Ελλάδα

Συναγερμός στον ΟΣΕ από δολιοφθορά, μπλακ αουτ στην τηλεδιοίκηση, «έβαλαν φωτιά και έφυγαν» λέει ο ΔΣ στο Dnews

EUROKINISSI EUROKINISSI
Το προσωπικό του ΟΣΕ, έκανε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την ασφάλεια της κυκλοφορίας των συρμών.

Συναγερμός σήμανε προχθές το βράδυ στο κτίριο τηλεδιοίκησης του ΟΣΕ, όταν έσβησαν ξαφνικά όλοι οι πίνακες, που δίνουν τα στοιχεία για την κυκλοφορία των τρένων, από την Αθήνα μέχρι την Τιθωρέα, απόσταση 250 χιλιομέτρων. Οι υπάλληλοι της τηλεδοίκησης, αμέσως επικοινώνησαν με τους μηχανοδηγούς των τρένων μέσω ασυρμάτου, ώστε να μην διακοπεί υ κυκλοφορία. Έκαναν δε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να διασφαλίσουν την ασφάλεια της κυκλοφορίας των συρμών. Τι είχε όμως συμβεί;

Άγνωστοι, λίγο μετά τις επτά το απόγευμα, κατέστρεψαν, βάζοντας φωτιά σε ένα σημείο, τις οπτικές ίνες, που μεταφέρουν όλες τις πληροφορίες για την κυκλοφορία των τρένων, στην τηλεδιοίκηση.

«Μαύρισαν οι οθόνες της τηλεδιοίκησης των τρένων του ΟΣΕ. Για το κομμάτι από Μενίδι μέχρι την Τιθωρέα. Μιλάμε για μία απόσταση 250 χιλιόμετρα. Και είναι ένα κομμάτι τηλεδιοίκησης , που παραλάβαμε πρόσφατα, πριν ενάμισι μήνα», δηλώνει στο Dnews, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΣΕ, Παναγιώτης Τερεζάκης.

«Κάποιοι έσπασαν ένα τσιμεντένιο καπάκι του φρεατίου με βαριοπούλα, ακριβώς μπροστά από τον υποσταθμό υπερυψηλής τάσης του Μενιδίου, που τροφοδοτεί την γραμμή ηλεκτροκίνησης των τρένων. Έσπασαν την κάμερα και την γύρισαν από την αντίθετη πλευρά, ώστε να μην τους καταγράφει, έριξαν μέσα εύφλεκτη ουσία και έβαλαν φωτιά και έφυγαν. Είναι πολύ σοβαρή δολιοφθορά και θα πρέπει να βρεθούν τα αίτια, οι δράστες. Θα πρέπει η αστυνομία να ψάξει για το τι συνέβη, γιατί είναι κάτι πολύ σοβαρό και επικίνδυνο.  Ήρθε η αστυνομία και έκανε αυτοψία και μετά κάναμε μηνύσεις κατ΄ αγνώστων. Σε συνεννόηση με το υπουργείο, θα κάνουμε φάκελο, τον οποίο και θα παραδώσουμε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, για το θέμα των δολιοφθορών», μας είπε ο κ. Τερεζάκης.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΣΕ, αναφέρει ότι, οι δολιοφθορές, είναι συχνό φαινόμενο τον τελευταίο καιρό και είναι πολύ ανησυχητικό για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων.

«Αυτό που συνέβη, μπορεί να ήταν πολύ σοβαρό, αλλά δεν είναι η μόνη δολιοφθορά, τον τελευταίο καιρό. Στον προαστιακό στην Μεταμόρφωση, κοντά στην Νερατζιώτισσα , σε έναν κόμβο στα Λιόσια, είχαμε πάλι προβλήματα. Πριν μία εβδομάδα, έκοψαν τα καλώδια που τροφοδοτούν σηματοδότη, με αποτέλεσμα να σβήσει ο σηματοδότης στις γραμμές, κάτι πολύ επικίνδυνο. Δεν πήραν καλώδιο απλά έκοψαν το καλώδιο. Ανιχνεύσαμε αμέσως το γεγονός, από το κέντρο τηλεδιοίκησης, κάναμε αυτοψία και το διορθώσαμε. Πιο παλιά είχαν κόψει κυκλώματα γραμμής στη Νερατζιώτισσα. Εκεί η κάμερα τους κατέγραψε τα πρόσωπα. Δόθηκαν όλα τα στοιχεία στην Αστυνομία και κάνουν τις σχετικές ενέργειες».

Όπως αναφέρει ο κ. Τερεζάκης, ο ΟΣΕ έχει προχωρήσει πλέον σε νέας τεχνολογίας φύλαξη των σιδηροδρομικών γραμμών και σε πολλές περιοχές, πετούν όλη την ημέρα ειδικά drone, που «περιπολούν», πάνω από κάποια σημεία.

«Την πρώτη φορά λες θα πάρω τα μέτρα μου, βάλαμε drone να ελέγχουν κάποιες περιοχές, βάλαμε και φύλαξη, αλλά να βάλουν κάποιοι φωτιά σε καλώδια τηλεδιοίκησης, αυτό είναι πάρα πολύ σοβαρό και ενέχει κινδύνους μεγάλους. Είναι εκεί τα συνεργεία και προσπαθούν να αποκαταστήσουν τη βλάβη. Ίσως μέχρι το απόγευμα να έχουμε επανέλθει στην τηλεδιοίκηση», επισημαίνει ο κ. Τερεζάκης.

Σε σχέση με τις κλοπές χαλκού από Ρομά, ο κ. Τερεζάκης αναφέρει, ότι «πληρώνει ο οργανισμός πολλά εκατομμύρια το χρόνο για να χρησιμοποιήσουμε νέα μεθόδους επίβλεψης των γραμμών. Στα επικίνδυνα σημεία, έχουμε συνεχείς περιπολίες με ειδικά drones που πετάνε στα 1000 μέτρα, με άδεια από την Πολιτική Αεροπορία, που επιβλέπουν το χώρο ακόμα και τη νύχτα με θερμικές κάμερες. Στα συγκεκριμένα σημεία έχουν εξαλειφθεί οι κλοπές. Είναι αδύνατο όμως να φυλάξουμε ένα δίκτυο 2.500 χιλιόμετρα με drone. Κάποιοι δεν θέλουν να αναπτυχθεί ο σιδηρόδρομος στην Ελλάδα», καταλήγει ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΣΕ.