Ελλάδα

Στα «κάγκελα» οι κτηνίατροι με τον Μπέο για τα ζώα στις φάτνες

Στα «κάγκελα» οι κτηνίατροι με τον Μπέο για τα ζώα στις φάτνες
Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί σήμερα στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Εισαγγελική παρέμβαση ζητά ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνιάτρων, Παύλος Σταματόπουλος, για τις δύο φάτνες με αληθινά ζώα, που τοποθέτησε φέτος ο Δήμος Βόλου σε δύο σημεία της πόλης. Όπως τονίζει με δηλώσεις του στο Dnews, ο κ. Σταματόπουλος, ζητά να εφαρμοστεί ο νόμος και να διαπιστωθεί αν υπάρχει το αδίκημα της παθητικής κακοποίησης των ζώων.

«Υπάρχει ένα υγειονομικό πλαίσιο που διασφαλίζει την υγεία των ζώων. Ζητάμε να εφαρμοστεί αυτό, να εφαρμοστεί η νομοθεσία. Πιστεύουμε ότι παραβιάζεται η νομοθεσία αφού: τα ζώα δεν βρίσκονται σε περιβάλλον που προσομοιάζει στο φυσικό τους περιβάλλον και καταπονούνται άσκοπα. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, πρέπει να υπάρχει 24 ώρες κτηνίατρος, σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης και δε νομίζω ότι αυτό θα γίνει για 40 ημέρες», αναφέρει ο κ. Σταματόπουλος.

Το θέμα είναι κατά πόσο οι φάτνες που έχουν γίνει, αποτελούν εκδήλωση, ή κάτι άλλο, αναφέρει ο κ. Σταματόπουλος σημειώνοντας:

«Ζητάμε λοιπόν να παρέμβει εισαγγελέας, για να εξακριβώσει το κατά πόσο υφίσταται  παθητική κακοποίηση και κατά πόσο εφαρμόζεται ο νόμος γενικότερα, κατά τη διάρκεια της παραμονής των ζώων στα σημεία. Ζητάμε να παρέμβει εισαγγελέας και γιατί υπάρχει ένα ηθικό κομμάτι. Το κατά πόσο τα ζώα, μπορούν να γίνουν εκθέματα, για την ψυχαγωγία των ανθρώπων. Είναι μία μεγάλη συζήτηση αυτό και αν ο νόμος δεν μπορεί αν το εξασφαλίσει επαρκώς, τότε χρειάζεται μεταβολή του νομικού πλαισίου», μας λέει ο κ. Σταματόπουλος.

Σε ότι αφορά τις δηλώσεις του δημάρχου Βόλου κ. Μπέου, ότι τα ζώα δεν έχουν πρόβλημα, σιτίζονται κανονικά και υπάρχει και κτηνίατρος, ο κ. Σταματόπουλος απαντά: «Ο δήμαρχος είπε ότι τα ζώα σιτίζονται και ποτίζονται καθημερινά, κάτι που δεν είναι επιχείρημα, είναι αυτονόητο. Το γεγονός ότι ψυχαγωγούνται τα παιδάκια, σε καμία περίπτωση δεν είναι σημαντικότερο, από το να ζούνε να ζώα σε συνθήκες ευζωίας. Διαζειρόμαστε τους νόμους και τα δικαιώματα των ζώων, με ανθρωποκεντρικά κριτήρια», καταλήγει ο κ. Σταματόπουλος.