Ελλάδα

Δήμαρχος ετών 84 στο Dnews: «Αυτά είναι τα σχέδιά μου για τον τόπο μου»

EYROKINISSI EYROKINISSI
Ο νέος δήμαρχος Λευκάδας, είναι «μπαρουτοκαπνισμένος» και όχι αρχάριος.

Ο νέος δήμαρχος Λευκάδας, κατέκτησε ένα ρεκόρ στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είναι ο γηραιότερος δήμαρχος της χώρας και εξελέγη από την πρώτη Κυριακή. Ο Ξενοφών Βεργίνης, είναι 84 ετών και αποφάσισε να πάρει τα ηνία της διοίκησης του δήμου του, αφού όπως υποστηρίζει «πρέπει ο καθένας, να υπηρετεί τις αξίες που πιστεύει και να προσπαθεί για το καλύτερο δυνατό, στον τόπο του».

Μιλώντας στο Dnews, ο 84χρονος δήμαρχος αναφέρει ότι «όταν πιστεύεις ότι μπορείς να προσφέρεις και αυτό που θέλεις να προσφέρεις το αγαπάς, πρέπει να το κάνεις, χωρίς να δίνεις σημασία στην ηλικία. Θέλω να προσφέρω κάτι περισσότερο στον τόπο που γεννήθηκα και αγαπάω».

Ο νέος δήμαρος Λευκάδας, είναι «μπαρουτοκαπνισμένος», στην πολιτική και τη διοίκηση. Δεν είναι αρχάριος. Το βιογραφικό του είναι «γεμάτο» και θα μπορούσε κανείς να αναρωτηθεί, γιατί συμμετείχε στις εκλογές και δεν αναζήτησε την ηρεμία των χρόνων του. «Τα προβλήματα στο νησί είναι τα καθημερινά και τα χρόνια ζητήματα, που δεν έχουν λυθεί. Θεωρώ ότι υπάρχουν οι δυνατότητες, για να διορθωθούν πολλά. Όλα είναι δύσκολα, αλλά χρειάζονται πρακτικές λύσεις, που για να τις κάνεις πρέπει πρώτα να τις μελετήσεις και να βρεις και τους κατάλληλους συνεργάτες», μας λέει.

Υπήρξε βουλευτής, πρόεδρος του ΟΓΑ και έχει περάσει από πολλές «ηλεκτρικές» καρέκλες, όμως αναζητά συνέχεια τη λύση των προβλημάτων του νησιού του.

«Θέλω να αλλάξω το δήμο. Πρέπει να γίνει ανασυγκρότηση του δήμου, διοικητικά και οικονομικά, με επιλογή και αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού. Θα πρέπει να γίνει επίσης άμεσος διαχειριστικός έλεγχος. Υπάρχει ένα απόθεμα 14.000 ευρώ. Είναι δυνατόν;  Πρέπει να δούμε τι συμβαίνει. Πρέπει να διορθώσουμε πολλά και θα αρχίσουμε από τα αυτονόητα», αναφέρει ο κ. Βεργίνης και θα προχωρήσει άμεσα στις ακόλουθες ενέργειες:

-Ένα συνεργείο να καθαρίζει πολύ πρωί τα καλάθια και ένα συνεργείο να κλείσει σιγά σιγά όλες τις λακκούβες των δρόμων, γιατί προκαλούνται ατυχήματα. «Σε ένα μήνα μπορούμε να έχουμε καλυτερεύσει την κατάσταση σε μεγάλο βαθμό».

-Αποχέτευση. «Είναι δυνατόν να μυρίζουν οι σωλήνες της αποχέτευσης; Ως βουλευτής, είχα βοηθήσει να τα αλλάξουμε. Αλλά κάθε πέντε χρόνια, πρέπει με την πίεση του νερού, θα έπρεπε να καθαρίζονται οι σωλήνες».

-Πάρκινγκ. «Φυσικά θα πρέπει να βρεθούν νέοι χώροι, αλλά συγχρόνως θα πρέπει να οργανωθεί το πάρκινγκ στους υπάρχοντες χώρους. Ο καθένας κάνει ότι θέλει. Υπάρχει αταξία. Θα αναζητήσω χώρους για να κάνω δύο περιφερειακά μεγάλα πάρκινγκ. Από εκεί θα μπαίνουν στην πόλη με τα πόδια, εκτός από όσους δεν μπορούν και θέλουν βοήθεια. Αυτοί θα μεταφέρονται με ένα ηλεκτρικό minibus, θα το δούμε. Πρέπει όμως να κάνουν και οι ίδιοι οι κάτοικοι την προσπάθεια αυτή».

-«Πρέπει να δούμε, με μία μελέτη, πως θα αναδείξουμε τα χαρακτηριστικά της παλαιάς πόλης. Παντού, όπου και αν πάμε, οι χώρες αναδεικνύουν τις παλιές πόλεις, γιατί είναι ο προορισμός του τουρισμού. Η παλιά πόλη της Λευκάδας, είναι χύμα, καταστρέφεται καθημερινά. Πρέπει να παρέμβουμε, να αλλάξουμε τον φωτισμό της και να επιμείνουμε στην τήρηση της καθαριότητας. Ταλαιπωρείται ο τουρίστας έτσι. Πρέπει να πάμε σε ποιοτικό τουρισμό, με σεβασμό στο περιβάλλον».

-«Πρέπει να προσαρμοστούμε στη νέα τεχνολογία, αλλιώς θα βουλιάξουμε μέσα στις ανάγκες της νέας τεχνολογίας».

-Απορρίμματα: «Το θέμα των σκουπιδιών «καρκινοβατεί» εδώ και 4 χρόνια. Έχουμε τη μαρίνα και σκέφτονται οι ξένοι να μείνουν εκεί, γιατί δίπλα υπάρχουν τα σκουπίδια και τα λύματα και οι ασθένειες. Πρέπει να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους».

-Ακτές: «Οι παραλίες που έχει το νησί, είναι ονομαστές σε όλο τον κόσμο, αλλά υπάρχει ακαταστασία και σκουπίδια. Παντού ομπρέλες. Δεν είναι καλό αυτό, δυσφημείται ο τόπος, θα το αλλάξουμε».

Ο νέος δήμαρχος Λευκάδας, θα προχωρήσει άμεσα και με πρόγραμμα σε όλα τα παραπάνω. «Τα έχω σκεφτεί όλα», καταλήγει. «Οι συμπολίτες μου, με ψήφισαν γιατί αγαπώ τον τόπο μου και ενδιαφέρομαι να κάνω έργο»