Ελλάδα

Δίκη Πισπιρίγκου: Ξαναζωντανεύουν οι τελευταίες στιγμές της Τζωρτζίνας, κλήθηκε ξανά ο Μπουζιάνης, τα τρία ερωτήματα

Δίκη Πισπιρίγκου: Ξαναζωντανεύουν οι τελευταίες στιγμές της Τζωρτζίνας, κλήθηκε ξανά ο Μπουζιάνης, τα τρία ερωτήματα
Για ακόμη μία φορά θα βρεθεί στη δικαστική αίθουσα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας, ο ιατροδικαστής που διενήργησε την εξέταση στη σορό της άτυχης Τζωρτζίνας, κ. Σωτήρης Μπουζιάνης, μετά από αίτημα της υπεράσπισης της Ρούλας Πισπιρίγκου, το οποίο έκανε ομόφωνα δεκτό το δικαστήριο.

Ειδικότερα, ο Αλέξης Κούγιας ζήτησε να προσκομιστούν από την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών, οι φωτογραφίες της νεκροψίας- νεκροτομής της 9χρονης και να επανακληθεί ο κ. Μπουζιάνης προκειμένου να απαντήσει σε τρία συγκεκριμένα ερωτήματα της υπεράσπισης, για τα οποία, κατά την άποψη της υπεράσπισης έχουν δοθεί από τον ιατροδικαστή, αντιφατικές απαντήσεις.

  • Αν έγινε απινίδωση στο 9χρονο κοριτσάκι, μιας και ο κ. Μπουζιάνης αναφέρει σημάδια απινίδωσης στο άψυχο σώμα του παιδιού, ενώ η νοσηλεύτρια που ήταν παρούσα στην ανάνηψη, κατέθεσε ότι δεν είχε γίνει ανάνηψη στη Τζωρτζίνα.
  • Αν ο ίδιος είχε εντοπίσει κυάνωση στα χείλη του παιδιού, καθώς δεν το αναφέρει στην έκθεσή του, ενώ στο ιστορικό νοσηλείας αναφέρεται το σχετικό εύρημα και
  • Σε ποιο χέρι εντόπισε ίχνη του φλεβοκαθετήρα καθώς και από ποιο μέρος της καρδιάς έλαβε δείγμα μεταθανάτιο αίματος, ώστε να εντοπίσει σε αυτό τη μεγάλη δόση κεταμίνης. Η θέση της υπεράσπισης είναι ότι ο ιατροδικαστής έκανε λανθασμένη δειγματοληψία.

Απορρίφθηκαν άλλα αιτήματα της κατηγορούμενης από το δικαστήριο

Ορισμένα από τα αιτήματα που διατυπώθηκαν το προηγούμενο διάστημα από τους διαδίκους, από τους δικηγόρους υποστήριξης της κατηγορίας και από την υπεράσπιση της κατηγορουμένης απορρίφθηκαν, ενώ για άλλα το δικαστήριο δεν έχει εκδώσει ακόμη απόφαση. Συγκεκριμένα, δεν έγινε δεκτό το αίτημα της υπεράσπισης να συνεχιστεί για μια ακόμη συνεδρίαση η εξέταση του καθηγητή Τοξικολογίας, Νίκου Ράικου από τον Αλέξη Κούγια, όπως επίσης και το αίτημα των δικηγόρων του Μάνου Δασκαλάκη για κατά αντιπαράσταση εξέταση του Σωτήρη Μπουζιάνη με τους γιατρούς και τους νοσηλευτές της ΜΕΘ Παίδων του Αγλαϊα Κυριακού. Το δικαστήριο έχει επιφυλαχθεί για το αίτημα διενέργειας ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης στη Ρούλα Πισπιρίγκου, ενώ ο κ. Κούγιας ξαναζήτησε πραγματογνωμοσύνη, με νέα τοξικολογική εξέταση στο εναπομείναν αίμα της Τζωρτζίνας. Οι δικαστές ζήτησαν το νέο αίτημα, με διαφορετική δικονομική διατύπωση γραπτώς από τον υπερασπιστή της κατηγορουμένης.

Νωρίτερα, η ιατροδικαστής Ουρανία Δημακοπούλου, απαντώντας στις τελευταίες ερωτήσεις του Αλέξη Κούγια, επανέλαβε την πεποίθησή της ότι το παιδί δε δηληριάστηκε από κεταμίνη, αλλά πέθανε από βαριά λοίμωξη στο αναπνευστικό και επιβαρυμένη υγεία από τα πολλά φάρμακα που λάμβανε.

"Δηλητηρίαση είναι βίαιος στερητικός θάνατος, η εικόνα της δηλητηρίασης δε μπορεί να είναι έτσι (δείχνει φωτό νεκρής Τζωρτζίνας). Στο βίαιο θάνατο υπάρχει κυάνωση, εδώ ο ιατροδικαστής δε γράφει καν κυάνωση, γράφει μια απλή αφυδάτωση των χειλέων. Η καρδιά ισχαιμούσε. Είχε αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση από το τελευταίο επιληπτικό επεισόδιο του παιδιού τι τελευταίο 24ωρο πριν πεθάνει. Δεν έπαθε ισχαιμικό επεισόδιο στις 14.30 το μεσημέρι, ούτε πέθανε σε δυο λεπτά. ", ανέφερε χαρακτηριστικά η μάρτυρας.

Α. Κούγιας: Αναλαμβάνετε το κόστος να σας μηνύσει ο κ Ράικος και ο κ Μπουζιάνης;

Μάρτυρας: Προκαλώ όλους να φέρουν την αντίστοιχη βιβλιογραφία. Οποίος λέει ότι με 6,5 mg κεταμίνη πεθαίνει ας μου φέρει βιβλιογραφία. Πρέπει να συγκρίνουμε τα ίδια, όχι να μιλάμε για παιδιά με τιμές με τοξικομανείς.

Α. Κούγιας: Τον προκαλείτε να σας μηνύσει τον κ. Ράϊκο;

Μάρτυρας: Ας με μηνύσει.

Α. Κούγιας: Θα είναι παγκόσμιο γεγονός να καταδικαστεί κάποιος για ένα ενδονοσοκομειακό φάρμακο, όπως είναι η κεταμίνη;

Μάρτυρας: Θα είναι παγκόσμιο γεγονός, έχω μήνυμα από κλινική επιστήμονα από το Ηνωμένο Βασίλειο, παγκοσμίου φήμης, με βιογραφικό 150 σελίδες, μου έχει στείλει μήνυμα στο μειλ μου, ότι "δεν υπάρχει περίπτωση να έχει γίνει αυτό, κ. Δημακοπούλου, είμαι μαζί σας, ό,τι χρειαστείτε είμαι εδώ".

Α. Κούγιας: Παγκοσμίως έχει ανακοινωθεί πουθενά; Η μέθοδος που χρησιμοποίησε ο κ. Ράικος;

Μάρτυρας: Δεν έχουν δημοσιευτεί ποτέ. Δεν υπάρχει μέθοδος. Κάνω αίτημα να αναζητήσετε στην Αθήνα αν υπάρχει δηλητηρίαση από κεταμίνη, κανένας….εδώ στην Αθήνα δεν έχουμε θάνατο από κεταμίνη, ούτε απο τοξικομανή.

Ο κ. Μπουζιάνης θα καταθέσει την ερχόμενη Τετάρτη, 18 Οκτωβρίου.