Ελλάδα

To ΠΑΣΟΚ θέτει αυστηρές προϋποθέσεις για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

To ΠΑΣΟΚ θέτει αυστηρές προϋποθέσεις για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια Φωτογραφία: intime
Προειδοποιήσεις ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει ο νομοσχέδιο για τα μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια διατυπώνει το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, αν δεν υπάρχουν οι απαραίτητες διασφαλίσεις για την λειτουργία τους, όπως και για την αναβάθμιση της ποιότητας του δημόσιου πανεπιστημίου.

Σύμφωνα με πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, το ΠΑΣΟΚ τάσσεται επί της αρχής υπέρ του να νομοθετηθεί η λειτουργία των ιδιωτικών πανεπιστημίων, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι θα συναινέσει σε οποιοδήποτε νομοσχέδιο «κατεβάσει» η κυβέρνηση.

Αντιθέτως, ξεκαθαρίζουν ότι δεν θα ψηφίσουν θετικά, παρά μόνο αν εκπληρωθούν δύο προϋποθέσεις τις οποίες χαρακτηρίζουν οι ίδιοι ως «αυστηρές», δηλαδή απαραίτητες να εκπληρωθούν.

Διασφάλισης ποιότητας και όχι εμπόριο πτυχίων

Πρώτον, επισημαίνουν ότι θα πρέπει να υπάρχουν εγγυήσεις στη νομοθετική παρέμβαση που θα έρθει πως στα ιδιωτικά πανεπιστήμια δεν θα γίνεται «εμπόριο πτυχίων», αλλά θα εξασφαλίζεται η ποιότητα σπουδών όσων φοιτούν σε αυτά.

Οι σχετικές διατάξεις θα πρέπει να περιλαμβάνουν τόσο τα «τεχνικά χαρακτηριστικά» των σχολών (αριθμός καθηγητών, εργαστήρια, κτίρια κτλ) όσο και το πρόγραμμα σπουδών.

Αναβάθμιση των δημόσιων πανεπιστημίων

Δεύτερον, υπογραμμίζουν πως θα πρέπει να υπάρχουν εγγυήσεις και για την ποιότητα των σπουδών στα δημόσια πανεπιστήμια, η οποία πέφτει εδώ και αρκετά χρόνια. Προφανώς αυτό δεν είναι δυνατόν να γίνει παρά μόνο με αύξηση των κονδυλίων που διατίθενται στην τριτοβάθμια Υγεία.

Βλέπουν καχύποπτα το «by pass» του άρθρου 16

Με αυτές τις δύο, λοιπόν, αυστηρές προϋποθέσεις η Χαριλάου Τρικούπη ξεκαθαρίζει με ρητό τρόπο ότι δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η θετική της ψήφος στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Μάλιστα, από τη Χαριλάου Τρικούπη σημειώνουν ότι βλέπουν πολύ καχύποπτα το συνταγματικό by pass που προετοιμάζει η κυβέρνηση στο άρθρο 16, ακριβώς επειδή δεν θα έχουν συνταγματική κατοχύρωση οι διασφαλίσεις που θεωρεί απαραίτητες.

Όξυνση αντιπολίτευσης, αλλά και αντιπροτάσεις

Επιπλέον, σε αντίστοιχη στάση αναμονής αναδιπλώνεται το ΠΑΣΟΚ και για μια ολόκληρη σειρά νομοσχεδίων που έχουν εξαγγελθεί από την πλευρά της κυβέρνησης, όπως η επιστολική ψήφος, οι νέοι ποινικοί κώδικες, τα μέτρα κατά της βίας κ.α.

Άλλωστε, η Χαριλάου Τρικούπη σταδιακά προσανατολίζεται σε μια όλο και πιο σκληρή αντιπολιτευτική στάση, η οποία θα συνεχίσει να συνοδεύεται, πάντως, από καλά τεκμηριωμένες εναλλακτικές προτάσεις, όπως αυτές για τη στεγαστική κρίση, την ακρίβεια κτλ.