύπανα: DISCOVERER CLEAR LEADER, OCEAN RIG OLYMPIA, OCEAN RIG ATHENA, OCEAN RIG MYLOS, OCEAN RIG APOLLO, DEEPWATER CHAMPION, DISCOVERER AMERICAS.

{https://www.youtube.com/watch?v=YQ-HaYBepOI&ab_channel=MichaelMiller}