Ελλάδα

Φαρ Ουέστ για το λάδι, φυλάνε σκοπιές στη Μεσσηνία

EUROKINISSI EUROKINISSI
«Μπαίνουν στους Ελαιώνες και παίρνουν τους καρπούς ακόμα και από τα δέντρα».

Πεσμένη κατά 50% θα είναι φέτος στην Ελλάδα, η παραγωγή λαδιού, εκτιμούν οι ελαιοπαραγωγοί, που έχουν ήδη ξεκινήσει την αποκομιδή του καρπού σε όλες τις περιοχές της χώρας.

Στη Μεσσηνία, όπως αναφέρει στο Dnews ο πρόεδρος του Παμμεσηνιακού Συνδέσμου Ελαιοτριβέων κ. Ηλιάδης, έχει μαζευτεί, μέχρι τώρα, το 20% του καρπού. Ενώ σε κάποιες άλλες περιοχές, οι παραγωγοί έχουν φτάσει στο 50%. «Φέτος η παραγωγή ελαιόλαδου αναμένεται μειωμένη κατά 50% από πέρσι και αυτό αναγκαστικά οδηγεί προς τα επάνω τις τιμές. Σε ότι αφορά τις τιμές, εδώ στη Μεσσηνία, κυμαίνεται από 7,20-8 ευρώ το λίτρο».

Το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν φέτος οι ελαιοπαραγωγοί, είναι οι κλοπές. «Μπαίνουν στους ελαιώνες και παίρνουν τους καρπούς, ακόμα και από τα δέντρα», αναφέρει, τονίζοντας ότι σε κάποιες περιοχές κάνουν ακόμα και περιπολίες για να ελαχιστοποιήσουν τις κλοπές. «Κάνουμε συνεχείς καταγγελίες στην Αστυνομία, αλλά μέχρι τώρα δεν έχουμε δει κάποιο αποτέλεσμα», λέει. Είναι χαρακτηριστικό, ότι πριν μερικές ημέρες, αγρότης του οποίου έκλεψαν 36 σακιά ελιές, βιολογικές, επικήρυξε τους δράστες. Ο Αντώνης Κατσούλας, από την περιοχή Λιβάρτζι Γαργαλιάνων, επικήρυξε τους κλέφτες με 1000 ευρώ. Η κλοπή έγινε την περασμένη Τρίτη προς Τετάρτη που ο ίδιος απουσίαζε για μια δουλειά στην Αθήνα, σε περιφραγμένο κτήμα, με τους δράστες να κόβουν την περίφραξη, σε σημείο μάλιστα που βρίσκεται σε κεντρικό επαρχιακό δρόμο.