Ελλάδα

Νέες ταυτότητες: Η εκκλησία Κρήτης που έχει επιφυλάξεις αλλά δεν βλέπει αντίχρηστο και το επίσημο τέλος των παλιών

Νέες ταυτότητες: Η εκκλησία Κρήτης που έχει επιφυλάξεις αλλά δεν βλέπει αντίχρηστο και το επίσημο τέλος των παλιών
Συνεχίζουν χιλιάδες πολίτες να κλείνουν ραντεβού προκειμένου να εκδώσουν την νέα τους ταυτότητα. Θα πρέπει όμως όλοι να γνωρίζουν ότι η ισχύς των υπαρχουσών ταυτοτήτων είναι το 2026. Για τις νέες ταυτότητες τοποθετήθηκε η εκκλησία της Κρήτης.

Υστερα από τρεις συνεδριάσεις η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης φέρεται να πήρε αποφάσεις για το θέμα των νέων ταυτοτήτων.

«Ναι» στις νέες ταυτότητες λέει η Εκκλησία της Κρήτης, σε αυτές όμως που θα έχουν αποκλειστικά το ρόλο της ταυτοποίησης ενός προσώπου και όχι στις ταυτότητες που μελλοντικά μπορούν να λειτουργήσουν ως «συλλέκτες πολλαπλών προσωπικών δεδομένων».

Αυτή φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες του Cretalive, να είναι με απλά λόγια η θέση της Εκκλησίας της Κρήτης για το «καυτό» θέμα των ταυτοτήτων που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων. Ένα θέμα που απασχόλησε σε τρεις συνεδριάσεις την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο και αυτό καταδεικνύει τον προβληματισμό και τις επιφυλάξεις.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Σύνοδος απέρριψε τις θεωρίες περί Αντίχριστου, δεν κρύβει όμως τις σοβαρές επιφυλάξεις ως προς το θέμα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων. Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης αναφέρουν ότι το όλο θέμα προβλημάτισε ιδιαιτέρως τους Ιεράρχες του νησιού και γι’ αυτό ζήτησαν την συνδρομή των ειδικών, τόσο του νομικού συμβούλου της Συνόδου κ. Δημήτρη Μηλαθιανάκη, όσο και τεχνικών συμβούλων Πληροφορικής.

Η Εκκλησία της Κρήτης φέρεται να καταλήγει στο ότι όσο οι νέες ταυτότητες εξυπηρετούν αποκλειστικά το ζήτημα της ταυτοποίησης, δεν υπάρχει πρόβλημα, διαφωνία, αντίρρηση. Αυτό δεν σημαίνει όμως, όπως συζητήθηκε, ότι δεν θα εκφράσει την πλήρη αντίθεση της στην περίπτωση που σε δεύτερο χρόνο η ψηφιακή διακυβέρνηση αρχίσει σταδιακά να προσθέτει και άλλα πολλαπλά δεδομένα στην ταυτότητα, κάτι που αντιτίθεται στον σεβασμό της αξίας του ανθρώπου. Σε αυτήν την περίπτωση η Εκκλησία της Κρήτης αναμένεται να διαχωρίσει τη θέση της και να διατυπώσει την πλήρη διαφωνία της.

Πότε παύουν να ισχύουν οι παλιές

Από τον Αύγουστο του 2026 θα ισχύουν μόνο οι νέες ταυτότητες στη χώρα καθώς καταργούνται οριστικά οι παλιές.

Από το 2026 στη χώρα θα υπάρχει ένα δελτίο ταυτότητας «που θα φέρει τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά» σημείωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ πριν περίπου ένα μήνα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, αναφερόμενος στις νέες ταυτότητες.

«Με βάση τον ευρωπαϊκό κανονισμό υποχρεωτικά σε δύο χρόνια δεν θα ισχύει η παλιά ταυτότητα. Από τον Αύγουστο του 2026 και μετά, σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό κανονισμό, όποιο δελτίο ταυτότητας δεν τηρεί τις τεχνικές προδιαγραφές, παύει να ισχύει».