Ελλάδα

Κακοκαιρία: Οι άνεμοι αναποδογύρισαν αυτοκίνητα στην Ξάνθη - Ανεμοστρόβιλος έπληξε τη Χαλκιδική -Κλαδί έσπασε παρμπρίζ σε λεωφορείο εν κινήσει - Πού εντοπίζονται προβλήματα

Κακοκαιρία: Οι άνεμοι αναποδογύρισαν αυτοκίνητα στην Ξάνθη - Ανεμοστρόβιλος έπληξε τη Χαλκιδική -Κλαδί έσπασε παρμπρίζ σε λεωφορείο εν κινήσει - Πού εντοπίζονται προβλήματα Φωτογραφία: xanthinea.gr - trikalavoice.gr
Η νέα κακοκαιρία χτυπάει πολλές περιοχές της χώρας, με χωριά παραμένουν αποκλεισμένα, δρόμους να καταρρέουν και πλημμύρες. Live η πορεία του καιρού και πώς θα εξελιχθεί.

Η κακοκαιρία χτύπησε και την Ξάνθη σήμερα το πρωί, όπου μέσα σε λίγα λεπτά σημειώθηκε έντονη καταιγίδα που συνοδεύτηκε από χαλαζόπτωση και ισχυρούς ανέμους.

Σύμφωνα με το xanthinea.gr στην περιοχή κοντά στην ανατολική είσοδο της πόλης οι κάτοικοι έκαναν λόγο για ανεμοστρόβιλου, ο οποίος μάλιστα αναποδογύρισε ΙΧ αυτοκίνητα που βρίσκονταν σταθμευμένα, ενώ ξήλωσε κεραμίδια από οροφές σπιτιών.

{https://www.youtube.com/watch?v=LSzQPdADBik}


Αποκλεισμένα χωριά στην Καλαμπάκα

Αποκλεισμένα παραμένουν ξανά μεγάλα χωριά του Δήμου Μετεώρων μετά τις έντονες βροχοπτώσεις που σημειώνονται από το βράδυ της Παρασκευής, λόγω κακοκαιρίας.

Σύμφωνα με το trikalavoice.gr, Καλογριανή, Αηδόνα, Γλυκομηλιά και Χρυσομηλιά παραμένουν αποκομμένα από την πλευρά της Καλαμπάκας, ενώ στην περιοχή της Κρανιάς ο Ασπροπόταμος σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά του και πια φαίνεται ότι δημιουργεί νέα κοίτη.

WhatsApp Image 2023 11 04 at 12.03.29


Ζημιές από πτώσεις δέντρων στο Μέτσοβο

Τα προβλήματα στην Ήπειρο ξεκίνησαν από το Μέτσοβο, όπου μεγάλα κλαδιά και δέντρα κατέρρευσαν από τους ισχυρούς ανέμους με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές σε σταθμευμένα αυτοκίνητα.

Συνεργεία του Δήμου, της Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής ξεκίνησαν από νωρίτερα την κοπή και την απομάκρυνσή τους.

Σε αρκετά σημεία του οδικού δικτύου σημειώνονται καταπτώσεις και όσοι κινούνται με οχήματα θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.


Άνοιξε η πορθμειακή γραμμή Ρίου Αντιρρίου - Εκκενώνεται προληπτικά οικισμός στην Αιγιάλεια

Σε συγγενείς, φίλους, ξενοδοχείο αλλά και στο Γενικό Νοσοκομείο Αιγίου μεταφέρθηκαν οι 17 κάτοικοι του οικισμού Βιλιβινιώτικα Ροδιάς Αιγιάλειας, καθώς ολοκληρώθηκε  νωρίς το μεσημέρι η προληπτική εκκένωση που αποφασίστηκε χθες κατά τη συνεδρίαση του Τοπικού Επιχειρησιακού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αιγιαλείας.

Όσον αφορά στις καιρικές συνθήκες, οι ισχυροί άνεμοι είναι το κύριο χαρακτηριστικό του κύματος κακοκαιρίας που πλήττει από σήμερα το πρωί περιοχές της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, κλιμάκια πυροσβεστών έχουν επέμβει σε οκτώ περιστατικά που αφορούσαν κοπές δένδρων και αφαίρεση αντικειμένου πριν πέσει σε πεζοδρόμιο από μπαλκόνι πολυκατοικίας, σε περιοχές της Αχαΐας, της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας.

Άνοιξε τις μεσημεριανές ώρες η πορθμειακή γραμμή του Ρίου – Αντιρρίου, καθώς έπεσε η ένταση των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή τις πρωινές ώρες. Υπενθυμίζεται πως το πορθμείο είχε κλείσει από τις 8.30 το πρωί καθώς στην περιοχή επικρατούαν άνεμοι έντασης 7 Μποφόρ.

Στο μεταξύ, μέσω αμφιδρόμησης του ρεύματος κυκλοφορίας προς Πάτρα, εξακολουθεί να διεξάγεται η κυκλοφορία προς Αθήνα στον αυτοκινητόδρομο Πατρών - Αθηνών, στο ύψος του Ελαιώνα της Αιγιάλειας, λόγω κατολίσθησης χωμάτων που καταγράφηκε προχθές το πρωί μετά την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων.

Στο σημείο συνεχίζουν να εργάζονται μηχανήματα, προκειμένου να αποκατασταθεί με ασφάλεια η κυκλοφορία των οχημάτων.

Επίσης, κλειστή παραμένει η παλαιά εθνική οδός Πατρών - Αθηνών, στην στο ύψος των διοδίων Ελαιώνα και στην περιοχή Μετόχι, λόγω κατολίσθησης φερτών υλικών έπειτα από έντονη βροχόπτωση.

Ακόμη, εξακολουθεί να παραμένει κλειστή σε διάφορα σημεία η επαρχιακή οδός Αιγίου - Δερβενίου - Μαμουσιάς, εξ αιτίας κατολίσθησης χωμάτων και φερτών υλικών.


Προβλήματα στα Γιάννενα

Μεγάλες κατολισθήσεις σημειώνονται σε πολλά σημεία του ορεινού επαρχιακού δικτύου στο Νομό Ιωαννίνων, λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων που πλήττουν την περιοχή από τη νύχτα.

Ειδικότερα , προβλήματα κατολισθήσεων δημιουργήθηκαν στα Τζουμέρκα, στον επαρχιακό δρόμο από το γεφύρι της Πλάκας μέχρι τα Πράμαντα, στην Κόνιτσα στην εθνική οδό πριν από τα Μαστοροχώρια και το Πωγώνι, στον δρόμο Δελβινάκι-Πωγωνιανή.

Λόγω των ισχυρών ανέμων, στην πλατεία του Μετσόβου έσπασαν μεγάλα κλαδιά από τα πλατάνια και προκάλεσαν υλικές ζημιές σε σταθμευμένα αυτοκίνητα.

Τα μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας δουλεύουν ασταμάτητα σε όλα τα σημεία για να αποκατασταθεί η κυκλοφορία στο επαρχιακό δίκτυο.


Κατέρρευσε τμήμα του δρόμου Φλώρινας - Καστοριάς

Σύμφωνα με την ερτ, τμήμα του δρόμου Φλώρινας - Καστοριάς κατέρρευσε το βράδυ. Πρόκειται για σημείο στο κέντρο του χωριού Πισοδέρι, όπου ένα μεγάλο τμήμα, ακριβώς δίπλα στην άσφαλτο κατέρρευσε, ενώ φαίνεται πως έχει ραγίσει και η άσφαλτος στο συγκεκριμένο σημείο.

Προς το παρόν έχει τοποθετηθεί σήμανση, ώστε να αποφεύγεται το συγκεκριμένο τμήμα του δρόμου από τους οδηγούς. Σημειώνεται ότι, στον ίδιο δρόμο, σε περίπου 20 χιλιόμετρα απόσταση, έχει καταρρεύσει η μία λωρίδα κυκλοφορίας εδώ και μήνες και έχει τοποθετηθεί φανάρι για την διεξαγωγή της κυκλοφορίας των οχημάτων.

 

Κλαδί έσπασε παρμπρίζ σε λεωφορείο εν κινήσει

odigos 1

Στην Ξάνθη οδηγός ενός λεωφορείου είχε… Άγιο. Από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, στην οδό Γεωργίου Κονδύλη, λίγο πριν το Αμοιρίδειο, έπεσαν κλαδιά από τα μεγάλα πλατάνια και ένα εξ αυτών έσπασε στο παρμπρίζ του λεωφορείου. Το λεωφορείο ακινητοποιήθηκε άμεσα και χρειάστηκε η επέμβαση της πυροσβεστικής υπηρεσίας Ξάνθης και της αστυνομίας για να απεγκλωβιστεί ο οδηγός.

Χαλκιδική: Ανεμοστρόβιλος ξήλωσε δέντρα, στέγες και μια κολώνα της ΔΕΗ

 Ανεμοστρόβιλος σημείωσε καταστροφές και στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής. Ο ισχυρός αέρας έριξε δένδρα, μια κολώνα της ΔΕΗ, ενώ παρασύρθηκε και μία στέγη. Προβλήματα υπήρξαν και στην ηλεκτροδότηση της περιοχής. Στο Γομάτι ζημιές προκλήθηκαν σε κτηνοτροφική μονάδα ενώ δέντρα έπεσαν και στην περιοχή του Βατοπεδίου.

 

91

Προβλήματα από ισχυρούς ανέμους στην Εύβοια

Σοβαρά προβλήματα στην Εύβοια από τους δυνατούς ανέμους που έπνεαν στην περιοχή, με συνέπεια να πέσουν δέντρα μέσα στους δρόμους κόβοντας κυριολεκτικά την κυκλοφορία σε ένα μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου στο Δήμο Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας. Για ώρες πάρα πολλά χωριά έμειναν χωρίς ρεύμα καθώς κόπηκε η ηλεκτροδότηση.

Οι άνεμοι είχαν ιδιαίτερα μεγάλη ένταση στο πλατανόδασος του Κηρέως και χρειάστηκε να επέμβουν συνεργεία της πυροσβεστικής αλλά και της δημοτικής αρχής, για να τα απομακρύνουν τα πεσμένα δέντρα και στη συνέχεια τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ να αποκαταστήσουν τα προβλήματα.

Προβλήματα στην Ήπειρο

Την ίδια ώρα, η κακοκαιρία σαρώνει και τον νομό Ιωαννίνων. Σύμφωνα με το epiruspost.gr, Κόνιτσα και Πωγώνι αποτελούν τις περιοχές, όπου καταγράφονται τα περισσότερα – μέχρι στιγμής – προβλήματα από το κύμα κακοκαιρίας. Προβλήματα ακόμη έχουν σημειωθεί στο Ζαγόρι και τα Τζουμέρκα.

Έντονες βροχοπτώσεις εκδηλώνονται και στον ορεινό όγκο της Άρτας με τα Θεοδώριανα να έχουν δεχθεί μέχρι και 108 χιλιοστά βροχής.

Όσοι κινούνται στα ορεινά θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί, ενώ ισχύει η ισχυρή σύσταση των αρμόδιων υπηρεσιών για αποφυγή μετακινήσεων.

Στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων, μέχρι στιγμής, δεν έχουν καταγραφεί ιδιαίτερα προβλήματα.
Στο Πάπιγκο, ένα μεγάλο δέντρο ξεριζώθηκε από τον αέρα και έπεσε σε πάρκινγκ, με αποτέλεσμα να υποστούν ζημιές σε σταθμευμένα αυτοκίνητα.

«Έκατσε» η άσφαλτος στη Φλώρινα

Η κακοκαιρία προκάλεσε καθίζηση στον δρόμο στο Πισοδέρι Φλώρινας, ενώ άμεση ήταν η παρέμβαση της αστυνομίας που τοποθέτησε κώνους, κρατώντας το σημείο κλειστό για να αποφευχθεί τυχόν ατύχημα.

 

Οι 10 περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο από την κακοκαιρία

Το έκτακτο δελτίο καιρού επικαιροποιήθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής, και αναφέρει τα φαινόμενα που θα έχει η νέα κακοκαιρία.

Πιο αναλυτικά:

Α. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

Το Σάββατο (04-11-23)

  • α. Από τις πρωινές ώρες στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο και τη δυτική Μακεδονία.
  • β. Από το μεσημέρι στην κεντρική Μακεδονία, την ανατολική Μακεδονία και την Θράκη καθώς και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και πιθανόν πρόσκαιρα τη Θεσσαλία.
  • γ. τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν στις περισσότερες περιοχές και θα περιοριστούν στη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Την Κυριακή (05-11-23)

  • α. Τις πρωινές ώρες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Β. Άνεμοι νοτίων διευθύνσεων εντάσεως 7 με 8 και πιθανόν τοπικά 9 μποφόρ θα πνέουν στο Αιγαίο από τις πρωινές ώρες του Σαββάτου (04-11-23) μέχρι αργά το απόγευμα.

Οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο

Τις δέκα περιοχές που αναμένεται να επηρεαστούν περισσότερο από την κακοκαιρία που βρίσκεται προ των πυλών, υπέδειξε σε ανάρτησή του στο Facebook ο μετεωρολόγος, Γιώργος Τσατραφύλλιας.

Οι 10 πόλεις που θα επηρεαστούν έντονα από την κακοκαιρία:

1η εκτίμηση

  • Κέρκυρα (λόγω βροχής)
  • Ιωάννινα (λόγω βροχής)
  • Άρτα (λόγω βροχής)
  • Πρέβεζα (λόγω βροχής)
  • Αγρίνιο (λόγω βροχής)
  • Πάτρα (λόγω βροχής και ανέμου)
  • Αθήνα (λόγω ανέμου)
  • Μυτιλήνη (λόγω ανέμου και βροχής)
  • Κομοτηνή (λόγω βροχής)
  • Σπάρτη (λόγω ανέμου)

{https://www.facebook.com/giorgos.tsatrafyllias/posts/pfbid0wyrd6mNYohUr8h5Em4pmxz55Jzv8GsEbvQhuKSWzYzZDKqo63BLgwdC4ck15SpW9l?locale=el_GR}


Live η πορεία της κακοκαιρίας