Ελλάδα

Κραββαρίτης- ιατροδικαστής: Ήταν θέμα χρόνου να πεθάνει η Τζωρτζίνα, δεν πέθανε από κεταμίνη

Κραββαρίτης- ιατροδικαστής: Ήταν θέμα χρόνου να πεθάνει η Τζωρτζίνα, δεν πέθανε από κεταμίνη
Ο μάρτυρας υπεράσπισης στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου, ιατροδικαστής Χρήστος Κραβαρίτης αμφισβητεί ευθέως την ιατροδικαστική και τοξικολογική έκθεση που έγιναν στην 9χρονη και κάνει λόγο για θάνατο από παθολογικά αιτία, λόγω της πολυοργανικής ανεπάρκειας του παιδιού.

Ακόμη ένας μάρτυρας υπεράσπισης, μάρτυρας ειδικών γνώσεων, κατέθεσε σήμερα στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου. Ο ιατροδικαστής Χρήστος Κραββαρίτης διαφώνησε ανοιχτά με το ιατροδικαστικό πόρισμα του Σωτήρη Μπουζιάνη και την τοξικολογική έκθεση του Νίκου Ράικου, χαρακτηρίζοντάς τα, ανακριβή.

«Σε αυτή την ιατροδικαστική διερεύνηση έγιναν πράγματα που δε συνηθίζονται. Ο συνάδελφος μου, ο κ. Μπουζιάνης, που σέβομαι απολύτως, τον γνωρίζω 20 χρόνια, έκανε ιατροδικαστική έκθεση που φαίνεται να «πετάει το μπαλάκι» στους άλλους. Έβαλε copy paste σε κάθε όργανο ότι αναφέρει στην έκθεση ο παθολογοανατόμος, δεν εξέφρασε δική του άποψη.

Η ιστοπαθολογική διερεύνηση ήταν πολύ αναλυτική, αλλά δεν κατέληξε σε κάποιο συμπέρασμα. Το τρίτο είναι ότι η τοξικολογική ανάλυση βγάζει ένα αποτελεσμα για την οποία κάνει ένα σχολιασμό σε ένα πλήθος παραδειγμάτων που δε μπορεί να στοιχειοθετήσει.

Στο δημοτικό λέγαμε, δεν βάζουμε πορτοκάλια με μήλα. Δε μπορείς να συγκρίνεις τον 8χρονο με τον 60αρη. Ο κάθε οργανισμός έχει δικά του στοιχεια που διαφοροποιούν τη δράση των φαρμάκων σε κάθε άνθρωπο», κατέθεσε σχετικά ο μάρτυρας, βγάζοντας εκτός «κάδρου» την κεταμίνη από πιθανή αιτία θανάτου, λέγοντας ότι ήταν θέμα χρόνου να πεθάνει η άτυχη Τζωρτζίνα.

«Είχε πολύ μικρό προσδόκιμο ζωής. Ήταν θέμα χρόνου να συμβεί ακόμα κι αν δε συνέβαιναν όλοι αυτοί οι παράμετροι. Είχε πολυοργανική έκπτωση. Ένας εγκέφαλος τελείως κατεστραμμένος, σεσημασμένη εκφύλιση εγκεφάλου. Η καρδιά ήταν 41 γραμμάρια. Οργανισμός ανεπαρκής σε πολλές λειτουργίες του και όργανα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο μάρτυρας.

Αντίθετα από το επίσημο ιατρικό πόρισμα για θανατηφόρα δηλητηρίαση της Τζωρτζίνας από κεταμίνη, ο κ. Κραβαρίτης κάνει λόγο για: «οξύ πνευμονικό οίδημα συνέπεια πνευμονοπάθειας και λήψης κατασταλτικών φαρμάκων.

Το παιδί έπαιρνε ουσίες που δυσκόλευαν τη λειτουργία της αναπνοής. Για μένα αυτό είναι το πιο σημαντικό στοιχείο. Αυτό θα ήταν ένα ολοκληρωμένο και πλήρες ιατροδικαστικό πόρισμα».

Η Πρόεδρος της έδρας αμφισβήτησε την επιστημονική άποψη του μάρτυρα περί θανάτου του παιδιού από παθολογικά αίτια καθώς όπως ανέφερε δεν προκύπτει από τον ιατρικό φάκελο του παιδιού, ότι λίγο πριν πεθάνει, έπασχε από πνευμονοπάθεια.

Πρόεδρος: Η πνευμονοπάθεια από πότε δρομολογείται;

Μάρτυρας: Θεωρώ ότι πυροδοτείται από λοίμωξη, ή από συστηματική πάθηση, όπως ρευματοειδή αρθρίτιδα….

Πρόεδρος: Εδώ τι είχαμε;

Μάρτυρας: Δε μπορώ να το αξιολογήσω ακριβώς. Από πότε χρονολογείται η λοίμωξη.

Πρόεδρος: Πόσο καιρό πριν έπρεπε να έχει λοίμωξη αναπνευστικού για να πεθάνει; Μπορεί να είναι αιτία θανάτου εδώ;

Μάρτυρας: Ναι, μπορεί να έχει γίνει πνευμονικό αρεστ. Δε σας το έχει πει ο κ. Ράικος; Δεν το ρωτήσατε;

Πρόεδρος: Το τι έχω ρωτήσει εγώ, αφήστε το… γιατί πέθανε με τα 22.000 λευκά αιμοσφαίρια και όχι νωρίτερα που είχε 30 χιλιάδες λευκά;

Μάρτυρας: Δε μπορούμε να ξέρουμε ακριβώς πότε θα συμβεί αυτό το αποτέλεσμα.

Πρόεδρος: Λέτε είχε δυσχέρεια αναπνοής; Μα δεν υπάρχει καταγεγραμμένο τέτοιο εύρημα για τις 29/1….

Μάρτυρας: Το πρωί, το μεσημέρι νομίζω είχε.

Πρόεδρος: Αυτό που προκύπτει είναι στις 14.20 υπάρχει μήνυμα της κατηγορούμενης προς το σύζυγό της που δεν του αναφέρει αναπνευστική δυσχέρεια. Δε θα το ανεφερε ο σύνοδος της, εν προκειμένω η κατηγορούμενη, αν είχε δυσχέρεια;

Μάρτυρας: Δεν πέθανε απο πνευμονοπάθεια, από πνευμονοπάθεια, συνδρομή βαρεων ναρκωτικών φαρμάκων, αν εξέλειπε ένα από αυτά μπορεί να ζούσε.

«Δεν υπάρχουν ευρήματα συμβατά με δηλητηρίαση στην ιατροδικαστική εξέταση»

Ο μάρτυρας επέμεινε ότι η Τζωρτζίνα δεν πέθανε από κεταμίνη, καθώς όπως αναφέρει δε βρέθηκαν στο σώμα της σημάδια που παραπέμπουν σε φαρμακευτική δηλητηρίαση.

«Δε θα έλεγα ποτέ την αιτία δηλητηρίαση. Η φράση θανατηφόρα δηλητηρίαση δεν ανταποκρίνεται στην ιατροδικαστική έκθεση. Δεν υπάρχουν ευρήματα συμβατά με δηλητηρίαση. Δεν ανταποκρίνεται εξ ολοκλήρου στο ιατροδικαστικό στάτους.

Η κεταμίνη στην περίπτωση που εξετάζουμε, χορηγήθηκε παραπλεύρως χωρίς όμως να αλλάζει το τελικό αποτελεσμα, ο θάνατος είχε δρομολογηθεί από το σοβαρό πνευμονικό οίδημα»,επιχειρηματολόγησε ο μάρτυρας ειδικών γνώσεων.

«Πολύ ριψοκίνδυνη η απόδοση του θανάτου της 9χρονης σε δηλητηρίαση»

Αντίστοιχη επιστημονική άποψη εξέφρασε και ο δεύτερος μάρτυρας υπεράσπισης που εξετάστηκε σήμερα, ο παθολογοανατόμος, Ανδρέας Καραμέρης.

Ο μάρτυρας στην κατάθεσή του επισημαίνει το πολύ μικρό βάρος της καρδιάς και την φλεγμονή στον πνεύμονα της Τζωρτζίνας ως πιθανά σημεία- κλειδιά για το θάνατό της, χαρακτηρίζοντας ριψοκίνδυνο το συμπέρασμα των ιατροδικαστών ότι η Τζωρτζίνα πέθανε από κεταμίνη.

«Μου έκανε μεγάλη εντύπωση το βάρος της καρδιάς της. Είναι ασύμβατο με τη ζωή της. Δεν έχω ξαναδεί καρδιά 47 γραμμαρίων. Συνήθως είναι στα 80 γραμμάρια», ανέφερε σχετικά ο μάρτυρας, διευκρινίζοντας ωστόσο δε μπορεί να συνδέσει ευθέως το μικρό βάρος της καρδιάς της Τζωρτζίνας με την ανακοπή καρδιάς που υπέστη.

Πρόεδρος: Από τι πάσχει αυτή η καρδιά;

Μάρτυρας: Όλα είναι μικρά βάσει του μεγέθους της καρδιάς, το κλάσμα εξώθησης, οι μύες της καρδιάς. Παρουσιάζει λιπώδη εκφύλιση. Έχει αντικατασταθεί μέρος του φυσιολογικού καρδιακού ιστού με λίπος. Με τι συνδέεται αυτό; Με μυοκαρδικη ατροφία; Θα μπορούσε να είναι και αυτό.

Πρόεδρος: Μπορείτε να μου πείτε ένα εύρημα από την καρδιά που μπορεί να οδήγησε αε αιφνίδιο θάνατο από την καρδιά;

Μάρτυρας: Όχι δε μπορεί να το πει κάποιος αυτό.

Πρόεδρος: Ο υπέρηχος ή το καρδιογράφημα της καρδιάς τυχόν ανωμαλίες δεν τις πιάνει;

Μάρτυρας: Όχι δεν τις πιάνει. Σε καμία περίπτωση δε μπορούμε να αποδώσουμε αιφνίδιο θάνατο από τη λιπώδη εκφύλιση.

Πρόεδρος: Αποκλείεται το θάνατο με κεταμίνη;

Μάρτυρας: Πολύ ριψοκίνδυνο να πάρει τέτοια απόφαση ο ιατροδικαστής και να ονοματίσει ουσία. Εγώ δε θα έγραφα δηλητηρίαση. Τα ευρήματα μιας τέτοιας δηλητηρίασης δεν περιγράφονται στην ιστολογική έκθεση.

Η εξέταση μαρτύρων υπεράσπισης θα συνεχιστεί αύριο.