Ελλάδα

Οι φετινές τιμές των Χριστουγεννιάτικων δέντρων - «Κόψαμε νωρίς τα δέντρα, δεν θα αντέξουν»

EUROKINISSI EUROKINISSI
Η άδεια από το υπουργείο για να κοπούν τα δέντρα δόθηκε στις 24 Νοεμβρίου.

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, στη Χαλκιδική και το χωριό Ταξιάρχης, οι κάτοικοι έχουν «δουλειές με φούντες». Και αυτό γιατί όλοι ασχολούνται με το κόψιμο των ελάτων, που καλλιεργούν, ώστε μετά να τα προωθήσουν στις αγορές της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και άλλων πόλεων.

Ο ελατοπαραγωγός Γιώργος Γιουρούδης, ξεκίνησε την κοπή των 300 δέντρων που κόβει κάθε χρόνο. Αναφέρει στο Dnews, ότι κατά την άποψή του, φέτος, τα δέντρα κόβονται νωρίς και πιθανά δεν θα αντέξουν πολύ.

«Εγώ κόβω 300-350 δέντρα, που είναι από 15-25 ετών δέντρα. Οι πιο πολλοί, εδώ στον Ταξιάρχη, έχουν κόψει ήδη και έχουν στείλει στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα.

Η άδεια από το υπουργείο, για να ξεκινήσουν οι κοπές δέντρων, δόθηκε για τις 24 του Νοέμβρη. Νομίζω δόθηκε νωρίς η άδεια, τα φυτά θέλουν δεδομένο χρονικό διάστημα για να διατηρηθούν. Αν τα κόψουμε πριν, δεν θα αντέξουν πολύ. Μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου το πολύ. Τα προηγούμενα χρόνια κόβαμε από τις 25 του μηνός και μετά, ακόμα και πρώτη Δεκεμβρίου. Φέτος επειδή υπάρχει πολύ ξηρασία, δεν νομίζω ήταν καλό να κόψουμε από τις 24 του Νοέμβρη», μας λέει.

Σύμφωνα με τον κ. Γιουρούδη, οι τιμές θα είναι ίδιες με πέρσι και θα κυμανθούν στα 70, 80, και 100 ευρώ.

Οι ελατοπαραγωγοί του χωριού, θεωρούν ότι το προϊόν τους, δεν πρέπει να χαρακτηρίζεται ως δασικό, αλλά ως αγροτικό.

«Όλα τα οικόπεδα στα οποία γίνεται παραγωγή του έλατου, είναι περιουσίες. Κακώς το έλατο αποτελεί δασικό προϊόν. Θα ζητήσουμε να αλλάξει ο νόμος και να είναι αγροτικό προϊόν και όχι δασικό. Γιατί τα καλλιεργούμε, δεν είναι αυτοφυή.  Δεν είναι όπως στα Τρίκαλα, που κόβεται στο δάσος», καταλήγει.