Ελλάδα

«Η σφαγή που γίνεται στη Γάζα από τους Ισραηλινούς είναι»: Τι εξομολογείται Παλαιστίνιος που ζει 25 χρόνια στην Ελλάδα

«Η σφαγή που γίνεται στη Γάζα από τους Ισραηλινούς είναι»: Τι εξομολογείται Παλαιστίνιος που ζει 25 χρόνια στην Ελλάδα Φωτογραφία: ΑΠΕ ΜΠΕ
«Η Χαμάς οργάνωσε μία επίθεση, ήταν πολύ πετυχημένη, που δεν έχει γίνει εδώ και 75 χρόνια. Και να είναι η μάχη μέσα στα εδάφη του Ισραήλ και όχι στη Γάζα», λέει ο Σάμπρι, Παλαιστίνιος που ζει 25 χρόνια στην Ελλάδα.

Η κάμερα του mega τον συνάντησε στο σπίτι του εκεί που πλέον περνάει τις περισσότερες ώρες και βλέπει ειδήσεις για την πατρίδα του.

«Δεν μπορείς να φανταστείς πώς με αγκάλιασαν πριν από 25 χρόνια οι Έλληνες. Η Ελλάδα είναι το πρώτο κράτος που αναγνώρισε την Παλαιστίνη. Εμείς μέχρι τώρα λέμε ότι είμαστε Φιλισταίοι, δεν είμαστε Άραβες, είμαστε από την Κρήτη, είμαστε αίμα σας. Εγώ πιστεύω πως όχι μόνο το 99%, αλλά το 100% του ελληνικού λαού είναι με τους Παλαιστίνιους.

Καθημερινά, απλά δεν ακούγεται. Η σφαγή που γίνεται στη Γάζα από τους Ισραηλινούς, είναι με εντολή από τους Αμερικάνους. Αυτοί που πεθαίνουν είναι πιο εύκολο από αυτούς που τραυματίζονται και μένουν ανάπηροι. Χθες ο Πούτιν ζήτησε να σταματήσει ο πόλεμος. Δεν το δέχτηκε η Αμερική και η Ευρώπη».

Ο Σάμπρι υπήρξε εικονολήπτης και τα τελευταία χρόνια διατηρεί ένα από τα πιο γνωστά εστιατόρια στα βόρεια προάστεια εκεί δραστηριοποιείται και στο συμβούλιο ένταξης μεταναστών του Δήμου Αμαρουσίου.

«Το Ισραήλ δεν θέλει η Γάζα να παραμείνει. Πού είναι η Χαμάς; Η Χαμάς είναι 20.000 στρατιώτες και από το 2006 είναι πολιτικό κόμμα με στρατιωτική δομή. Ο παλαιστινιακός λαός καταδικάζει και καταγγέλλει τις επιθέσεις και από τις δύο πλευρές».

«Η επίθεση που έγινε το προηγούμενο Σάββατο ήταν μελετημένη. Είχαν έναν στόχο, το πέτυχαν. Αυτό που κάνει το Ισραήλ είναι έγκλημα πολέμου».